Cel mai mare beneficiu pentru sanatatea cuiva care poate fi obtinut prin instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala este reducerea problemelor respiratorii pe care le poate aduce.
Curentii de convectie au o miscare circulara pentru a incalzi camera, ei capteaza si redistribuie particulele de praf in timp ce fac acest lucru. Aceste particule de praf plutesc apoi liber in aer si pentru cei care sufera de astm sau alte probleme respiratorii, aceasta este un minus.
Insa, de ce anume ar fi incalzirea in pardoseala mai sanatoasa? In primul rand, asigurand incalzirea la nivelul picioarelor, problemele reumatice iscate de frig si umezeala se vor ameliora simtitor. Dar mai exista un aspect, ceva mai putin evident. Caloriferele, prin pozitia lor apropiata de perete le transforma in adevarate fortarete pentru o sumedenie de alergeni – particule de praf, gaze microscopice, polen, fragmente vegetale si asa mai departe, care pot fi un adevarat cosma pentru cei ce sufera de astm sau de alergii. Cu atat mai mult se poate agrava aceasta problema, cu cat aceste particule microscopice sunt recirculate constant prin incaperi tocmai de fenomenul de ridicare a aerului cald produs de aceste radiatoare, in spatele carora curatenia este aproape imposibila.
De asemenea, in cazul incalzirii clasice, prin radiatoare, temperatura apei circulate prin sistem, si in consecinta a aerului din preajma radiatorului, trebuie sa fie mult mai mare, pentru ca distributia in intreaga incapere sa se poata realiza relativ omogen. Economiile realizate datorita incalzirii in pardoseala justifica pe deplin costurile mai ridicate ale instalarii, intrucat aproape ca nu pot fi comparate gradele de eficienta ale celor doua solutii.