Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Întreținerea sistemului electric de încălzire în pardoseală

Sistemul electric de încălzire prin pardoseală este una dintre soluțiile cele mai practice și eficiente pe care le poți alege pentru locuința ta. Un astfel de sistem este, de regulă, unul care necesită întreținere minimă. Cu toate acestea, și încălzirea prin pardoseală are nevoie de o rutină de îngrijire pentru a funcționa la cote maxime.

Află în cele ce urmează care sunt pașii esențiali pe care trebuie să îi realizezi pentru întreținerea unui sistem electric de încălzire prin pardoseală și ce probleme ai putea întâmpina cu acest tip de încălzire. 

Ce probleme pot apărea la sistemul de încălzire prin pardoseală și care sunt cauzele?

Încălzirea prin pardoseală funcționează prin intermediul unor cabluri care se amplasează sub pardoseală. Alimentate pe bază de curent electric, acestea emană căldură.

Prin urmare, rarele probleme care pot afecta acest sistem sunt de multe ori de natură electrică. Dacă sistemul de cabluri de sub pardoseală se va defecta, riști ca nivelul de căldură pe care îl resimți să nu fie unul echilibrat în toate încăperile din casă sau să fii nevoit să plătești facturi mai mari la curent. 

Totodată, dacă parchetul sau gresia sub care sunt instalate cablurile nu sunt compatibile cu această metodă de încălzire, sistemul poate avea de suferit. Pentru a evita acest lucru, e nevoie să realizezi instalarea sistemului cu ajutorul unei echipe de profesioniști care îți va spune cu ce suprafețe e compatibil acest tip de încălzire. 

Termostatul poate fi, la rândul său, cauza problemelor cu încălzirea. Astfel, înainte să suni un electrician, verifică mai întâi dacă termostatul funcționează bine. Vezi dacă termostatul afișează erori sau setările sale nu corespund configurației alese de tine.

Cu ajutorul manualului de instrucțiuni, ar trebui să poți rezolva pe cont propriu majoritatea problemelor de acest gen. Mai mult de atât, la termostatul pe baterii, verifică din când în când ca acestea să nu fie prea vechi și să aibă nevoie de înlocuire.

Lucrările de amenajare ale locuinței pot și ele să afecteze sistemul electric de încălzire prin pardoseală dacă, de exemplu, atunci când se instalează sapa, cablurile sunt agățate sau ciupite cu sculele utilizate, fapt care poate duce în timp la deteriorări. 

Cum se pot repara problemele sistemului de încălzire prin pardoseală?

În principiu, întrucât acest sistem se bazează pe cabluri electrice, e dificil să repari pe cont propriu potențialele defecțiuni dacă nu ai suficientă experiență ca electrician. În cazul în care simți că încălzirea la nivelul casei nu mai este una uniformă sau la fel de eficientă, cel mai indicat este să apelezi la un electrician care poate verifica sistemul de cabluri. 

Vestea bună este că la acest tip de sistem, problemele legate de cablurile electrice sunt foarte rare. Acestea se pot depista cu precizie, în proporție de 90%, de către un electrician cu experiență, urmând ca la repararea sau instalarea cablului defect să nu fie nevoie ca întreagă pardoseală să fie scoasă, ci doar zona sub care se află partea afectată. 

Sfaturi pentru întreținerea sistemului de încălzire prin pardoseală

Una dintre cauzele principale ale defecțiunilor sistemelor de încălzire prin pardoseală este o instalare necorespunzătoare. 

Prin urmare, primul factor care te va ajuta să previi problemele și să ai nevoie de cât mai puține intervenții la sistemul de încălzire constă în a te asigura că o echipă de profesioniști se ocupă de instalarea sistemului și că un electrician calificat îl conectează la sursa de energie. 

La instalare, trebuie să ai grijă ca toate componentele sistemului electric să fie perfect funcționale, iar dacă unele prezintă defecțiuni, trebuie înlocuite imediat. 

În plus, la finalizarea instalării, echipa care s-a ocupat de întregul proces trebuie să verifice cum funcționează instalația pentru ca tu să fii sigur că o vei putea folosi în condiții de siguranță la începutul sezonului rece. Componentele trebuie verificate în parte pentru a te asigura că nu există pericol de scurtcircuit. 

Termostatul trebuie și el verificat anual și curățat cu atenție prin ridicarea capacului, folosind un material textil curat și ușor umezit sau o perie. Pentru a te asigura că după curățare termostatul funcționează corect, fă o probă. Setează-l astfel încât să pornești sistemul și verifică dacă temperatura indicată de termostat corespunde cu cea din cameră. 

În principiu, sistemul electric de încălzire prin pardoseală are nevoi reduse de mentenanță îndată ce a fost instalat corespunzător. Pentru a te bucura pe deplin de eficiența acestui tip de sistem, lasă instalarea sa pe mâna profesioniștilor. Dacă simți că încălzirea nu mai funcționează la capacitate normală, cere ajutorul unui electrician calificat sau al echipei de experți care a instalat sistemul.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.