Fiind foarte flexibile, sistemele de incalzire DEVI au numeroase aplicatii diverse, putandu-se utiliza oriunde acolo unde temperatura rece si iarna creaza probleme.
In depozitele frigorifice, acolo unde temperaturile coboara in mod constant intre -20 si -30C, frigul se va pierde chiar daca pardoseala este bine izolata. Asta inseamna ca materialele care sunt in contact cu solul, cum sunt fundatiile si zonele de pardoseala vor absorbi frigul si vor lasa solul sa inghete. Apa continuta in sol isi va mari volumul prin inghet si va deteriora considerabil elementele de constructie din cauza fenomenului de eroziune datorat procesului de inghet – dezghet.
Aceeasi problema apare si la patinoare, unde gheata se produce artificial.
Aceste probleme pot fi evitate prin utilizarea sistemului DEVI de protectie la inghet.
In depozitele reci influenta inghetului este constanta, ceea ce inseamna ca usa de acces poate ingheta foarte usor la garnitura de etansare cand usa este deschisa. Pe langa stricaciunile asupra materialului, depunerea ghetii pe garnituri va impiedica inchiderea etansa a usii ceea ce va genera o crestere a consumului de energie in camera rece datorita diferentelor mari de temperatura.
Problema inghetului poate aparea si la usile glisante, afectand barele de ghidaj, nu numai la usile de la depozite, dar si de la portile si usile garajelor sau spalatoriilor unde exista un potential de inghet ridicat pe timpul iernii.
Sistemul de incalzire DEVI se foloseste atat pentru aplicatiile de protectie la inghet a rezervoarelor cat si pentru mentinerea constanta a unei temperaturi in interiorul lor, in scopul evitarii coagularii sau cristalizarii agentilor depozitati in interior. Chiar daca rezervorul este izolat, pierderea de caldura prin izolatie trebuie compensata daca se doreste mentinerea unei anumite temperaturi constante in interiorul rezervorului. Acest lucru este posibil prin atasarea cablurilor incalzitoare pe suprafata rezervorului, sub izolatie.
Sistemele DEVI de protectie la inghet pot fi folosite si pentru diferite tipuri de rezervoare si containere din sectorul industrial si agricol.
In conexiune cu rampele sau terenurile joase, sistemele de drenaj pentru apele pluviale si provenite din topirea ghetii sunt foarte des prevazute. Conditiile georgafice cu schimbari de tempertura in jurul punctului de inghet al apei poate face ca sistemul de drenaj sa inghete, formandu-se astfel importante depozite de gheata.
In perioada de dezghet, sistemul de drenaj nu se poate intotdeauna dezgheta complet si in consecinta, apa rezultata din topirea ghetii nu este indepartata total inainte ca inghetul sa revina. Aceasta duce la noi probleme atunci cand apa topita reingheata.
Aceste probleme pot fi evitate instaland cabluri incalzitoare in tevile de drenaj si rigole.
Puterea instalata necesara pentru prevenirea inghetului si pentru topirea ghetii si zapezii este de 200 – 300 W/mp depinzand de conditiile climatice locale.
La majoritatea tipurilor de tevi de drenaj, puterea instalata necesara este de aproximativ 35-40 W/m de teava.
Pentru aceasta aplicatie se vor folosi cablurile incalzitoare DEVIflex 18T sau DEVIsafe 20T cu putere de 18W/m respectiv 20W/m si termostatele DEVIreg 330, DEVIreg 610 sau DEVIreg 316. Termostatele asigura pornirea sistemului numai atunci cand este necesar.