Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Incalzirea in pardoseala: cum sa eviti problemele de functionare si instalare

În prezent, încălzirea electrică în pardoseală este unul dintre cele mai eficiente și sustenabile sisteme de încălzire. Confortul termic, eficiența energetică ridicată datorită posibilității de a utiliza surse de căldură ecologice și versatilitatea sunt printre principalele avantaje ale unui astfel de sistem de încălzire. Unul dintre marile avantaje ale acestor sisteme este acela că, odată instalat corect, el poate funcționa fără intervenții ani sau zeci de ani la rând. Fie că amenajezi un apartament, o casă, un birou sau un spațiu comercial, sistemul nu te va lăsa la greu. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu pot apărea uneori și unele mici probleme cu încălzirea prin pardoseală.

Astăzi ne vom ocupa de câteva dintre factorii care ar putea împiedica funcționarea corectă a sistemului și îți vom oferi și câteva soluții. Citește mai jos câteva dintre sfaturile pe care le-am pregătit, pentru a evita disconfortul și a interveni rapid în cazul în care observi că sistemul de încălzire prin pardoseală începe să se comporte diferit.

Principalele probleme ale încălziri electrice prin pardoseală

În general, încălzirea electrică prin pardoseală nu ”se strică”, dar poate funcționa sub parametri în anumite cazuri. Hai să vedem principalele probleme.

Erori de montaj

Dacă instalezi sistemul cu echipa specializată a producătorului sau a distribuitorului, atunci nu ar trebui să ai nici un fel de problemă. Erorile și defecțiunile pot apărea atunci când decizi să montezi sistemul singur sau cu ajutorul unei echipe de electricieni care nu au experiență în astfel de proiecte.

Preîntâmpinarea și evitarea oricăror erori de instalare se realizează prin testare – înainte, în timpul și după montarea sistemului.

Te sfătuim să testezi sistemul înainte de a fi instalat. Specialiștii ar trebui să facă asta utilizând un multimetru pentru a verifica rezistența și integritatea sistemului și pentru a se asigura că nici o componentă nu a fost deteriorată în timpul instalării. De asemenea, sistemul va trebui pornit pentru a vedea dacă se încălzește (nu mai mult de 10 minute).

Majoritatea problemelor vor fi dezvăluite în această etapă. În cazul în care sistemul funcționează bine înainte de a monta podeaua, există foarte puţine şanse să mai apară vreo defecțiune după ce pardoseala finisată a fost așezată.

Dacă observi că sistemul nu funcţionează corect în această etapă, ești acoperit de garanția de instalare și poţi apela oricând la producător pentru a rezolva problema.

Erori de design

O problemă a încălzirii prin pardoseală – și anume aparenta ei lipsă de randament – ține de planificare. Mai concret, în etapa de proiectare, trebuie să le explici specialiștilor exact ce mobilă vei avea în anumite camere și cum va fi ea poziționată. Mobilierul amplasat direct pe podea va reduce din capacitățile sistemului de încălzire. Din acest motiv, vorbește cu instalatorii despre utilizarea spațiilor libere rămase după ce proiectezi amplasamentul mobilei. Bibliotecile, canapelele, blaturile și dulapurile de bucătărie, precum și instalațiile sanitare trebuie luate în calcul înainte de a instala încălzirea prin pardoseală. De asemenea, de-a lungul anilor, și dacă schimbi mobilierul casei, acesta ar trebui să rămână în poziția inițială pentru a nu bloca sistemul de încălzire. În plus, evită folosirea covoarelor odată ce ai instalat sistemul.

Deteriorari ale podelei

Schimbările dese de temperatură și alternanța cald-rece frecventă care are loc sub stratul de parchet sau gresie pot duce la diverse deteriorări ale acestor suprafețe pe termen lung.

