Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Ghid: Tot ce trebuie sa stii despre incalzirea electrica in pardoseala

Eficienta și utilitatea incalzirii prin pardoseala este un subiect din ce in ce mai des discutat printre cei care doresc sa isi construiasca o locuinta noua sau sa o reamenajeze pe cea actuala. Prezentand avantaje dintre cele mai diverse și foarte greu de contestat, incalzirea prin pardoseala a devenit in ultima perioada o alternativa viabila la incalzirea clasica cu calorifere fiind preferata de un numar crescut de romani. Pentru a intelege mai bine ce este si cum functioneaza incalzirea prin pardoseala vom aborda pe rand o serie de aspecte.

Ce este incalzirea prin pardoseala?

9381 - 15

Oricat de paradoxal ar suna, incalzirea prin pardoseala nu este o inventie a tehnologiei moderne. Romanii, probabil cei mai avansati ingineri ai Antichitatii, au fost cei care au perfectionat sistemele de incalzire prin pardoseala – ceea ce azi numim sistemul hypocaust. Nenumarate constructii romane se bazau pe urmatoarea arhitectura: camerele cu podele din mozaic sau gresie erau sustinute de niste piloni si coloane, dedesubtul lor aflandu-se alte spatii goale ce erau incalzite cu foc de lemne sau carbune. Aerul fierbinte din aceste spatii incalzeau podelele camerelor de deasupra, fumul fiind eliminat prin deschizaturi gandite cu grija.

In timpurile noastre moderne, incalzirea prin pardoseala reprezinta un sistem complex bazat pe cabluri/covoare electrice sau conducte prin care circula apa calda.

Avantajul principal al incalzirii prin pardoseala

Incalzirea in pardoseala este o modalitate de a incalzi locuinta prin inlocuirea caloriferelor clasice, avantajul acestui nou mod de incalzire fiind modul uniform in care este distribuita caldura prin radianta.

Ce este radianta si cum functioneaza incalzirea prin pardoseala

Radianta este un proces natural – caldura se distribuie de jos in sus, asigurand astfel o distributie uniforma pe verticala si pe suprafete mari. Pentru a asigura un confort termic pe perimetre largi ale unei locuinte, se monteaza trasee complexe de conducte (intreg ansamblul fiind conectat la o centrala termica de incalzire) sau cabluri electrice, fiecare fiind conectat la termostate electronice.

Functionalitatea sistemului de incalzire electric prin pardoseala este asigurata de kit-ul de incalzire in pardoseala (cabluri sau covorase incalzitoare) si termostatele (care asigura gestionarea corecta a temperaturilor fara interventia frecventa a proprietarului).

Tipuri de incalzire prin pardoseala

Cele mai uzuale metode de incalzire prin pardoseala in Romania sunt:

DEVIflex 18T

Aceasta varianta este folosita atunci cand exista posibilitatea turnarii unei sape, cablul incalzitor fiind inglobat in aceasta.

Cablul electric (de aproximativ 7mm) este dispus cu ajutorul unei benzi de fixare speciala direct pe armatura (plasa STNB 10×10 grosime 4-6mm). Aceasta varianta este cea mai des utilizata si in acelasi timp este si cea mai eficienta. 

Devicomfort-100T-in-Copy

Aceasta varianta este folosita atunci cand nu se toarna o sapa iar covorasul este inglobat in adezivul care fixeaza gresia.

Covorasul electric este format dintr-un cablu foarte subtire (de aproximativ 4mm) care este dispus pe un material de 50 cm latime si cu lungimea intre 1 si 24 de metri. Aceasta varianta este mai scumpa decat cea cu cablu electric incalzitor.

Puterea si consumul sistemului de incalzire prin pardoseala

Primele doua tipuri sunt cele mai frecvent utilizate. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca incalzirea prin pardoseala poate fi utilizata ca sursa unica de incalzire (cu eliminarea tuturor celorlalte sisteme de incalzire din locuinta), sau ca sursa complementara de incalzire (cand adaugati suplimentar incalzirea prin pardoseala la sistemul de incalzire deja existent pentru a incalzi constructii cu suprafete foarte mari sau aflate in zone extrem de reci).

Tip incalzire in pardoseala Consum incalzire in pardoseala Putere instalata
Incalzire electrica ca sursa unica 15-25 W/mp/ora 100-150 W/mp
Incalzire electrica ca sursa complementara 10-12 W/mp/ora 60 – 100 W/mp

In functie de aceasta categorizare, va prezentam cateva date privind consumul sistemului si puterea instalata a acestuia, pentru a va ajuta sa alegeti si sa dimensionati mai bine sistemul. Puterea care trebuie instalata este influentata de conditiile concrete ale locuintei in care se instaleaza sistemul. Principalul factor este izolatia termica.

Este foarte important sa nu confundati consumul de energie electrica cu puterea instalata. Atunci cand sistemul de incalzire electrica in pardoseala este in functiune, consuma exact cat este si puterea instalata. O data atinsa temperatura setata, sistemul se va opri iar apoi urmeaza o perioada in care sistemul se va porni sau se va opri (pentru mentinerea temperaturii).

Consumul de energie electrica va reprezenta o medie a kilowatilor consumati pe ora in decursul unei zile, iar valorile medii sunt:

  • Pentru incalzire electrica in pardoseala ca sursa unica consumul este de aproximativ 15-25 W/mp/ora
  • Pentru incalzire electrica in pardoseala ca sursa suplimentara de confort consumul este de aproximativ 10-12 W/mp/ora

Daca pentru controlul sistemului de incalzire se folosesc termostatele programabile, atunci consumul poate fi redus cu pana la 20%.

