Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

E parchetul din locuinta ta potrivit pentru incalzirea prin pardoseala?

Articol original scris in data de 28 Martie 2016, actualizat in 28 August 2020.

Una dintre cele mai importante intrebari la care trebuie sa raspunzi atunci cand doresti sa iti montezi un sistem de incalzire prin pardoseala este daca tipul de parchet pe care il ai deja montat se preteaza la o astfel de instalatie – va face fata schimbarilor si diferentelor de temperatura pe care le presupune incalzirea prin pardoseala? Cum va afecta dilatarea parchetului eficienta sistemului de incalzire prin pardoseala? Cum decidem ce tip de parchet este cel mai potrivit si mai rezistent pentru a ne monta in siguranta un astfel de sistem si de a transforma podeaua intr-o suprafata radianta?

Majoritatea producatorilor de parchet considera ca toate tipurile de parchet se preteaza instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala, atata timp cat luam in calcul coeficientul de rezistenta termica a acestuia. Grosimea parchetului este de asemenea un factor de luat in calcul, impreuna cu faptul ca unele tipuri de parchet lucreaza in timp.

Hai sa vedem astazi impreuna cateva informatii legate de cele mai raspandite tipuri de parchet si relatia lor cu incalzirea prin pardoseala.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un parchet pentru incalzirea prin pardoseala?

 • Sa aiba transfer termic bun;
 • Sa fie stabil dimensional;
 • Deoarece parchetul instalat pe un sistem de incalzire in pardoseala are un efect non-conductiv, se recomanda o grosime maxima de 15 mm pentru ca acesta sa se poata incalzi;
 • Alegerea lemnului joaca de asemenea un rol, cele mai potrivite sunt toate tipurile de stejar. Evitati speciile de lemn precum fagul, artarul;
 • Sa fie finisat cu un lac ecologic care sa nu emita compusi chimici prin incalzire si transfer termic;
 • Trebuie sa asigure o temperatura uniforma si o distributie eficienta, egala pe intreaga suprafata a podelei;
 • Temperatura de la nivelul sapei nu trebuie sa depaseasca 27°C;
 • Se recomanda pastrarea spatiului aerisit, cu cat mai putine covoare care sa fie cat mai subtiri si fara alte materiale care au o rezistenta termica ridicata care sa acopere podeaua.
 • De asemenea, transferul termic depinde de modul in care este structurat parchetul (dublu sau triplu stratificat) si implicit de grosimea si esenta lemnului din care este fabricat.

Tipuri de parchet recomandate pentru incalzirea in pardoseala

Parchetul laminat

Din punct de vedere al incalzirii prin pardoseala, parchetul laminat nu vine cu niciun fel de restrictie. Fiind si cel mai popular tip de parchet utilizat in prezent in casele noastre, parchetul laminat este usor de demontat pentru ca sub el sa fie instalat sistemul de incalzire prin pardoseala. Parchetul laminat special destinat montarii unui astfel de sistem este marcat corespunzator de catre producatori si distribuitori.

Pentru cresterea performantei sistemului de incalzire in pardoseala montati folie aluminzata sau macroperforata (pe care o achizitionati in acelasi timp cu parchetul). Aceasta este un bun izolator fonic, iar montarea ei se poate face in regim DIY.

De asemenea, acesta este in general mai ieftin, nu se pateaza si nici nu se zgarie usor, datorita stratului de suprafata care ii confera rezistenta. El se poate monta direct pe sapa, rezultand un transfer termic foarte bun.

Ceea ce trebuie sa tii minte daca ai deja parchet laminat acasa sunt urmatoarele:

 • Intereseaza-te ce coeficient de rezistenta termica are parchetul tau. In functie de aceasta informatie, specialistii care vor monta incalzirea prin pardoseala vor adapta sistemul pentru a functiona in parametri optimi;
 • Parchetul nu ar trebui sa fie mai subtire de 6 mm, chiar daca la prima vedere o podea subtire poate insemna mai multa caldura degajata de sistem. Cu toate acestea, un parchet cu o astfel de grosime este vulnerabil la deteriorari.

