Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum previi experienta neplacuta a conductelor inghetate

Cat timp temperaturile pe timp de iarna nu au ajuns la o valoare constanta, locuinta ta este vulnerabila in fata unui fenomen foarte raspandit: inghetarea tevilor si a conductelor sau chiar spargerea lor. Inghetul conductelor nu este specific doar constructiilor pe pamant, inclusiv in blocurile de locuinte slab izolate sau intretinute, astfel de incidente neplacute pot avea loc pe neasteptate. O teava sparta este un cosmar ce poate fi insa evitat, daca iti iei niste masuri de siguranta prealabile. Iata despre ce este vorba:

Inveleste tevile din interiorul casei

Indiferent daca locuiesti la casa sau intr-­un apartament, cea mai facila metoda de preventie a inghetului tevilor si conductelor este invelirea acestora in materiale corespunzatoare. In general, specialistii recomanda fibra de sticla ca strat izolant care va crea o bariera intre pereti si tevi. Alti experti in amenajari interioare recomanda invelirea tevilor in materiale izolante inainte ca temperaturile sa atinga pragurile de inghet. In plus, unii pun accent si pe izolarea tevilor de interior in benzi electrice, disponibile la furnizorii autorizati.

Instaleaza-ti un sistem de degivrare

Pentru cei care locuiesc la casa, prevenirea inghetarii tevilor si a conductelor se poate realiza mai simplu prin instalarea unor sisteme de degivrare. Acestea, disponibile atat pentru suprafete mari (parcare, curte, intrare pentru masina, terase sau trepte), dar si pentru tevi, burlane si acoperis, asigura o temperatura optima si previn inghetarea. Dotate cu senzori si termostate, functionarea sistemelor de degivrare se afla in controlul tau permanent si nu functioneaza decat atunci cand este necesar. Desi par la prima vedere o investitie serioasa, pe termen lung ele devin rentabile financiar, dar si la nivel de functionalitate. Pentru mai multe informatii despre degivrare, citeste si articolul in care am descris modul de functionare a cablurilor de degivrare.

Regleaza temperatura optima in casa

Daca ai in casa zone in care se aduna mai multe conducte si tevi, atunci trebuie sa te asiguri ca zonele respective sunt incalzite corespunzator si constant. Desigur, peretii exteriori ai casei si ai blocului ar trebui sa fie bine izolati, dar paza buna trece primejdia rea. Verifica daca temperatura este optima inainte de venirea inghetului, chiar daca asta va costa mai multi bani cu intretinerea. Cheltuielile de reparare, inlocuire sau chiar verificare a unei conducte inghetate sau sparte sunt semnificativ mai mari. Daca insa ti-­ai instalat un sistem de incalzire in pardoseala, nu ar trebui sa iti faci foarte multe griji. Acest sistem elimina nevoia caloriferelor si implicit a tevilor si conductelor de incalzire (nu si a celor de apa curenta).

Lasa robinetul sa picure foarte incet

Daca observi ca temperaturile scad sub 0 grade Celsius, deschide robinetele si lasa apa sa picure foarte incet. Astfel reduci riscul ca tevile si conductele sa inghete bocna si sa fie foarte dificil de dezghetat. Daca ai robinete pentru apa calda si pentru apa rece, lasa­le pe fiecare din ele sa picure si supravegheaza-­le atent. Daca ai un singur robinet, regleaza­-l in asa fel incat sa fii sigur ca asiguri un flux constant atat pentru apa calda cat si pentru cea rece.

Tu ce metode folosesti pentru a preveni inghetul conductelor?

Articole si noutati

M
E
S
A
J
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.