  • Termostatele programabile pot fi setate sa functioneze la anumite ore din zi si la anumite zile din saptamana. Astfel va puteti programa sistemul de incalzire sa functioneze dupa programul specific familiei dumneavostra, diminuand consumul inutil de energie electrica in perioadele in care nimeni nu este acasa.

Daca se face o analiza de ansamblu a costurilor de achizite, costurilor de intretinere (care sunt 0) si a costurilor cu consumul de energie electrica, sistemul de incalzire electrica in pardoseala prezinta numeroase argumente pentru a fi ales in defavoarea unui sistem clasic de incalzire cu radiatoare.
Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de pierderile de caldura atunci cand alegeti sistemul de incalzire in pardoseala.

Calculul pierderilor de caldura

Consideram ca avem pierderi de caldura atunci cand ne straduim sa marim temperatura aerului din casa si cu toate acestea ne este frig. Tehnic vorbind, pierderile de caldura sunt reprezentate de cifra totala a transferului de caldura realizat din interior spre exterior prin structura cladirii. Pierderile de caldura se pot materializa prin convectie, conductie, radiatie sau o combinatie dintre cele trei.

In general, pierderile de caldura se calculeaza in kW/h, aceasta cifra insemnand energia necesara incalzirii unei camere la o temperatura prestabilita in cea mai rece zi. Este important sa stim care ne sunt pierderile de caldura pentru a putea alege un sistem de incalzire optim sau de a lua masuri pentru a le reduce.

Este important sa stiti ce pierderi de caldura inregistrati, din trei motive principale:

  • Puteti calcula cata energie pierdeti si de cata energie aveti nevoie pentru a mentine in casa o temperatura constanta;
  • Puteti calcula cati bani pierdeti lunar datorita pierderilor de energie;
  • Puteti alege o solutie de incalzire care sa diminueze pierderile si sa investiti in solutii de atenuare ale pierderilor de energie.

Reducerea pierderilor de caldura

Una dintre cele mai la indemana solutii este izolarea temeinica a casei.

  • Puteti reduce pierderile prin conductie daca izolati peretii (pe interior daca pe exterior nu exista aceasta posibilitate);
  • Puteti reduce pierderile prin convectie izoland ferestrele sau schimbandu-le cu cele termopan pe tamplarie PVC;
  • Puteti reduce pierderile prin radiatie folosind folii izolante.

In concluzie, atunci cand alegeti un sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa tineti cont de urmatoarele elemente:

  • Dimensiunea zonei pe care o doresti incalzita cu un astfel de sistem;
  • Tipul de pardoseala pe care il ai in camera;
  • Tipul de izolatie pe care il ai sub pardoseala;
  • Temperatura pe care ti-o doresti in camera;
  • Puterea maxima a sistemului instalat.

Montarea sistemului de incalzire prin pardoseala

Inainte de a monta un sistem de incalzire in pardoseala, va trebui sa faceti o serie de calcule si sa va consultati cu o firma de experti, care va va oferi toate detaliile necesare.

Sistem de incalzire cu cabluri

IMAG1685

O lucrare de asemenea anvergura trebuie realizata cu o echipa de specialisti.

Sistemele de incalzire economice in pardoseala pot fi dimensionate ca fiind unica sursa de incalzire dintr-o locuinta.

In functie de gradul de izolatie al constructiei, de zona geografica sau de alte particularitati ale fiecarei incaperi in parte (spatii vitrate mari, numarul de pereti exteriori), sistemul de incalzire electrica in pardoseala se proiecteaza astfel incat sa acopere pierderile totale de caldura si sa ofere confortul termic necesar.

Aspecte generale

Daca optati pentru un astfel de sistem, trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:

  • Cablurile de incalzire se pot monta intr-un strat de aproximativ 5 cm de beton. Cu alte cuvinte, acestea sunt recomandate constructiilor noi (casa sau apartament) aflate in faza de constructie. De asemenea, cablurile de incalzire se preteaza si la renovarile complete, ce includ eliminarea podelei/pardoselii vechi si inlocuirea acesteia cu una noua.
  • Cablurile de incalzire se recomanda in cazul construirii/finisarii/renovarii apartamentelor si locuintelor cu necesar energetic mic – atunci cand incalzirea prin pardoseala devine principala sursa de incalzire.
  • Alte aplicatii includ apartamente centrale, case/cabane de vacanta, bai din case si apartamente, camera de zi.
  • Puterea necesara se va calcula în funcție de modalitatea de încalzire (principala sau secundara) si de tipul incaperii. Daca alegeti incalzirea prin pardoseala ca sistem de incalzire principal, expertii recomanda efectuarea in prealabil al unui calcul exact al pierderilor de caldura, pentru a instala apoi puterea obtinuta.
  • Incalzirea prin pardoseala cu cabluri electrice se poate monta sub orice tip de placare/podea. Cablurile electrice se pot monta in sapa, sapa auto-nivelanta sau adeziv flexibil de aproximativ 1-2 cm grosime, chiar si la renovare. Cablurile electrice pot fi montate si sub parchet melaminat si straficat.
  • In incaperile cu ferestre si usi largi, precum si in apartamentele de tip open space (living + bucatarie), se recomanda realizarea de zone delimitate cu incalzire intensa obtinuta cu ajutorul cablurilor electrice.
  • Incaperi / case cu suprafata mare.
  • In functie de gradul de izolatie al locuintei, puterea instalata care trebuie luata in calcul variaza intre 80 – 100W pentru casele bine izolate si poate ajunge pana la 150-160W pentru casele cu un grad de izolare scazut.
  • In incaperile cu suprafete vitrate mari se recomanda realizarea unor zone tampon intre ferestre/usi si restul incaperii, asa zisele perdele de aer cald, care au avantajul ca protejeaza impotriva curentilor de aer rece si functioneaza ca o sursa suplimentara de caldura.