De asemenea, dacă ai instalat încălzire prin pardoseală în baie sau bucătărie, suprafaţa de gresie sau microciment pot fi și ele afectate de-a lungul timpului. Umezeala, ”traficul”, micile erori structurale (întâlnite la o parte din construcțiile noi) pot conduce în timp la deteriorări ale podelei și la funcționarea slabă a sistemului de încălzire. Uneori, problemele cu încălzirea prin pardoseală sunt cauzate de calitatea slabă a parchetului sau a suprafețelor ceramice.

Cu riscul de a ne repeta, încălzirea prin pardoseală trebuie montată de către specialiști, iar tipul de parchet sau gresie trebuie ales astfel încât să facă față pe termen lung unui astfel de sistem.

Erori de termostat

Chiar dacă instalația de încălzire prin pardoseala funcţionează perfect, este posibil să nu te simți atât de confortabil pe cât ți-ai dori. Înainte să suspectezi probleme ale instalației, verifică dacă termostatul nu dă erori și este setat pe temperatura potrivită.

În cazul în care termostatul afişează erori sau pare a fi în conflict cu sistemul în sine, câteva reglaje conform cărţii tehnice te pot ajuta să folosești termostatul la capacitatea sa optimă fără a înregistra pierderi de căldură sau a te simți inconfortabil în casă. Utilizarea optimă a termostatelor este o temă complexă, așa că fă-ți temele cum trebuie. Este păcat să nu utilizezi încălzirea prin pardoseală la adevăratul ei potențial.

Probleme electrice

Una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite cu încălzirea prin pardoseală este reprezentată de accidentele care au loc atunci când se toarnă mortar sau adeziv pentru montarea parchetului sau gresiei.

Materialele de fixare și uneltele cu care meseriașii întind mortar sau adeziv pot ciupi sau agăța unele fire electrice, acestea deteriorându-se apoi în timp.

Recomandarea specialiștilor este să nu te ocupi niciodată de unul singur de rezolvarea problemelor de natura electrică atunci când vine vorba despre încălzirea prin pardoseală. Cel mai bine chemi un electrician specializat în astfel de sisteme pentru a izola sau a înlocui un fir sau cablu ce prezintă probleme.

Cum găsesc specialiștii problemele de încălzire în pardoseală?

În cazul în care se produce o defecțiune după ce pardoseala este instalată, există modalităţi de a afla unde este localizată problema fără a fi nevoie să ridici întreaga pardoseala. Defecțiunile se detectează prin utilizarea unui echipament de testare specializat, care găsește exact punctul vulnerabil al sistemului.

Cablul deteriorat este apoi accesat ridicând podeaua numai din acea zonă pentru a fi reparat sau înlocuit. Asta înseamnă că poţi avea încredere deplină în sistemele profesionale de încălzire electrică prin pardoseală. De asemenea, mai trebuie să știi și că daunele pardoselii sunt minime chiar dacă sistemul necesită o reparație.

Pentru a preveni orice problemă a sistemului de încălzire prin pardoseală, fă unele verificări în mod regulat. Așa cum trebuie să controlezi funcționarea oricăror sisteme importante din casă (aer condiționat, centrală electrică, etc.), tot așa trebuie să chemi un specialist pentru mentenanță.

Este importantă garanția pentru a rezolva problemele care apar la încălzirea prin pardoseală?

Verificarea garanției oferite de un producător de sisteme de încălzire prin pardoseală este vitală. Desigur, la fel de important este și să nu intervii asupra sistemului în nici un fel. Erorile umane nu sunt acoperite de garanții în general.

Concluzie

Chiar dacă instalarea unui sistem de încălzire electrică în pardoseală pare o activitate simplă, care nu necesită un anumit nivel de cunoştinţe în domeniu, ţinem să subliniem importanța instalării corecte a acestui sistem, cu ajutorul unor profesioniști în domeniu. O simplă neatenție sau o mică eroare în timpul instalării poate avea consecinţe semnificative pe termen lung, putând duce chiar și la deteriorarea profundă a sistemului sau a podelei.

Tu ai un sistem de încălzire electrică prin pardoseală? Ai întâmpinat vreodată probleme cu el?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.