Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Istoria încălzirii în pardoseală


Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche.

Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de inspirație sistemele coreene Ondol, vechi de mai bine de șapte mii de ani.

Oricum am privi această problemă, încălzirea prin pardoseală datează din cele mai vechi timpuri. Astăzi, te invităm la o scurtă lecție de istorie pentru a afla mai multe despre evoluția ei.

Cele mai vechi dovezi ale existenței încălzirii prin pardoseală

Majoritatea istoricilor sunt de acord că primele dovezi ale acestui sistem de încălzire datează din anul 5.000 înainte de Hristos. Descoperirile arheologice (de pe teritoriul Coreei de Nord de azi) indică faptul că locuitorii foloseau o podea dublă pentru a se încălzi.

Iată cum funcționa sistemul: podeaua era înălțată pe stâlpi de susținere la suficientă distanță unii de ceilalți ca printre ei să poată circula aer cald. Focul utilizat pentru a încălzi spațiul de sub podea avea denumirea Ondol – piatră caldă. Un sistem de coșuri de fum făcea posibil ca încăperile de deasupra spațiilor Ondol să fie în permanență încălzite.

Salturile tehnologice antice nu se opresc aici

În anul 3000 î.e.n., arheologii găsesc în Coreea un sistem avansat, bazat pe vechiul Ondol. Locuitorii foloseau un sistem de vetre care îndeplineau un scop dublu: încălzeau pardoseala pe dedesubt, dar jucau și rolul unei sobe destul de primitive pentru gătit.

În jurul anului 900 î.e.n., acest sistem dublu devenise și mai sofisticat. În centrul casei, exista un cămin principal care se ocupa de încălzirea casei, în timp ce un altul secundar era instalat în jurul casei pentru gătit.

Astfel de descoperiri au fost făcute în China, Coreea și chiar Alaska, așadar sistemul de încălzire prin pardoseală căpăta popularitate dincolo de granițele Coreei.

Încălzirea prin pardoseală captează atenția marilor imperii antice

Cele mai importante descoperiri legate de încălzirea prin pardoseală din Europa pot fi asociate Greciei și Romei antice. În jur de anul 500 î.e.n., ambele popoare foloseau încălzirea prin pardoseală la nivel de masă.

Sistemul Hypocaust, specific romanilor, avea clare influențe din Ondol-ul coreean: o podea secundară se înălța pe stâlpi de susținere din piatră deasupra unei podele principale. În spațiul astfel creat, căldura generată de o vatră (câte una în fiecare cameră) se împrăștia uniform, încălzind astfel suprafața întregii case. Cine a auzit de celebrele băi romane, înțeleg principiul și mai bine: spațiile de sub podele și dintre pereți încălzeau nu numai piscinele cu apă dar chiar și pereții băii, ventilația realizându-se prin guri de aerisire dispuse în acoperiș.

În tot acest timp, în Asia, folosirea încălzirii prin pardoseală lua avânt, cu sisteme din ce în ce mai sofisticate. În jurul anului 1.000 î.e.n., vetrele și căminele se aflau la exteriorul casei, pentru a preveni accidentele.

Atât Ondol-ul cât și Hypocaust-ul s-au dezvoltat în paralel și au avansat. În jur de anul 500 î.e.n., Ondol-ul în cea mai sofisticată formă a sa era prezent în palate și în casele înaltei societăți, iar Hypocaust-ul devenise deja o obișnuință în băile publice și casele locuitorilor din bazinul Mediteranei.

Un salt în timp și…

…ajungem în era noastră. Unele dintre cele mai importante dovezi istorice referitoare la încălzirea prin pardoseală, inspirată din Hypocaust-ul roman, se leagă de celebrele băi turcești construite și folosite de Imperiul Otoman.

De atunci însă, lucrurile par a stagna pe continentul nostru (în timp ce iau tot mai mult avânt în Asia).

Următorul moment esențial în istoria încălzirii prin pardoseală se înregistrează în jurul anilor 1600, în Franța, unde inginerii au început să folosească un sistem de conducte pentru a facilita circulația aerului cald pe sub podelele caselor.

Anii 1800 înregistrează noi avansuri tehnologice. Evoluția boiler-ului în Europa, împreună cu dezvoltarea unor noi conducte pentru apă caldă dar și cercetările privind conductivitatea termală au repus în prim-plan încălzirea prin pardoseală.

Secolul douăzeci, tehnologia și încălzirea viitorului

Valabil pentru majoritatea tehnologiilor și avansurilor științifice, secolul douăzeci a fost definitoriu pentru sistemele de încălzire prin pardoseală.

Datorită contribuției lui Oscar Faber – primul care a folosit țevile de apă pentru a încălzi și a răci o locuință – și a lui Frank Lloyd Wright, care a folosit un sistem de conducte de apă în pardoseala casei lui Herbert Jacobs, încălzirea prin pardoseală ia un avânt puternic în anii 30 și în SUA.

Din anii 40 și până în anii 80, încălzirea prin pardoseală pe bază de apă s-a răspândit în întreaga lume, din Coreea până în Canada. În tot acest timp, Europa lucra la noile standarde de calitate ale acestui tip de încălzire.

Sistemele electrice de încălzire prin pardoseală au căpătat și ele avânt în aceeași perioadă. Având avantaje substanțiale față de sistemele pe bază de apă, cel electric a devenit din ce în ce mai popular pe tot globul.

Astfel, sistemele electrice au putut fi adaptate și la spații mai mici. Mai puțin scumpă și mai ușor de instalat și întreținut, încălzirea electrică prin pardoseală este noul standard. Prezent atât în case cât și în apartamente, sistemul a continuat să evolueze și nu s-a oprit nici în prezent. Acum poți alege dintre sisteme electrice de diverse puteri sau dimensiuni, covorașe electrice disponibile pentru orice fel de suprafață, sisteme de încălzire ca sursă unică sau sursă complementară și multe altele.

Concluzie

Chiar dacă pare că încălzirea prin pardoseală este o tehnologie nouă, ea se află printre noi de mii de ani. Un plus de confort și o soluție ideală de a-ți menține locuința la o temperatură constantă și plăcută oricând ai nevoie, încălzirea prin pardoseală nu este o soluție a viitorului ci a prezentului.

Tu ai un astfel de sistem de încălzire electrică prin pardoseală la tine în casă? Ce te-a convins să adopți unul și cât de bine te înțelegi cu el?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›