In aceste zone, pe o latime de 0,5-1,0m se monteaza cabluri incalzitoare care sa asigure o putere instalata de 200-250W/mp. Aceste zone vor fi controlate separat ca si temperatura.

Procesul montarii

Iata pasii pe care ar trebui sa ii faceti atunci cand doriti sa instalati un sistem de incalzire prin pardoseala.

  1. Planificarea spatiului pentru instalarea traseului de cabluri electrice, in functie de tipul de incalzire prin pardoseala ales.
  2. Stabilirea cotelor de inaltime pentru usi si ferestre in functie de cota de supra-inaltare a camerei cu aproximativ 10-15 cm (in cazul locuintelor noi).
  3. Pozitionarea mobilierului pentru a se putea realiza proiectarea traseului cablurilor; mutarea ulterioara a mobilierului greu, de mari dimensiuni, afecteaza eficienta sistemului.
  4. Stabilirea locurilor in care se vor monta termostatele sistemului de incalzire in fiecare camera. in care se va monta distribuitorul de caldura si punctele in care se va masura temperatura in cazul automatizarii sistemului cu ajutorul senzorilor de temperatura.
  5. Dimensionarea lungimii cablurilor aferente lucrarii.
  6. Aplicarea stratului izolator si a plasei de armare.
  7. Stabilirea traseului de cabluri sau covorase incalzitoare.
  8. Aplicarea sapei – unde e cazul (se ia in considerare si grosimea sapei).
  9. Aplicarea finisajelor (tipul podelei – parchet, gresie etc.)

Sistemele de incalzire electrica in pardoseala pot fi folosite si ca sursa complementara de incalzire. In cazul in care optati pentru un sistem traditional de incalzire al imobilului, daca doriti un confort termic suplimentar la picioare, sistemul se poate monta acolo unde pardoseala este rece si creaza disconfort: in bai; in bucatarie; in living sau sufragerie; in holuri, terase sau balcoane inchise.

  • Incalzirea de confort se poate monta atat in cazul constructiilor noi cat si pentru imobilele care sunt supuse renovarilor.
  • Acolo unde constructia permite turnarea unei sape de beton, incalzirea de confort se face folosind cabluri incalzitoare cu puterea de 10W/ml sau unele cu puterea de 18W/ml. Puterea instalata in astfel de aplicatii trebuie sa fie de 60 – 100W/mp in general si de 100 – 120W/mp in incaperile de baie. Sistemul de incalzire poate fi montat in orice tip de pardoseala, dar cablurile vor trebui acoperite cu sapa de beton de cel putin 20-25mm.

Dimensionarea sistemului

Atunci cand decideti sa montati un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie sa aveti in vedere o serie de calcule pe care trebuie sa le faceti pentru a putea calcula corect dimensiunea sistemului.

Necesarul de caldura

Fiecare camera are propriul ei necesar de caldura (Q). Orice calcul de proiectare al unui sistem de incalzire prin pardoseala este reglementat de normele europene in vigoare si reprezinta un proces lung si laborios, trebuind calculat pentru fiecare camera in parte.

Fluxul termic necesar pe fiecare metru patrat de pardoseala

Puteti calcula si dumneavoastra foarte simplu acest flux utilizand urmatoarea formula: q = Q/S(W/mp), in care Q este necesarul de caldura al camerei, iar S este suprafata pardoselii incalzitoare.

Suprafata pardoselii incalzitoare

In general, atunci cand se proiecteaza un astfel de sistem, suprafata incalzitoare coincide in cea mai mare parte cu suprafata totala a camerei.
Astfel de informatii va pot ajuta sa intelegeti mai bine care va fi temperatura maxima pe care o veti obtine in propria dvs. casa (si in fiecare camera in parte), in functie de temperatura agentului termic si a temperaturii ambientale pe care o doriti.

Calculul cotelor de inaltime

Aceste calcule sunt foarte importante mai ales cand vine vorba despre o constructie noua a unei case, pentru ca inca din planul arhitectural trebuie sa stim ce inaltimi trebuie sa respectam pentru a instala sistemul de incalzire prin pardoseala, fara ca acesta sa ne afecteze calculele ulterioare referitoare la cotele usilor, geamurilor si scarilor interioare.

Cotele de inaltime se calculeaza insumand grosimea/inaltimea urmatoarelor elemente (calculate de la cota placii de beton):

  • un strat polistiren extrudat = 2-5 cm
  • sapa intre 3 – 8 cm (o sapa mai groasa creste timpul necesar incalzirii)
  • finisaj general (parchet, gresie) = 1.5 cm

In general, inaltarea de la cota placii de beton se calculeaza ca avand intre 6-15 cm indiferent de nivelul casei. Pentru etaj se poate elimina stratul de polistiren extrudat, calculul general fiind orientat in jurul inaltimii de 10-15 cm.

Reguli de montaj

1. Mobilierul fix

wooden-floor-1336166_640

Asa cum spuneam mai sus, atunci cand se monteaza un sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa evitati zonele in care exista sau va exista mobilier fix fara picioare pentru a evita acumulari de caldura si deteriorarea cablurilor incalzitoare.

In mod automat, va veti gandi poate la un pat matrimonial pentru dormitor care este amplasat direct pe podea, asa cum se practica in ultima vreme, la o canapea masiva in sufragerie sau la un dulap de haine pe un intreg perete. Astfel de piese de mobilier nu ar trebui sa va strice planurile de instalare a sistemului de incalzire in pardoseala. Specialistii sunt cei care va vor da cele mai bune sfaturi in acest context.

