Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Protectia la inghet a conductelor

HOBBIT va ofera sisteme pentru degivrare care protejeaza fluidele impotriva inghetului – fluide transportate prin conducte sau depozitate in rezervoare. Daca situatia o cere sistemul poate fi in asa fel dimensionat astfel incat lichidele transportate prin conducte sa-si pastreze o anumita temperatura tehnologica chiar daca sunt transportate pe trasee lungi si in contact cu aerul rece.

Generalitati

DSCF3464-1

Sistemele DEVI impiedica inghetul, coagularea sau cristalizarea lichidelor transportate prin conducte, montajul cablurilor incalzitoare  putand fi facut atat pe exteriorul conductelor si rezervoarelor cat si in interiorul acestora.

Sistemele de prevenire a inghetului se instaleaza acolo unde este necesara prevenirea la inghet a conductelor de apa si canalizare evitandu-se astfel deteriorarea acestora in urma inghetului.

Sistemele de mentinere a temperaturii asigura la tevile de apa calda sau alte fluide, temperatura ceruta.

Sistemul DEVI se poate folosi la trasee de conducte ale retelelor interioare si exterioare precum si la tevi pozate aerian sau ingropate.

Avantajele sistemului de protectie inghet conducte

 • Se protejeaza de inghet orice lichide transportate sau depozitate;
 • Mentinerea debitului constant in conducte;
 • Adancimea de ingropare se reduce daca conductele sunt incalzite;
 • Nu mai sunt necesare reparatii specifice dupa sezonul de iarna;
 • Nu mai trebuie folosite produse aditive in fluide pentru prevenirea inghetului;
 • Furnizarea eficienta a apei calde.
robinet

Dimensionarea sistemului

Protectie inghet conducte

In functie de conditiile specifice ale fiecarei aplicatii, specialistii de la HOBBIT vor dimensiona sistemul de incalzire al conductelor tinand cont de:

 • Diametrul conductei transportatoare;
 • Materialul din care aceasta este fabricata;
 • Lichidul care este transportat prin conducta;
 • Izometria sistemului de conducte necesare a fi incalzite;
 • Temperatura minima a mediului ambiant conductelor;
 • Ceea ce se doreste: protectia la inghet sau mentinerea lichidului la o anumita temperatura;
 • Grosimea izolatiei care se instaleaza pe conducta ulterior montajului cablurilor incalzitoare;
 • Conductivitatea termica a materialului de izolatie.

Modalitati de instalare

Cablurile incalzitoare se pot instala pe conducte in mai multe moduri:

 • Unul sau mai multe cabluri sunt montate intinse de-a lungul conductelor;
 • Cablul este montat pe conducta in valuri;
 • Cablul este montat in spirala in jurul conductei.

Conductele sunt de obicei izolate cu cochilii de spuma poliuretanica, vata minerala sau alt tip de izolatie ce pot varia intre 10 – 50 mm

Izolatia trebuie protejata impotriva umezelii care o poate deteriora si reduce eficienta.

Protectia izolatiei se face din tabla galvanizatasau alt material impoermeabil si suficient de solid la actiuni mecanice. Conducta trebuie marcata pe invelisul exterior cu un semnal de avertizare, de exemplu: “Atentie: 220V cabluri electrice incalzitoare”.

Incalzirea conductelor – sisteme de protectie la inghet

Cand conductele dotate cu sistemul de prevenire la inghet sunt instalate, ingropate in pamant, nu va mai fi necesara ingroparea lor sub adancimea de inghet a zonei  respective. Cablul incalzitor este montat direct pe teava si fixat cu banda de aluminiu asigurand un contact optim intre cabluri si tevi.

cablu

Alegerea echipamentelor

hobbit27
hobbit11
cablu5
Banda-aluminiu-1
DEVIreg 330 -2

Cablurile incalzitoare trebuie sa genereze cantitatea de caldura pe care conducta o pierde in contact cu aerul rece. In functie de aceasta pierdere de caldura, se alege cablul potrivit astfel ca prin dispunerea lui pe suprafata conductei acesta sa compenseze pierderea de caldura.

Cablul folosit este cel mai adesea de tipul DEVIflex 10T, fixat pe conducta cu ajutorul unei benzi adezive din aluminiu. Peste acesta va trebui montata o termoizolatie cu grosime conform calculelor de proiectare.

Cablurile incalzitoare se conecteaza la unul din termostatele DEVIreg 330, DEVIreg 610 sau DEVIreg 316, al carui senzor va fi montat lipit de conducta. Termostatul se seteaza pe temperatura dorita astfel ca sistemul va fi pornit si oprit in functie de informatiile transmise de catre senzor.

Pentru acest tip de aplicatie se pot folosi si cablurile incalzitoare autoreglabile. Aceste cabluri sunt construite dintr-un polimer care la contactul cu diferite temperaturi ale conductei se contracta sau se dilata si prin inchiderea sau deschiderea unor “bariere energetice” vor dezvolta o putere mai mica sau mai mare pe metru liniar.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.