Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

5 factori care influențează eficiența sistemului electric de încălzire prin pardoseală

Acum în prag de iarnă, ceea ce ne dorim cel mai mult este să ne bucurăm de căldură în casă la costuri cât mai mici. Un sistem de încălzire electrică prin pardoseală satisface cu succes acest deziderat, cu condiția să îl folosim în cel mai eficient mod posibil pentru a evita consumul inutil de resurse și bani. Dacă folosești deja un sistem de încălzire prin pardoseală ca sursă primară – sau chiar secundară – de încălzire a unei case sau apartament, aceste lucruri probabil că îți sunt familiare. Dacă abia acum iei în considerare instalarea unui astfel de sistem, hai să vedem azi câteva principii de la care nu trebuie să te abați!

Izolația casei și eliminarea pierderilor de căldură

Despre pierderile de căldură am mai discutat în câteva rânduri – sunt cel mai mare dușman al nostru pe timp de iarnă și unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la consumul mare de energie și de resurse financiare în sezonul rece.

Reducerea sau eliminarea pierderilor de căldură din casa ta ar trebui să ocupe un loc de top în lista ta de priorități din această iarnă, fie că vrei să îți instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală sau nu. Metodele eficiente de a păstra căldura în casă și de a o împiedica să se transfere în exterior includ:

  • Instalarea de geamuri termopan și montarea suplimentară de opritoare de curent la ferestre (și chiar uși)
  • Termoizolarea pereților interiori – dacă cei exteriori sunt izolați deja
  • Izolarea corectă a acoperișurilor și mansardelor – pentru cei care locuiesc la casă
  • Montarea de rulouri exterioare ferestrelor pentru a menține căldura înăuntru.

Desigur, există și alte metode mult mai simple de a păstra căldura în casă pe timpul iernii, dar dacă înțelegi cum să previi și să combați pierderile de căldură, orice sistem de încălzire ai avea în casă va funcționa mult mai eficient.

Alege un sistem de încălzire prin pardoseală modern și asigură-te că te bucuri de montaj profesionist

Așa cum probabil știi, încălzirea prin pardoseală își are rădăcinile în antichitate. Între timp, însă, tehnologia a avansat uimitor de mult. Chiar dacă poți instala singur un sistem electric de încălzire prin pardoseală, recomandarea este să o faci cu ajutorul specialiștilor. Un sistem performant se bazează pe benzi de fixare, cabluri electrice încălzitoare extrem de durabile, subțiri și flexibile, dar și pe termostate de ultimă generație.

Ai nevoie de specialiști în procesul de montaj pentru că ei te vor ajuta cu:

  • Calcularea puterii instalate a sistemului în funcție de nevoile tale de încălzire, spațiul casei și pierderile de energie ale casei.
  • Dimensionarea corectă a sistemului.
  • Izolația termică a podelei pentru a elimina pierderile de căldură în jos.
  • Montarea senzorului de pardoseală al termostatului înainte de turnarea șapei și de finalizarea instalării sistemului.
  • Alegerea celui mai bun termostat pentru nevoile tale, dintre termostatele simple, la cele electronice programabile sau la cele SMART, care pot fi controlate de la distanță cu ajutorul unei aplicații.
  • Testarea sistemului de încălzire prin pardoseală.
  • Oferirea de sfaturi legate de utilizarea corectă și eficientă atât a sistemului în sine, cât mai ales a termostatului ales.

Folosirea corectă a termostatului

Dacă ai ales deja un termostat pentru a controla sistemul de încălzire în pardoseală și temperatura din casa ta, trebuie să îl folosești corect pentru mai multă eficiență și costuri mai reduse. Hai să ne reamintim câteva dintre regulile de bază!

  • Amplasează termostatul pe un perete interior. Dacă ai câte un termostat în fiecare cameră cu încălzire prin pardoseală, setează-le separat, în funcție de nevoi.
  • Setează o temperatură mai joasă în casă atunci când ești plecat sau folosește un termostat DeviReg SMART pentru a programa sistemul de încălzire în funcție de cele mai reci momente (dimineața sau seara), timpul în care lipsești de acasă, etc.
  • Evită consumul inutil de energie prin oprirea și repornirea continuă a termostatului. Cel mai eficient este să îl setezi pe o temperatură mai joasă în timpul zilei când este mai cald sau când ești plecat.

Pardoseala potrivită pentru un sistem de încălzire electrică

Așa cum știi, unele materiale conduc mult mai bine căldura decât altele. Când vine vorba despre eficiența sistemelor de încălzire prin pardoseală, cele mai bune soluții – dintre cele clasice – sunt ceramica, gresia și parchetul laminat.

Pe de altă parte, dacă ai decis să inițiezi un proiect de renovare a casei de anvergură, te-ai putea gândi și la alte suprafețe și finisaje moderne care merg perfect cu încălzirea electrică prin pardoseală datorită conductivității termice crescute. Ne referim aici la plăcile de vinil, linoleum-ul natural, microcimentul, sau parchetul laminat modern cu capacitate de conducție termică ridicată.

Învață să optimizezi sistemul de încălzire prin pardoseală

Ca orice sistem, și încălzirea electrică prin pardoseală trebuie testată și optimizată astfel încât să dea un bun randament. Hai să ne reamintim câteva reguli de bază!

  • Nu seta termostatul pe o temperatură mai mare decât 22-23 de grade – temperatura optimă pentru încălzirea în pardoseală –, echivalentul unei setări de 24-25 de grade pentru încălzirea cu calorifere clasice. Menține această temperatură în mod constant. Având în vedere faptul că sistemul generează căldură uniform și repede în toată casa, o temperatură de maxim 23 de grade este ideală.
  • Nu seta temperatura mai mult de 20-21 de grade în camerele în care nu ai activitate în anumite intervale (în sufragerie pe parcursul nopții, de exemplu). Încălzirea prin pardoseală generează căldură un timp mai îndelungat și pe toată suprafața podelei, așa că o temperatură mai mică va fi suficientă, reducând astfel consumul și costurile fără să îți afecteze confortul sau sănătatea.
  • Programează sistemul să pornească la cele mai mici ore ale dimineții pentru a avea o atmosferă plăcută pe tot parcursul zilei odată ce sistemul ajunge la temperatura setată de termostat. Fă același lucru și seara.

Desigur, aerisește eficient camerele zilnic și nu uita să setezi temperaturi mai mici în încăperile pe care nu le folosești pe parcursul zilei.

Tu ai un sistem de încălzire prin pardoseală? Cum îl folosești eficient ca să te bucuri de căldură și confort fără a consuma energie și bani în exces? Ce alte sfaturi ne mai poți oferi?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.