2. Cablurile incalzitoare

Cablurile incalzitoare trebuie montate la distante egale intre spire, pentru ca ele nu trebuie niciodata sa se suprapuna sau sa se atinga. Veti retine aceasta regula simpla destul de repede, deoarece cablurile incalzitoare vin cu o serie de specificatii tehnice ce includ si aceste recomandari si reguli de instalare

3. Senzorii de pardoseala

Senzorii pentru pardoseala trebuie montati in tuburi copex obturate la capat, la jumatatea distantei intre doua spire paralele consecutive de cablu incalzitor, in zone ce ulterior vor fi libere – neacoperite de mobilier, covorase, ghivece de flori etc.

Este important sa aveti mare grija in acest sens, deoarece orice decoratiune interioara sau proiect de reamenajare ulterioare instalarii sistemului de incalzire prin pardoseala vor trebui sa aiba in vedere prezenta senzorilor de pardoseala si evitarea oricarei interferente cu acestia.

4. Termostatele

Devireg Smart Colors

Multi dintre noi nu considera termostatul ca avand o importanta uriasa in reglarea si mentinerea caldurii din casele noastre precum si rolul pe care il joaca in gestionarea corecta a banilor pe care ii cheltuim cu incalzirea. Cu toate acestea, termostatul este cel care “citeste” temperatura din casa iar apoi foloseste acea informatie pentru a ii spune sistemului de incalzire cata caldura sa genereze.

In cazul incalzirii prin pardoseala, termostatul joaca un rol esential in stabilirea acestor parametri. Daca acest aparat nu este amplasat in locul corespunzator, el va citi informatii eronate, iar sistemul de incalzire poate deveni ineficient in baza acestor date gresite.

  • Pozitionarea termostatelor pe perete se va face astfel incat acestea sa fie cat mai putin timp expuse razelor solare
  • Cu cat termostatele au cele mai bune conditii de functionare, cu atat intregul sistem va functiona mai bine si mai sigur
  • Termostatul ar trebui instalat intr-o zona centrala a locuintei, pe un perete interior, la o inaltime de 1.3 – 1.5 metri distanta de podea
  • Ca sa pozitionati termostatul corect, trebuie sa luati in considerare si camera/camerele pe care le folositi cel mai des, pentru ca acolo aveti nevoie de un confort sporit in ceea ce priveste incalzirea. Puteti astfel pozitiona un termostat pe un perete interior al sufrageriei – ca si camera centrala si cel mai des utilizata – sau al dormitorului – daca este cea mai utilizata incapere din casa
  • Pentru sistemul de incalzire electrica, recomandat este ca fiecare camera sa aiba propriul termostat, lucru care va duce la facturi mai mici si confort ridicat

Unele zone ale casei pot determina termostatul sa inregistreze temperaturi si informatii gresite, astfel incat sistemul de incalzire in pardoseala sa genereze cantitati insuficiente de caldura. Iata care sunt principalele zone ale casei pe care ar trebui sa le evitati.

1. Daca fiecare incapere are termostat propriu

  • In bataia directa a soarelui – termostatul va citi temperaturi mai ridicate decat cele reale, transmitandu-i sistemului de incalzire ca nu ai nevoie de el.
  • Deasupra sau langa guri/canale de ventilatie – similar, termostatul va inregistra temperaturi mai mari decat cele reale, iar sistemul de incalzire va deveni ineficient.

2. Daca un singur termostat controleaza mai multe camere

  • Langa sau in bucatarie – aceasta este deja una dintre cele mai calde incaperi din casa, iar un termostat plasat aici va transmite informatia ca nu ai nevoie de caldura suplimentara.
  • Pe hol – cum probabil nici nu nici familia ta nu petreceti foarte mult timp pe hol, nu are rost sa plasezi un termostat aici. In plus, holul de la usa de la intrare este mai rece deoarece aerul circula mai mult. Astfel, termostatul iti poate produce un consum suplimentar, deoarece sistemul de incalzire se va chinui sa incalzeasca o camera cu pierderi de caldura inerente functiei ei.
  • Usi si ferestre – nu pune termostatul in astfel de zone care pot duce fie la citiri de temperatura mai mari (ferestre) sau mai mici (usi) decat realitatea. Vei inregistra costuri ridicate, iar confortul oferit de sistemul de incalzire in pardoseala (sau de alta natura) va fi nesemnificativ.
  • Langa sau in baie – si aceasta camera poate duce la citiri eronate, fie pentru ca in baie este de obicei foarte cald, fie pentru ca geamul deschis chiar si pe timpul iernii poate cauza erori si consum suplimentar de caldura.

5. Izolatia termica

Este recomandata instalarea unui strat de izolatie termica (polistiren extrudat) sub sistemul de incalzire in pardoseala pentru a minimaliza pierderile de caldura catre sol sau placa de beton.
Poate parea de simt comun o astfel de recomandare sau regula, dar in general, dorind sa mai salveze din bugetul de investitie, multi oameni omit izolatia termica din proiectele lor. Aceasta omisiune duce deseori catre pierderi si, implicit, costuri suplimentare.

Sistem cu covorase electrice

2014-11-18 18.11.28

Un covor electric incalzitor reprezinta o solutie optima pentru a iti incalzi locuinta in mod practic si eficient, beneficiind de toate avantajele unui sistem de incalzire prin pardoseala.

Un covor electric are marele avantaj de a fi confectionat gata pentru utilizare, montajul acestuia fiind extrem de simplu si rapid. Adezivul de pe partea inferioara a covorasului electric inclzitor ajuta foarte mult la fixarea acestuia pe pardoseala.

