Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum să îți faci apartamentul mai călduros și mai confortabil iarna aceasta

Dacă iarna trecută ți-ai propus ca anul acesta să îți faci apartamentul mai călduros pentru a nu mai suferi de frig în casă, este momentul să te apuci de treabă. Există nenumărate soluții pentru a reduce pierderile de căldură din casa ta și de a crește temperatura ambientală. Unele dintre acestea implică un drum la un magazin de articole pentru casă, altele presupun lucrări de reamenajare și investiții. Indiferent ce alegi, nu trebuie să uiți că sezonul rece se apropie cu pași repezi. Mai mult, nu întotdeauna ne putem baza pe sistemul public pentru a ne încălzi caloriferele constant și corespunzător pe parcursul iernii. Chiar și cei care au centrale de apartament pot să împrumute câteva trucuri astăzi pentru a face economii în lunile care urmează. Hai să le discutăm!

Elimină pierderile de căldură prin izolarea ușilor și a ferestrelor

Chiar dacă locuiești într-un apartament nou prevăzut cu geamuri termopan, pierderile de căldură sunt inevitabile. Pe de altă parte, dacă reușești să încălzești casa chiar și cu unul-două grade în plus, acest lucru te va ajuta să faci economii cu încălzirea de-a lungul iernii, putând chiar să dai termostatul cu un grad-două mai încet. Hai să vedem câteva soluții simple și ieftine:

  • Benzi autoadezive din burete. Deși par de domeniul trecutului, aceste benzi adezive te-ar putea ajuta să izolezi mai bine ferestrele și să menții o temperatură constantă în casă. Lipește-le pe tocurile ferestrelor și a ușilor, mai ales dacă locuiești într-o zonă rece sau ai apartamentul orientat spre nord.
  • Rulouri și pernuțe pentru uși și ferestre. Și acestea par a fi soluții mai degrabă utilizate în casa părinților și a bunicilor, dar împiedicarea circulației aerului rece prin camere te poate ajuta să menții o temperatură ambientală plăcută fără a abuza termostatul iarna aceasta.
  • Foliile de izolație termică pentru geamuri. Pe timp de iarnă, aceste folii pot reduce pierderile de căldură într-un procent de 25-30%. Este adevărat că investiția poate fi mai costisitoare decât în cazul benzilor autoadezive de burete, dar este o soluție eficientă pe termen lung care îți va fi utilă și în timpul verii.
  • Draperii groase la geamuri. Un truc foarte eficient atunci când vrei să crești temperatura casei iarna este să profiți din plin de lumina solară din timpul zilei. Nu uita însă că noaptea trebuie să păstrezi căldura acumulată, așa că folosește draperii groase cu care să acoperi ferestrele odată ce temperatura de afară începe să scadă. Dacă ai și jaluzele sau rulouri verticale metalice montate în afara ferestrelor, este cu atât mai bine. Cu cât folosești mai multe ”straturi” de izolație, cu atât te vei bucura de mai multă căldură mai mult timp.

Amenajează-ți corespunzător podelele

Atunci când ne este cel mai frig în casă, probabil ne este cel mai frig pentru că avem picioarele foarte reci. O soluție temporară și ieftină ar fi să acoperim podelele din apartament cu carpete. Din păcate, covoarele nu se pretează foarte bine în baie sau bucătărie – camerele cu cele mai reci pardoseli. În plus, nu toată lumea dorește să depoziteze carpete și covoare numai pentru a izola podeaua sufrageriei și a dormitoarelor pe timp de iarnă.

Soluția pe termen lung pentru a avea un apartament cald și a renunța la dependența de încălzirea cu agent termic este instalarea unui sistem de încălzire electrică prin pardoseală. Așa cum știm deja, încălzirea electrică prin pardoseală te scutește de foarte multe neplăceri, este ușor de instalat, sustenabilă și rezistentă în timp, neavând nevoie de intervenții sau reparații.

Pentru a face lucrurile și mai eficiente, un termostat smart pe care să îl folosești împreună cu sistemul tău de încălzire prin pardoseală te va ajuta să te bucuri de căldură benefică în casă fără a face cheltuieli prea mari. Un sistem de încălzire prin pardoseală care poate fi controlat printr-o aplicație de telefon este o soluție și mai bună de a avea căldură în casă exact când îți dorești fără a te teme de plata facturilor lunare.

Ia în considerare și alte mici investiții sau reparații în casă

Hai să vedem și alte mici proiecte pe care le poți implementa pentru a te bucura de căldură constantă și plăcută pe timp de iarnă!

  • Verifică, aerisește și curăță caloriferele. Dacă te bazezi pe sistemul clasic de încălzire cu calorifere (într-un apartament cu sau fără centrală), atunci trebuie să te asiguri că acestea merg perfect. Aerisește, curăță și repară caloriferele înfundate, cele care prezintă scurgeri, etc. sau înlocuiește-le pe cele nefuncționale. Cu cât sistemul este mai bine pus la punct, cu atât te vei bucura de mai multă căldură.
  • Controlează nivelul de umiditate din casă. Într-un spațiu rece și umed, frigul pe care îl vei simți în mod subiectiv va fi mai mare și mai neplăcut. Umezeala oricum nu este un bun companion, nici vara nici iarna, așa că un dezumidificator te poate ajuta pe termen lung.
  • O aerotermă îți poate fi și ea de folos. Deși nu este o soluție pe termen lung, un aparat modern te poate ajuta să menții o temperatură uniformă într-o cameră. Fluctuațiile de căldură încarcă suplimentar facturile de energie și gaze naturale, ca să nu mai vorbim despre faptul că îți pot provoca disconfort.

Alte soluții simple pentru a păstra temperatura crescută în casă

Unele bune obiceiuri pot avea efecte benefice pe termen lung. Trebuie numai să le exersăm.

  • Reașezați mobila. În cazul în care aveți piese de mobilier care împiedică difuzarea căldurii din calorifere (o canapea în fața caloriferelor, de exemplu), mutați-le astfel încât ele să nu devină obstacole în calea căldurii.
  • Țineți închise camerele pe care nu le folosiți. Fă-ți un obicei de a închide ușile camerelor pe care nu le folosești pe parcursul zilei sau al nopții. Cu cât spațiul este mai larg, cu atât va fi mai dificil și mai costisitor să le încălzești uniform.

Tu cum îți menții casa mai caldă pe parcursul iernii? Folosești un sistem de încălzire prin pardoseală sau ai găsit alte metode de a nu suferi de frig în casă?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.