Parchetul multi-stratificat

Acesta este tipul de parchet care se adapteaza cel mai bine montajului unei instalatii de incalzire prin pardoseala. Este un parchet special ce este recomandat de cei care comercializeaza si instaleaza parchetul.

Parchetul dublu sau triplu stratificat prezinta coeficienti mici de dilatare, deci va fi rezistent in timp odata ce ai montat incalzirea prin pardoseala si are o rezistenta crescuta din punct de vedere termic. Este foarte probabil ca un astfel de parchet sa ai acasa, deoarece este una dintre cele mai populare versiuni.

Rezistenta la transfer termic pentru parchetul dublu stratificat variaza intre 0,05 m2k/w si 0,078 m2k/w, pe cand parchetul triplustratificat are un coeficient de transfer termic de aproximativ 0,10 m2k/w.

Avantajele parchetului dublu si triplu stratificat:

 • Datorita grosimii sale mai mici, 10 sau 11 mm, parchetul dublu stratificat are un indice de transfer termic, o rezistenta termica mai buna;
 • Multe din variantele de parchet triplustratificat sunt tip dusumea de mari dimensiuni;
 • Parchetul dublu stratificat se gaseste in mai mare varietate de esente de lemn exotic;
 • Parchetul dublu stratificat permite realizarea unor modele mai complicate, mai complexe;
 • Parchetul triplu stratificat are stabilitate dimensionala foarte buna datorita sistemului dublu click (prindere mecanica).

Ce trebuie sa retii:

 • Parchetul stratificat lucreaza in timp, asadar ai nevoie de specialisti care sa iti monteze incalzirea prin pardoseala cunoscand toate elementele specifice ale acestui tip de parchet.

Parchetul din lemn masiv

Acest tip de parchet a pierdut destul de mult teren in fata pardoselilor laminate, dublu sau triplu stratificate, desi este in continuare considerat cel mai nobil, durabil si elegant mod de a realiza o podea.

El este preferat in designul clasic al locuintelor, ofera caldura naturala si izolatie termica ridicata. Per ansamblu, acest tip de parchet nu este recomandat pentru a functiona impreuna cu un sistem de incalzire prin pardoseala, deoarece transferul de caldura se face greu si instalatia de incalzire prin pardoseala va fi mai putin eficienta.

Acesta este realizat integral din lemn natural, nu are o stabilitate dimensionala la fel de buna ca alte tipuri de parchet, insa, daca iti doresti varianta aceasta pentru incalzirea in pardoseala, opteaza pentru un lemn din esente cu densitate medie si mare, asa cum sunt cele exotice (Wenge, Afrormosia sau Merbau – denumit si lemnul de fier). Paltinul, fagul sau mesteacanul au o stabilitate dimensionala redusa, asa ca e preferabil sa le eviti.

Ce trebuie sa retii:

 • Parchetul de lemn masiv lucreaza in timp, aspectul acestuia fiind dependent de coeficientul de dilatare: daca in casa umiditatea este mare, lemnul absoarbe vaporii de apa si isi mareste volumul. Daca aerul este uscat iarna cand camerele sunt incalzite, el va pierde din volum, eliminand vaporii de apa. Acest proces continuu duce la deteriorari si la aparitia distantelor inestetice intre lamele.

Iti recomandam sa discuti cu producatorii si comerciantii de parchet pentru a te asigura ca acesta se preteaza cu incalzirea in pardoseala si pentru a stabili concret ce iti doresti in casa / apartamentul tau. Sistemele de incalzire in pardoseala reprezinta o sursa suplimentara excelenta de caldura dar si o modalitate prin care puteti sa economisiti bani. Daca doresti sa afli mai multe avantaje al incalzirii in pardoseala, citeste acest articol.

Tu ce tip de parchet ai acasa si ce masuri vei lua pentru ca el sa functioneze perfect impreuna cu noua ta instalatie de incalzire prin pardoseala?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›