Odata montate, aceste covorase electrice incalzitoare vor transforma casa intr-o oaza de confort si relaxare fara ca dumneavoastra sa depuneti prea mult efort sau sa aveti la dispozitie un buget semnificativ.

Aspecte generale

Iata ce alte lucruri trebuie sa mai stii despre covorul electric:

  • Un covor electric pentru incalzirea prin pardoseala reprezinta de fapt un cablu subtire de incalzire, montat pe o plasa din material plastic cu latimea de 0,5 metri
  • Covorasele electrice sunt fabricate in suluri de diverse lungimi
  • Covorasul electric se recomanda de obicei pentru pardoselile subtiri. El se monteaza direct sub pardoseala, in stratul de nivelare sau adeziv de sub podeaua propriu-zisa. Covorasul incalzitor se preteaza astfel la renovari de mai mica amploare. Un covor electric ocupa un spatiu de numai 3-4 milimetri
  • Covoarele electrice, spre deosebire de cablurile electrice, vin in numai doua variante de tip si putere: 100 W/m2, respectiv 150 W/m2. Modelul cu putere mai mare se foloseste ca si sistem de incalzire principala (sau in special in bai), in timp ce covorul cu putere mai mica se foloseste ca si sistem de incalzire auxiliara (camera copilului, birou de lucru, camera de zi)
  • Incaperi cu suprafata medie si mica.

Procesul montarii

Ce trebuie sa aveti in vedere in primul rand este alegerea unui covor electric de o dimensiune si o capacitate optima pentru a va incalzi corespunzator camera sau suprafata aleasa.

  • Intrerupeti curentul electric in momentul instalarii covorului
  • Nu depasiti densitatea maxima a caldurii specificate de producator (W/m)
  • Nu interconectati mai multe covorase incalzitoare
  • Fiecare covor electric trebuie sa fie montat intr-o suprafata neinflamabila
  • Orice covor electric trebuie sa fie prevazut cu un termostat
  • Toate covorasele electrice pentru incalzire trebuie sa aiba aceeasi densitate a caldurii, in afara de cazul in care fiecare este montat separat la un set de senzori sau un termostat.

Desigur ca trebuie sa va luati toate precautiile si sa respectati intocmai ghidul producatorului. In general, un covor electric se monteaza respectand urmatorii pasi:

  1. Desfasurati covorul electric cu cablurile de incalzire in sus
  2. Asigurati-va ca orice covoras electric montati, acesta se afla intr-o perfecta aderenta cu suprafata conductoare
  3. Asigurati-va ca la intindere, covorul electric nu sufera indoituri, pliuri sau incretituri
  4. Pentru a fixa covorul electric folositi lipici fierbinte, dublu-adeziv sau adeziv pentru faianta
  5. Asigurati-va ca exista cel putin 5 cm de aer deasupra covorasului electric; cu alte cuvinte, nu montati covorasele sub obiecte sau structuri fixe
  6. Atunci cand marginile covorului electric ajung in dreptul limitelor suprafetei pe care este montat, taiati numai plasa covorului dar nu si cablurile de incalzire

Reguli de montaj

  1. Distanta minima dintre cablurile de incalzire, cablurile de incalzire si componentele conductoare, cablurile de incalzire si alte surse de caldura (tevi etc.) trebuie sa fie de minim 50 mm
  2. Cablurile de incalzire nu au voie sa se intersecteze intre ele sau cu alte cabluri de incalzire
  3. Diametrul de curbare al cablului de incalzire trebuie sa fie de minim 6 ori diametrul cablului de incalzire.
  4. Podeaua pe care se monteaza covorul electric nu trebuie sa aiba o valoare a izolatiei termice mai mare de R < 0.18 m2K/W.
  5. Covorul electric nu are voie sa fie instalat pe suprafete neregulate
  6. Suprafetele si structura constructiei de sub acestea trebuie sa fie solida si stabila pentru a evita eventuala deplasare a covorului electric
  7. Toate cablurile si conexiunile covorului electric trebuie protejate de accidente sau de deteriorare
  8. Daca este absolut necesar sa calci pe covorul electric in timpul montajului sau dupa asta, aveti grija sa purtati incaltari cu talpa foarte moale.

Cabluri vs. Covoras electric – Concluzie

Pe scurt, iata care sunt in general lucrurile pe care trebuie sa le tineti minte atunci cand va alegeti un sistem de incalzire prin pardoseala:

  • Constructie noua, sistem principal de incalzire – se preteaza incalzire cu cabluri electrice (max. 18 W/m)
  • Pardoseli renovate sau subtiri – se preteaza incalzire cu cabluri electrice (max. 10 W/m), sau covorase electrice (100 si 150 W/m2)
  • Parchet stratificat, parchet melaminat, gresie, etc – in functie de toleranta termica a podelei, specialistii in incalzire prin pardoseala va vor recomanda cea mai buna solutie. In general, atat cablurile electrice cat si covoarele electrice se preteaza la astfel de pardoseli, atata timp cat respectati specificatiile tehnice.

Eficienta sistemului de incalzire prin pardoseala

Eficienta incalzirii prin pardoseala este un subiect din ce in ce mai des discutat printre cei care doresc sa isi construiasca o locuinta noua sau sa o reamenajeze pe cea actuala. Prezentand avantaje dintre cele mai diverse, incalzirea prin pardoseala a devenit in ultima perioada mai mult decat un produs de lux, ci o alternativa viabila la incalzirea clasica cu calorifere.

