Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum îți poți face casa eficientă din punct de vedere economic

Cu toții dorim să cheltuim cât mai puțin pentru plata utilităților. Chiar și în cele mai reci luni din iarnă sau în cele mai toride veri, poți economisi dacă folosești sistemele și aparatele potrivite care te ajută să ai o locuință eficientă din punct de vedere energetic.

În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre cele mai importante modificări pe care le poți aduce casei tale pentru a îi eficientiza consumul de energie.

Folosește încălzirea prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală nu mai este de mult o noutate. Foarte multe case noi sunt dotate cu acest tip de încălzire care este extrem de eficient din punct de vedere al consumului de energie, prin comparație cu încălzirea tradițională prin calorifer.

Diferența majoră dintre cele două sisteme constă în felul în care căldura se propagă. Atunci când folosești calorifere, căldura este emanată de la nivelul caloriferului, deci de la circa 1m înălțime, în sus.

Partea din încăpere care se încălzește cel mai mult este astfel cea superioară, lucru care nu te avantajează. Pentru ca tu să simți căldura la nivelul la care te situezi, este nevoie ca încălzirea să funcționeze la capacitate sporită sau pentru mai mult timp.

În schimb, încălzirea prin pardoseală se bazează pe un sistem de cabluri electrice care emană căldură de la nivelul podelei în sus. Astfel, la scurt timp după ce sistemul este pornit, începi să resimți efectul, lucru care îți sporește confortul, deoarece poți păși chiar și desculț pe podea fără să te mai temi de frig.

Sistemul de încălzire prin pardoseală este unul dintre cele mai eficiente deoarece emană căldură în mod uniform în întreaga casă, permițându-ți să te bucuri mult mai repede de o temperatură plăcută oriunde te afli, fără a fi nevoie să stai în apropiere de sursa de căldură.

Prin urmare, poți seta sistemul la o temperatură mai redusă sau îl poți ține pornit pentru mai puțin timp. Controlat cu ajutorul termostatului, un astfel de sistem este flexibil și îți permite să economisești bani atunci când nu ai nevoie ca toate camerele să fie încălzite și alegi o temperatură mai redusă pentru acestea sau pleci de acasă și decizi să oprești căldura.

Mai mult de atât, încălzirea prin pardoseală se strică extrem de rar și necesită control și mentenanță minimă, spre deosebire de calorifere care trebuie verificate regulat și se pot înfunda relativ ușor.

Instalează-ți panouri solare

Instalarea panourilor solare presupune o cheltuială inițială, însă investiția se merită având în vedere faptul că îți poți produce ulterior singur energia fără a mai depinde de un sistem centralizat.

Totodată, panourile solare sunt o sursă ecologică de energie care te ajută să contribui la protejarea mediului înconjurător. În ultimii ani, costul panourilor solare a scăzut cu peste 50% față de anii precedenți și este posibil să obții și subvenții pentru instalarea acestora.

Panourile solare, în funcție de suprafața pe care trebuie să o alimenteze cu energie, te pot ajuta să economisești până la 75% din factură de energie electrică.

Izolează acoperișul și pereții

Un acoperiș neizolat poate cauza pierderi semnificative de energie. Chiar și cu sistemul de încălzire prin pardoseală care emană căldură de la nivelul podelei și o răspândește uniform în întreaga casă, acoperișul ar trebui să fie unul bine izolat.

Există diverse metode prin care îți poți izola acoperișul, plata variind în funcție de metoda pe care o alegi și suprafața de izolat, iar investită se poate amortiza în același an datorită energiei pe care o poți economisi.

Pentru a îți face casa cu adevărat eficientă din punct de vedere economic, și pereții ar trebui să fie izolați. Astfel, nu vei lăsa căldura să se piardă iarna și nici încăperile să devină prea călduroase vara, motiv pentru care ai consuma mai mult curent sau gaz pentru sistemul de încălzire și cel de aer condiționat. Izolarea exterioară a pereților se calculează la metru pătrat și costă în medie 40-50 lei pe metru pătrat.

Schimbă boilerul

Boilerele vechi de circa zece ani sau mai mult, pot consuma foarte multă energie. Deși înlocuirea acestora costă, pe termen lung, poți ajunge să economisești sute de lei la plata facturii de curent dacă alegi un boiler nou.

Conform statisticilor, boilerele consumă până la 55% din totalul de energie pe care îl necesită o locuință, ceea ce înseamnă mai mult decât toate celelalte sisteme și aparate electrocasnice la un loc.

Înlocuiește becurile cu unele economice

Există deja o sumedenie de variante de becuri din care poți alege, de la becuri clasice până la diverse tipuri de becuri cu un consum redus de energie.

Dacă vrei să îți optimizezi casa din punct de vedere energetic, ar trebui să optezi pentru ultima categorie. Comparativ cu becurile economice, becurile tradiționale consumă mult curent și, pe deasupra, produc și multe emisii de carbon.

Doar 10% din energia utilizată de becurile tradiționale este convertită în lumină, restul de 90% este doar consum energetic, mai precis, energia emanată prin încălzire. Becurile de tip LED, pot converti până la 90% din energie în lumină.

Becurile economice precum cele halogene consumă de aproximativ 3 ori mai puțină energie decât cele clasice – incandescente. Pe lângă consumul lor redus de energie, becurile economice sunt o investiție bună, deoarece au și o durată mai mare de viață, putând rezista chiar și de 10 ori mai mult decât becurile tradiționale.

Folosește un duș potrivit

O cantitate semnificativă de apă și energie se irosește atunci când faci dus, mai ales dacă preferi dușurile lungi și foarte calde. Deși dușul este în general considerat mai puțin risipitor decât a face baie, dacă vrei într-adevăr să economisești apă și curent sau gaz, e o idee bună să instalezi un duș economic.

Există diverse produse de acest fel pe piață și majoritatea au un preț rezonabil (circa 150 lei). Un astfel de duș dozează inteligent cantitatea de apă pe care o folosești fără ca tu să simți vreun deficit de presiune sau confort atunci când te speli.

Economisește când speli la mașină

Și mașina de spălat este unul dintre consumatorii de top din gospodărie. Partea bună este că poți alege cum vrei să speli haine astfel încât să economisești bani la factura de apă și curent.

O regulă de care ar trebui să ții mereu cont este să nu speli haine până când nu ai adunat cantitatea suficientă pentru a umple corespunzător mașina.

Spălând mai rar, faci economii. Dacă poți spăla fără probleme hainele și cu apă rece, vei cheltui și mai puțin. Totodată, poți seta mașina să funcționeze la un program mai scurt pentru a consuma mai puțin curent.

Optează pentru electrocasnice cu un consum redus de energie

Atunci când achiziționezi electrocasnice noi, e indicat să citești cu atenție specificațiile acestora referitoare la consumul de energie.

Statistic vorbind, până la 20% din consumul de energie electrică se datorează electrocasnicelor. Multe dintre electrocasnicele de ultimă generație sunt proiectate pentru a folosi cât mai puțină energie.

Există, de exemplu, fierbătoare de apă ecologice care folosesc cu până la 30% mai puțin curent decât cele generice. Oricare alte electrocasnice precum frigidere, mașini de spălat sau cuptoare cu microunde pot fi achiziționate în baza consumului redus de energie pe care îl necesită.

Ți-am prezentat doar câteva sfaturi utile care te pot ajuta să îți faci casa mai eficientă din punct de vedere economic. Pe care dintre aceste metode ești gata să le adopți?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.