Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Renovarea pardoselii din apartament pentru confort și estetică

Renovarea unui apartament este un proiect care necesită strategie, timp și resurse umane și materiale. Cei mai mulți dintre noi își renovează casele în etape, concentrându-se fie pe aspecte tehnice și de infrastructură pentru eficiență și confort (sistem electric, instalații sanitare, ferestre cu geam termopan, închiderea balconului, etc.), fie pe aspecte ce țin mai mult de estetică și design – zugrăveli sau tapet, schimbarea mobilierului, etc. Mulți trec cu vederea peste renovarea pardoselilor în sine, deși podelele casei tale joacă un rol esențial atât în confort cât și în estetică. Hai să vorbim astăzi despre pardoseli ca parte a unui proiect de design interior atât din punct de vedere al confortului cât și al aspectului!

Când ne renovăm în general pardoselile din casă?

Merită să iei în considerare renovarea pardoselii atunci când dorești să îmbunătățești infrastructura apartamentului tău și să te bucuri de mai mult confort, costuri mai reduse, sustenabilitate și un design pe gustul tău.

În general, podelele ajung să fie renovate atunci când:

  • au suferit deteriorări serioase,
  • sunt slab izolate și ne țin frig la picioare, contribuind la disconfortul din timpul iernii,
  • vrei să îți instalezi un sistem de încălzire electrică prin pardoseală,
  • ai un plan de design amplu care include obligatoriu și finisajele podelei,
  • un membru al familiei suferă de alergii și are nevoie de o soluție prin care praful, alergenii și alți agenți nu îi mai afectează sănătatea și calitatea vieții
  • dorești să vinzi apartamentul.

Indiferent de motivul pe care îl ai, renovarea pardoselilor trebuie să aibă în vedere câteva criterii și strategii.

Cum planifici renovarea podelelor din apartament?

Înainte să decizi că viitoarea ta podea va fi dintr-un anumit fel de parchet laminat sau că gresia din baie nu va mai avea o anumită culoare, pune-ți următoarele întrebări:

Pot repara o podea în loc să o renovez și să o schimb integral?

Desigur, nu întotdeauna acest lucru este posibil, mai ales dacă renovarea pardoselii are și un scop funcțional – izolarea ei mai bună, instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, schimbarea ei completă (din linoleum sau gresie în parchet laminat, de exemplu). Dacă este posibil să schimbi o singură placă de parchet deteriorată sau o placă de ceramică spartă cu una identică vei face economii semnificative. La fel, poți renova complet un parchet clasic, de lemn natural, cu mijloace moderne.

În ce buget mă încadrez?

Răspunsul la această întrebare îți va da coordonatele întregului proiect din punct de vedere al materialelor folosite și al anvergurii proiectului (renovarea pardoselii într-o singură cameră vs. în tot apartamentul).

Ce materiale sunt potrivite dorințelor și nevoilor mele?

Probabil știi că în ziua de azi ai nenumărate opțiuni moderne pentru pardoseli, care merg dincolo de parchet laminat, gresie, ceramică sau piatră. Dacă vrei o pardoseală complet nouă, care să fie bine izolată, să nu îți țină rece și care să se adapteze perfect la dorințele tale estetice, îți recomandăm plăcile de vinil – care pot arăta exact așa cum îți dorești și fac un duo perfect cu încălzirea prin pardoseală –, microbetonul, parchetul de bambus, sau parchetul laminat densificat.

Ce criterii estetice trebuie să îndeplinească podeaua?

Pentru că ai la dispoziție o varietate foarte mare de materiale și finisaje, trebuie să aloci timp unei alegeri potrivite atât gusturilor tale cât și bugetului alocat proiectului.

Ce tip de pardoseală se potrivește cel mai bine camerelor pe care doresc să le renovez?

Bucătăria și baia cel mai probabil or să beneficieze de gresie, ceramică, sau vinil. Pentru astfel de încăperi, o pardoseală rezistentă la trafic, pete, murdărie, abur, etc. este de preferat. Pe de altă parte, sufrageria este mai versatilă.

Gândește-te totuși pe termen lung: vei avea o podea rece, care va necesita covoare, o pardoseală conductoare termic care se pretează la încălzire prin pardoseală, sau o podea clasică, ce va trece testul timpului, din parchet laminat?

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere sunt copiii. Vor avea ei parte de podele alunecoase sau care se curăță foarte greu? Vei pune mochetă în camera copiilor? Le vei permite să se joace pe jos în funcție de tipul de finisaj ales pentru podea?

Cine se va ocupa de proiect?

Știm cu toții că parchetul laminat modern este atât de simplu de montat, încât aproape oricine o poate face. Lucrurile se complică însă dacă vrei să instalezi un strat izolator sub pardoseală pentru a reduce pierderile de căldură, dacă vrei să instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală, dacă dorești să schimbi gresia sau plăcile ceramice, sau dacă ai ales microcimentul ca finisaj pentru o cameră sau întreaga locuință.

Cel mai sigur este să lucrezi cu o echipă de profesioniști în pardoseli. Încearcă să faci un contract cu o firmă serioasă care îți dă și garanție pe lucrare, chiar dacă va trebui să plătești puțin mai mult. Pe de altă parte, pardoseala nu este ceva ce se schimbă sau se renovează ușor, așa că ai nevoie de asigurări că totul va funcționa perfect și va arăta cum îți dorești chiar și peste un deceniu.

Asigură-te și că echipa de specialiști te ajută să găsești cele mai bune opțiuni privind materialele și finisajele. Nu întotdeauna e suficient să știi suprafața în metri pătrați pentru a cumpăra gresie nouă. Mai mult, este posibil ca unele materiale să te atragă estetic sau printr-un discount serios, dar asta nu înseamnă și că sunt de bună calitate.

Ce alte lucrări mai poți face dacă tot renovezi podelele?

Această întrebare ar trebui pusă în perioada de planificare și se referă mai degrabă la îmbunătățirea unor aspecte ale casei (și vieții tale) pe parcursul procesului de renovare a podelelor.

  • De exemplu, dacă tot schimbi gresia în baie, te poți gândi și la instalarea încălzirii prin pardoseală, reparația scurgerii, poate chiar schimbarea căzii/cabinei de duș sau eliminarea acestora în favoarea unui duș walk-in.
  • Gândește similar în ceea ce privește celelalte camere – poate odată cu eliminarea pardoselii vechi și a instalării uneia noi ai nevoie de o izolație mai bună, de rezolvarea unor probleme electrice sau de schimbarea unei piese de mobilier care nu se va mai potrivi deloc în noul design.

Acestea au fost câteva dintre sugestiile noastre legate de renovarea unei podele. Dacă ai implementat deja un astfel de proiect, împărtășește cu noi și alte sfaturi sau trucuri pentru a obține un rezultat satisfăcător!

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.