Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Care sunt diferentele dintre incalzirea prin pardoseala si calorifere?

Incalzirea cu calorifere este o metoda clasica, prezenta in mai toate apartamentele si casele in care locuim. Cu toate acestea, la nivel international si chiar si la noi in tara, incalzirea prin pardoseala incepe sa devina din ce in ce mai populara.

Contrar prejudecatilor, incalzirea prin pardoseala nu este un proiect atat de costisitor incat sa devina imposibil de implementat, mai ales pentru ca acesta isi amortizeaza investitia initiala in scurt timp. Ceea ce este important insa de clarificat sunt diferentele majore dintre incalzirea prin pardoseala si radiatoare, pentru a intelege mai bine de ce acest nou tip de incalzire castiga in fiecare zi din ce in ce mai multi adepti.

Distributia caldurii

Incalzirea prin pardoseala distribuie caldura in mod radiant, de la nivelul podelei in sus, pe toata suprafata podelei, ceea ce inseamna ca iti va fi cald in orice loc al casei te afli.

Prin comparatie, calorifere emana caldura prin convectie: aerul cald provenit din calorifer se ridica deasupra caloriferului inspre tavan si, odata ce se raceste ajuns sus, coboara spre podea, pentru a fi din nou reincalzit de convectia radiatorului. Astfel se creaza goluri de aer rece si respectiv aer cald. Simplu spus, in apropierea caloriferelor este mai cald, in timp ce in restul incaperii este mai rece.

Aceasta diferenta in distributia caldurii este esentiala in intelegerea eficientei incalzirii prin pardoseala. Pentru a incalzi o camera cu calorifere, este nevoie ca ele sa consume multa energie pentru a incalzi camera relativ uniform. Prin contrast, incalzirea prin pardoseala distribuie caldura uniform pe toata suprafata ei, eliminand golurile de aer rece si astfel fiind mai economica.

Eficienta si confort

Legata de distributia caldurii, eficienta incalzirii prin pardoseala nu poate fi negata: in timp ce caloriferele au nevoie de timp si resurse pentru a incalzi o camera in tot volumul ei, incalzirea prin pardoseala se realizeaza rapid si uniform.
Indiferent cat de mare este o camera, podeaua prevazuta cu incalzire prin pardoseala va radia caldura in mod controlat si uniform. In ceea ce priveste confortul termic, sunt necesare cateva precizari cu privire la umiditate. Incalzirea prin pardoseala mentine umiditatea unei camere, in timp ce caloriferele usuca aerul, astfel, mucoasele uscandu-se, aparand senzatia de sufocare, nas infundat sau ochi uscati.

In plus, caloriferele au tendinta de a supraincalzi zonele in care se afla, lasand alte zone ale camerei mai reci. Aceasta circulatie permanenta a aerului rece si a celui cald nu le este recomandata celor care sufera de astm sau alergii, pentru ca circulatia aerului ridica praful din camera, facand procesul respirator dificil si vulnerabil la particule.

Dezavantajele supraincalzirii

Supraincalzirea duce, fara indoiala, la un consum inutil de resurse si bani. De foarte multe ori, aceasta face necesara prezenta ventilatiei – un geam deschis determina pierderi importante de caldura numai pentru a echilibra nivelul de confort din camera.

Mai specific, pentru a incalzi o camera cu caloriferul, acesta trebuie sa functioneze la capacitate optima pentru mult timp si la temperaturi ridicate pentru a putea incalzi intregul volum de aer al camerei. Dar in timp ce in zonele mai indepartate aerul abia se incalzeste, in zona caloriferului acesta poate fi chiar incins. Un geam deschis pentru a lasa putin aer proaspat inauntru si a ne regla respiratia poate fi o idee buna, dar costisitoare.

Incalzirea prin pardoseala nu produce supraincalzire. Sistemul incalzeste uniform intreaga podea, generand o cantitate de caldura ce se apropie foarte mult de necesarul de temperatura al corpului uman pentru a se simti confortabil. De aceea incalzirea prin pardoseala isi amortizeaza singura investitia in timp: eliminand pierderile de caldura, facturile tale vor fi mai mici, in timp ce tu te poti bucura de caldura cand si cum vrei.

Designul interior

Am mai abordat acest aspect si cu alte ocazii, dar specialistii in decoratiuni interioare insista pe avantajele incalzirii prin pardoseala si din punct de vedere al designului interior.

Din moment ce caloriferele dispar ca urmare a instalarii sistemului de incalzire prin pardoseala, spatiul din incapere devine mult mai generos. De regula, zona caloriferului iti limiteaza optiunile de asezare a mobilierului, precum si variantele de optimizare ale spatiilor de depozitare. Incalzirea prin pardoseala nu iti limiteaza variantele de mobilare a unei camere si poate face un spatiu de dimensiuni restranse sa devina mult mai mare.

Tu te-ai gandit sa optezi pentru incalzirea prin pardoseala?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.