Factorii principali de care depinde eficienta sistemului de incalzire in pardoseala (pe care ii veti regasi si in calculul pretului sistemului de incalzire prin pardoseala):

  • Tipul de sistem instalat: atat sistemele pe curent electric cat si cele pe apa sunt eficiente si foarte utile. Pentru a-l alege pe cel mai potrivit, discutati cu specialistii unei firme care se ocupa de livrarea si montarea acestor sisteme.
  • Capacitatea sistemului instalat: atunci cand construiti o locuinta cu sistem de incalzire prin pardoseala sau renovati una adaugandu-i o astfel de instalatie, discutati cu firma care o va monta pentru a va asigura ca sistemul va genera suficienta caldura pentru dimensiunea si tipul locuintei dvs., precum si pentru aria geografica in care locuiti.
  • Prezenta sau absenta pierderilor de caldura: cu cat pierderile de caldura sunt mai mici, cu atat sistemul va fi mai eficient.
  • Utilizarea corespunzatoare a termostatelor si senzorilor: cu cat exploatati mai eficient termostatele, cu atat va veti bucura de un randament mai bun al sistemului de incalzire in pardoseala.
  • Tipul de podele utilizate: cu cat podeaua este realizata dintr-un material mai conductor, cu atat randamentul instalatiei va fi mai mare.
  • Eficienta centralei: un sistem de incalzire in pardoseala depinde in mare masura de eficienta centralei (in cazul sistemelor pe apa), precum si de eficienta pompelor de caldura sau altor surse de energie regenerabila – in cazul in care le folosesti.

Avantajele principale ale incalzirii prin pardoseala

9382 - 04
  • Incalzirea prin pardoseala poate compensa cu succes lipsa radiatoarelor, in conditiile in care sistemul este corect proiectat si utilizat.
  • Sistemul de incalzire electrica prin pardoseala este flexibil si adaptabil la tipul de pardoseala utilizata.
  • Incalzirea prin pardoseala este foarte estetica.
  • Incalzirea prin pardoseala nu ridica praful si incalzeste uniform incaperile, fiind recomandata celor care sufera de astm sau probleme respiratorii, copiilor mici, si persoanelor sensibile la raceli si alergii.

In afara de faptul ca pe termen lung incalzirea prin pardoseala poate sa iti economiseasca intre 20% si 40% la plata lunara a facturilor cu incalzirea, aceste sisteme vin si cu alte avantaje:

  • Are un randament mare si este programabila – dumneavoastra alegeti cand si cum sa faci cald in casa
  • Este silentioasa si ecologica
  • Are o durata de viata de 80-100 de ani si nu necesita reparatii sau mentenanta
  • Ofera flexibilitate, confort, siguranta si o mai mare lejeritate in cheltuieli
  • Incalzirea prin pardoseala iti tine de cald chiar si atunci cand temperatura ambientala este scazuta.
  • Cele mai uzuale pardoseli (gresia, parchetul melaminat si stratificat) sunt compatibile cu incalzirea prin pardoseala.
  • Incalzirea prin pardoseala iti imbunatateste starea de spirit.
  • Temperatura poate fi reglata separat in fiecare camera in functie de nevoi – cu ajutorul senzorilor si termostatelor inteligente.

Tipul de constructie potrivita pentru incalzirea prin pardoseala

Asa cum mentionam mai sus, incalzirea prin pardoseala se potriveste atat la constructiile de case si blocuri noi, cat si la lucrarile de renovare ale caselor sau apartamentelor vechi. In functie de vechimea constructiei, printre primele lucruri de care trebuie sa va ocupati in paralel cu instalarea sistemului de incalzire in pardoseala este izolatia casei sau a apartamentului:

  • Montarea de ferestre cu geam termopan de foarte buna calitate (la renovarile de apartamente si case vechi)
  • Izolatia pe interior si/sau pe exterior a peretilor (la finisarea apartamentelor noi sau renovarea la constructiile vechi)
  • Reparatiile acoperisului si izolatia podului daca este cazul (la casele vechi)
  • Reparatia peretilor si izolatia subsolului daca este cazul (la constructiile vechi, uneori si la constructiile noi).

In continuare, va prezentam cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti legate de vechimea constructiei.

Constructie noua

  • La blocurile/casele noi, unul dintre primele avantaje este acela ca poti monta unele tipuri de cabluri incalzitoare pentru sistemul de incalzire prin pardoseala direct in sapa autonivelanta (pentru camerele de locuit) sau direct in adezivul gresiei. Cu alte cuvinte, odata ce sistemul a fost instalat inca din faza de constructie si finisare, puteti deja sa va bucurati de avantajele incalzirii prin pardoseala si de faptul ca puteti finaliza toate celelalte finisaje fara efort.
  • Avand in vedere ca sistemele de incalzire in pardoseala la blocurile noi pot fi montate inaintea multor altor aplicatii (parchet, gresie, dusumele etc.), pe termen lung o astfel de alegere va va economisi timp si efort – orice alte renovari veti mai avea in vedere pe viitor, incalzirea fiind deja montata inca din faza incipienta, nu va va mai solicita un buget suplimentar.
  • La blocurile noi, incalzirea prin pardoseala poate deveni sistem principal de incalzire – cu alte cuvinte, puteti renunta din start la caloriferele traditionale, obtinand inca de la inceput mai mult spatiu pe care il puteti utiliza asa cum va doriti inca din faza de finisare si amenajare a apartamentului.

