Încălzirea prin pardoseală nu mai este de mult o noutate. Foarte multe case noi sunt dotate cu acest tip de încălzire care este extrem de eficient din punct de vedere al consumului de energie, prin comparație cu încălzirea tradițională prin calorifer.
Diferența majoră dintre cele două sisteme constă în felul în care căldura se propagă. Atunci când folosești calorifere, căldura este emanată de la nivelul caloriferului, deci de la circa 1m înălțime, în sus.
Partea din încăpere care se încălzește cel mai mult este astfel cea superioară, lucru care nu te avantajează. Pentru ca tu să simți căldura la nivelul la care te situezi, este nevoie ca încălzirea să funcționeze la capacitate sporită sau pentru mai mult timp.
În schimb, încălzirea prin pardoseală se bazează pe un sistem de cabluri electrice care emană căldură de la nivelul podelei în sus. Astfel, la scurt timp după ce sistemul este pornit, începi să resimți efectul, lucru care îți sporește confortul, deoarece poți păși chiar și desculț pe podea fără să te mai temi de frig.
Sistemul de încălzire prin pardoseală este unul dintre cele mai eficiente deoarece emană căldură în mod uniform în întreaga casă, permițându-ți să te bucuri mult mai repede de o temperatură plăcută oriunde te afli, fără a fi nevoie să stai în apropiere de sursa de căldură.
Prin urmare, poți seta sistemul la o temperatură mai redusă sau îl poți ține pornit pentru mai puțin timp. Controlat cu ajutorul termostatului, un astfel de sistem este flexibil și îți permite să economisești bani atunci când nu ai nevoie ca toate camerele să fie încălzite și alegi o temperatură mai redusă pentru acestea sau pleci de acasă și decizi să oprești căldura.
Mai mult de atât, încălzirea prin pardoseală se strică extrem de rar și necesită control și mentenanță minimă, spre deosebire de calorifere care trebuie verificate regulat și se pot înfunda relativ ușor.