Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?


Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ.

Acum, încălzirea prin pardoseală se instalează și în apartamente atunci când acestea se construiesc sau se renovează. Sistemele de încălzire prin pardoseală se potrivesc oricărui tip de podea, o soluție eficientă fiind cea a instalării sub parchet pentru a încălzi întreaga locuință.

Așadar, dacă îți construiești o casă sau renovezi un apartament, încălzirea prin pardoseală este soluția perfectă pentru a te bucura de căldură când și cât vrei.

Încălzirea prin pardoseală și băile

Una din încăperile preferate în care românii instalează sisteme de încălzire prin pardoseală este baia. Nimic nu este mai satisfăcător în zilele reci ca o podea caldă care să te răsfețe în baie și să îți dea senzația de spa la tine acasă. Plus că, deoarece economisești spațiu prin eliminarea caloriferelor clasice, încălzirea prin pardoseală din băi dă naștere și unor idei noi de design și utilizare a unor soluții de stocare ingenioase.

Așa cum am mai discutat, plăcile ceramice și încălzirea prin pardoseală reprezintă un duo perfect. Mai mult, nenumărate tipuri de podele sunt compatibile cu astfel de sisteme: gresie, marmură, piatră, etc. Astfel, avem și răspunsul la întrebarea din titlu: poți instala încălzire prin pardoseală într-o baie, dar în anumite condiții.

Ce trebuie să știi despre încălzirea prin pardoseală montată în baie

O baie deja existentă este destul de puțin prietenoasă cu încălzirea prin pardoseală. Chiar dacă alegi un covoraș electric pentru suprafața disponibilă, montarea lui pe podea cu păstrarea amplasamentului obiectelor de toaleta și a mobilei de baie este destul de dificilă.

Cea mai bună soluție pentru a te bucura de încălzire prin pardoseală în baie este de a o instala ca prim pas în construcția unei case sau renovarea completă a unei băi de apartament. Cei care decid să schimbe atât instalațiile sanitare cât și gresia/marmura/piatra dintr-o baie, pot iniția planul de renovare discutând cu specialiștii în încălzire prin pardoseală.

Una dintre soluțiile cele mai eficiente și economice o reprezintă un sistem de încălzire prin pardoseală pe bază de cabluri electrice încălzitoare – disponibile și în catalogul nostru. Această variantă este de preferat atunci când există posibilitatea turnării unei șape, sistemul de cabluri fiind înglobat în aceasta. Din acest motiv se preferă adăugarea acestui tip de încălzire în proiectele de construcție sau de renovare.

Avantajul unui sistem de încălzire prin pardoseală cu cabluri electrice este acela că se poate monta sub orice tip de finisaj de podea. Cablurile electrice se pot monta în șapă, în sapa autonivelantă sau într-un adeziv flexibil de maxim 3 cm grosime – parametri valabili chiar si în proiecte de renovare.

Trebuie să discuți cu specialiștii tăi în încălzire prin pardoseală despre dimensionarea sistemului. Una dintre problemele puse de un plan de renovare al băii este îndepărtarea vechii pardoseli și amenajarea noii podele.

Având în vedere faptul că un sistem bazat pe cabluri de încălzire poate fi montat sub un strat de aproximativ 5 cm de beton, eliminarea pardoselii vechi și înlocuirea acesteia cu una nouă este obligatorie. Din acest motiv, experții care vor monta sistemul în baie trebuie să ia în calcul următoarele aspecte:

 • Calcularea corectă a suprafeței sub care se vor monta cablurile încălzitoare. În băi, se preferă instalarea sistemului pe toată suprafața încăperii. Cu toate acestea, inginerii care se vor ocupa de proiect vor avea în vedere poziția permanentă a obiectelor sanitare și a mobilei. În general, zonele preferate pentru a fi încălzite cu astfel de sisteme sunt zona centrală a băii, porțiunile din fața toaletei, chiuvetei și a căzii/cabinei de duș. Totuși, în zonele în care vor exista instalații sanitare sau mobilier fix fără picioare, nu se recomandă instalarea sistemului pentru a evita acumulări inutile de căldură și/sau deteriorarea cablurilor. Din acest motiv, instalarea sistemului cu ajutorul unei companii specializate este obligatorie.
 • Calcularea cotele de înălțime. În funcție de grosimea șapei, a foliilor izolante, a grosimii cablurilor încălzitoare, a grosimii finisajului (gresie, marmură, etc.) și a altor parametri, cotele de înălțime variază semnificativ de la proiect la proiect. Înălțimea noii pardoseli nu trebuie să interfereze cu cotele de înălțime a ușii de la baie, de exemplu. Chiar dacă este vorba numai de câțiva milimetri, astfel de calcule influențează gradul de succes al proiectului tău de renovare.
 • Calcularea necesarului de căldură, a fluxului termic pe metru pătrat de pardoseală, puterea cablurilor, necesarul de materiale, instalarea termostatelor și a senzorilor de căldură. Toate acestea cad în sarcina firmei de specialitate care duce proiectul la îndeplinire.

Dacă vrei mai multe informații despre paşii care se urmează în general într-un proiect de instalare a încălzirii prin pardoseală, te invităm să citești acest scurt ghid despre montaj. Te va ajuta și să îți planific mai bine proiectul de renovare al băii!

Avantajele sistemelor de încălzire prin pardoseală pe bază de cabluri încălzitoare

Așa cum ziceam mai sus, încălzirea prin pardoseală cu cabluri electrice este soluția optimă pentru a renova o baie de mici sau mari dimensiuni. Hai să vedem și mai multe avantaje:

 • Datorită versatilității cablurilor încălzitoare, poți monta sistemul în băi mici sau cu un design neobișnuit.
 • Vrei să reduci costurile cu materialele și montajul;
 • Vrei să îți renovezi baia complet și să creezi un duș walk-in. În acest caz, încălzirea prin pardoseală este o alegere excelentă.

Concluzie

Dacă ai nevoie de o soluție rapidă de încălzire care poate funcționa și ca sursă de căldură principală și ca una complementară celei principale (caloriferul clasic), atunci încălzirea prin pardoseală pe bază de cabluri electrice este soluția optimă de a-ți transforma baia într-un adevărat paradis al confortului.

Tu ai un astfel de sistem instalat în baie? Dacă nu, ce alte informații ai dori să afli de la specialiștii noștri înainte de a iniția un proiect de renovare în locuința ta?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›