Constructie veche

  • Montarea unui sistem de incalzire prin pardoseala in blocurile/casele vechi face de obicei parte dintr-un proiect de renovare foarte amplu. Din acest motiv, trebuie sa fiti pregatit sa petreceti foarte mult timp in acest proiect, pentru ca oricand pot aparea situatii neprevazute.
  • Montarea unui sistem de incalzire prin pardoseala in apartamentele vechi necesita demontarea parchetului (gresiei) (si desigur depozitarea mobilierului din camere pe tot parcursul proiectului) si alegerea cu mare atentie a tipului de sistem de incalzire in pardoseala potrivit (avand in vedere spatiul disponibil, un consultant va poate ajuta sa alegeti cabluri incalzitoare sau covorase incalzitoare care necesita mult mai putin spatiu).
  • Din fericire, aveti la indemana destule solutii pentru a incalzi casa corespunzator cu un astfel de sistem: puteti opta pentru cabluri incalzitoare si covorase incalzitoare indiferent de tipul pardoselii (beton de exemplu) sau de tipul podelei (lemn, parchet melaminat, gresie). Trebuie sa aveti grija la puterea instalata si la flexibilitatea spatiului pe care il aveti la dispozitie.

Alte cateva lucruri la care trebuie sa fiti atent atunci cand montati un sistem nou de incalzire prin pardoseala sunt pierderile de caldura. Acestea sunt in general mai mari la blocurile mai vechi, dar nu este exclus ca un bloc nou, cu pereti subtiri sa fie mai putin eficient energetic decat v-ati astepta.

Tipul de suprafata potrivita pentru sistemul de incalzire prin pardoseala

Confortul dvs. termic va depinde in mare masura de tipul de material din care este realizata podeaua. Cu cat gradul de conductivitate termica al materialului este mai mare, cu atat va veti bucura mai mult de caldura oferita de sistemul de incalzire. Pentru a fi sustenabil, eficient si economic pe termen lung, este bine ca sistemul de incalzire in pardoseala sa fie insotit de un material conductor foarte bun.

1. Ceramica, gresie si piatra

Pe locul intai se afla pardoselile din ceramica, gresie si piatra. Aceste materiale au un grad foarte ridicat de conductivitate termica – asta inseamna ca se vor incalzi foarte repede odata ce porniti sistemul de incalzire prin pardoseala dar si ca vor mentine caldura pentru mult mai mult timp dupa ce opresti functionarea sistemului. Sunt o alegere excelenta in zonele geografice reci si pentru spatiile vaste, vulnerabile la pierderi de caldura.

2. Parchetul – laminat sau stratificat

Cele mai multe tipuri de parchet laminat se potrivesc impreuna cu incalzirea prin pardoseala. Placile sunt destul de subtiri pentru a capta si a conduce caldura. In plus, parchetul laminat este usor de montat si de demontat in cazul in care este nevoie de interventii la sistem.

O solutie excelenta este parchetul dublu sau triplu stratificat. Acesta are un design care se apropie mai mult de parchetul masiv, natural, iar daca montajul se face prin lipirea parchetului pe sapa, transferul de caldura este imbunatatit comparativ cu parchetul asezat. Trebuie insa sa consultati furnizorul de parchet si sa va asigurati ca modelul ales se preteaza incalzirii in pardoseala. 

3. Linoleum

Desi nu se prea mai poarta, suprafetele din vinil si linoleum intra in categoria podelelor care sunt potrivite incalzirii prin pardoseala. Chiar daca vinilul se incalzeste repede, el se si raceste destul de repede, fiind recomandat in spatiile mici care nu sunt vulnerabile la pierderile de caldura. Mai mult, trebuie sa aveti grija ca suprafata podelei sa nu depaseasca temperatura de 27 de grade.

Tipul de incaperi cel mai des incalzite prin incalzirea in pardoseala

Incalzirea prin pardoseala se instaleaza de obicei in acele zone ale casei in care exista cel mai mult trafic sau in care familia petrece cel mai mult timp. Astfel, se identifica cu precadere sase zone preferate:

  • Sufrageria – suprafata ce cuprinde canapeaua si fotoliile, masuta de cafea, locul de luat masa si zona libera pana in fata bibliotecii
  • Baia – aceasta incapere este preferata tuturor celor care isi instaleaza incalzire prin pardoseala, zonele preferate fiind cea a chiuvetei, a toaletei si portiunea din fata cazii / cabinei de dus. In general in baie se instaleaza sistemul pe toata suprafata.
  • Bucataria – zona din fata blatului de bucatarie si portiunea de luat masa
  • Dormitorul – zona din fata patului (sau zonele din jurul patului daca acesta este pozitionat pe mijloc)
  • Birou – zona de sub biroul de lucru
  • Camera copilului – se instaleaza integral pentru ca cel mic sa se poata juca pe podea sau sa isi faca lectiile la birou in deplin confort.

Pretul incalzirii prin pardoseala

Devireg Smart

De cele mai multe ori, pretul investitiei initiale retine consumatorii casnici sa recurga la acest sistem de incalzire, chiar daca, asa cum s-a demonstrat de nenumarate ori, dincolo de pretul platit la montarea si darea in functiune a sistemului, utilizatorii acestor sisteme reusesc sa economiseasca intre 20% si 40% la plata lunara a facturilor cu incalzirea.

Pentru a clarifica mai bine aspectele care implica pretul incalzirii prin pardoseala, o sa ne referim la cele cateva criterii care determina calculul final. Haideti sa vedem in continuare ce inseamna mai exact „pret incalzire in pardoseala”.

Factorii care contribuie la pret

Atunci cand trebuie sa calculati pretul instalarii unui sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa luati in considerare urmatorii factori:

  • Marimea suprafetei luata individual: daca doriti sa montati un sistem de incalzire in pardoseala intr-un spatiu mai mare, pretul pe metru patrat va fi mai mic decat daca veti monta instalatia intr-un spatiu restrans.

Exemplu
Un circuit incalzitor de o lungime de 100 ml pretabil pentru suprafete mai mari este mai ieftin pe metru liniar decat unul de numai 25 ml pretabil pentru suprafete mici. Evident, intr-o casa avem atat suprafete mici cat si suprafete mai mari, ceea ce face ca in final, pretul total sa nu difere foarte mult de la o locuinta la alta.
Materialele folosite, tipul si calitatea lor: in medie, luand in calcul materialele, senzorii si elementele de fixare, pretul poate ajunge la 14 – 16 EUR/mp, fara automatizare. La apartamente, pretul mediu fara automatizare poate ajunge la 17-18 EUR/mp.

Exemplu
Exista optiunea de a se monta cabluri de incalzire clasice sau plase de incalzire clasice. Insumand materialele, senzorii si elementele de fixare, in medie se poate obtine pret de incalzire in pardoseala poate ajunge la 14 si 16 EUR/mp, fara automatizare. Evident, in functie de suprafete, se poate obtine un pret mai mic, de 12-13 EUR/mp pentru locuintele spatioase, cum ar fi vile, hoteluri, pensiuni, incluzand grupurile sanitare, sau mai mare, in jur de 17-18 EUR/mp, pentru locuintele cu camere mici, cum sunt unele apartamente de la bloc.
Automatizarea: daca luati in calcul si termostatele si senzorii – care se platesc separat – puteti ajunge la un pret mediu de 30 EUR/mp, incluzand materialele si manopera.

Exemplu
Senzorii si termostatele care opresc si pornesc automat caldura se calculeaza separat, iar in functie de numarul acestora, pretul total poate sa creasca sau sa scada. Un termostat poate fi montat pentru a deservi o singura camera, sau mai multe, asa ca in functie de proiect si de numarul de termostate instalate, pretul va varia in sus sau in jos.
In functie de suprafata, materiale folosite, automatizare si de nevoile dvs. privind instalarea de termostate, pretul final intr-un apartament poate varia intre 20 si 40 de euro pe metru patrat.

Defectiunile tehnice ale incalzirii prin pardoseala si remediile acestora

Unul dintre marile avantaje ale sistemelor de incalzire electrica prin pardoseala este acela ca ele nu au nevoie de mentenanta, avand o speranta de viata extrem de lunga. Cu toate acestea, ca orice sistem tehnologic, si incalzirea prin pardoseala este supusa unor vulnerabilitati.

1. Deteriorari ale podelei

Schimbarile dese de temperatura si alternanta cald-rece frecventa care are loc sub stratul de parchet poate duce la diverse deteriorari ale acestuia pe termen lung. De asemenea, daca aveti instalat incalzire in pardoseala in baie sau bucatarie, suprafata de gresie poate fi si ea afectata de-a lungul timpului.

Cauza
Daca observati astfel de probleme, cel mai probabil ele se datoreaza calitatii slabe ale parchetului / suprafetelor ceramice. Incalzirea prin pardoseala trebuie montata de catre specialisti, iar tipul de parchet / gresie trebuie ales pentru a face fata pe termen lung unui astfel de sistem.

Solutie
Daca observati distorisiuni ale podelelor, puteti inlocui placile mai deteriorate de parchet sau gresie sau puteti inlocui mortarul / adezivii cu care au fost fixate suprafetele astfel incat ele sa faca fata schimbarilor de temperatura.

2. Erori de termostat

Chiar daca instalatia de incalzire in pardoseala functioneaza perfect, este posibil sa nu va simtiti atat de confortabil pe cat v-ati dori. Inainte sa suspectati probleme ale instalatiei, verificati termostatul.

Cauza
Termostatul poate da erori si/sau este setat pe temperatura potrivita.

Solutie
In cazul in care acesta afiseaza erori sau pare a fi in conflict cu sistemul in sine, cateva reglaje conform cartii tehnice va pot ajuta sa folositi termostatul la capacitatea sa optima fara a inregistra pierderi de caldura sau a va simti inconfortabil in casa.

3. Probleme electrice

Aceastea sunt unele dintre cele mai rare probleme intalnite in cazul sistemelor de incalzire electrice prin pardoseala.

Cauza
De cele mai multe ori, problemele de natura electrica se datoreaza accidentelor care au loc atunci cand se toarna sapa de ciment sau adeziv pentru montarea gresiei. Materialele de fixare si uneltele cu care meseriasii intind sapa sau adeziv pot ciupi sau agata unele cabluri electrice, acestea deteriorandu-se apoi in timp.

Solutie
Recomandarea specialistilor este sa nu va ocupati niciodata de unul singur de rezolvarea problemelor de natura electrica atunci cand vine vorba despre incalzirea prin pardoseala. Cel mai sigur este sa chemati un electrician specializat in astfel de sisteme pentru a izola sau a inlocui un fir / cablu ce prezinta probleme.
Defectiunile electrice pot fi localizate cu o precizie de 90%. Echipa de experti poate interveni pe problema specifica, fara a fi nevoie ca reparatiile sa afecteze intreaga podea sau intregul sistem de incalzire in pardoseala.

Concluzie

Incalzirea prin pardoseala reprezinta un mod inteligent, economic si ecologic de a asigura confort termic in orice fel de locuinta sau constructie. Un sistem sanatos pentru cei din jur, practic, estetic si cu o garantie de peste 20 de ani, incalzirea prin pardoseala reprezinta solutia moderna la radiatoarele clasice si la problemele pe care le ridica diverse regii autonome. Adresati-va companiilor acreditate si specializate in incalzirea prin pardoseala pentru mai multe detalii, oferte de pret si informatii exacte privind eficienta si avantajele sistemului.

Echipa Hobbit Integral.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.