Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Tipuri de pardoseala potrivite pentru incalzirea in pardoseala


Vrei sa iti instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala pentru a economisi spatiu, resurse si a beneficia de o caldura uniforma? Te incurajam sa pui in aplicare aceasta idee. Ne imaginam insa ca vrei sa stii si ce fel de pardoseala se potriveste cu acest sistem. Lasa-ne sa iti prezentam pe scurt cele mai comune tipuri de suprafete care permit instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala

IMPORTANT: Va recomandam sa verificati fisa tehnica a fiecarui tip de pardoseala pentru a vedea daca se preteaza acestui tip de incalzire.

Materiale recomandate pentru incalzirea in pardoseala

Placi ceramice sau piatra

Cea mai buna alegere pentru incalzirea prin pardoseala este o suprafata acoperita cu placi ceramice sau piatra. Aceste materiale au o conductivitate termica foarte buna. Prin urmare, sistemul va putea transmite rapid caldura in incapere, ceea ce inseamna o eficienta ridicata si consum de energie, si implicit de bani, mai redus.

Un alt aspect pentru care placile ceramice sau piatra se preteaza bine incalzirii prin pardoseala e capacitatea ridicata a acestor materiale de a retine caldura. Pentru spatiile in care caldura se pierde usor, incalzirea prin pardoseala este cel mai eficient sistem daca este acompaniata de o suprafata acoperita cu placi ceramice sau piatra.

Un aspect care trebuie luat in considerare la instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala intr-o incapere acoperita cu placi ceramice este folosirea unui adeziv flexibil de calitate care sa previna crapaturile. Totodata, trebuie sa astepti pana la 48 de ore pentru ca adezivul sa se usuce, inainte sa poresti sistemul de incalzire.

Pe langa faptul ca sunt alegeri eficiente din punct de vedere al consumului de energie necesara incalzirii incaperii, aceste suprafete sunt si cel mai usor de curatat.

Marmura

O alta alternativa putin mai pretentioasa la care s-ar putea sa te gandesti, mai ales daca vrei sa iti renovezi casa intr-un stil mai elegant, este marmura. Si acest material prezinta o buna conductivitate, fiind prin urmare o alegere potrivita pentru incalzirea prin pardoseala. Comparata insa cu placile de ceramica, marmura se incalzeste mai greu.

Parchet stratificat prin lipire

Una din dorintele multor oameni cand vine vorba despre parchetul perfect pentru casa este pardoseala din lemn, doar ca aceasta solutie poate fi prea costisitoare. O alternativa este parchetul stratificat dublu sau triplu. De ce? Aceste tipuri de parchet sunt mai putin costisitoare si mult mai usor de montat si ingrijit.

Cele doua tipuri de parchet prezinta o izolare termica buna, fiind o investitie pe termen lung eficienta si ideala pentru cei care doresc sa isi instaleze incalzire in pardoseala.

Parchet laminat

Parchetul laminat este una dintre cele mai populare alegeri pentru suprafata livingului sau a dormitorului, iar vestea buna e ca se potriveste si cu incalzirea prin pardoseala. Este o solutie practica, usor de achizitionat, instalat si cu o buna rezistenta. Cea mai potrivita varianta pentru un sistem de incalzire prin pardoseala este parchetul dublu stratificat care are cea mai buna rezistenta termica si un coeficient de dilatare redus. Ca si regula, ar trebui alese tipuri de parchet laminat de minim 6 mm pentru ca variantele mai subtiri nu vor rezista in timp, iar maximum fiind de 10 mm. Deci, dimensiunea cea mai buna fiind cea de 8 mm.

Suprafetele acoperite cu linoleum

Chiar si la o incapere incalzita prin pardosea s-ar putea sa fii nevoit sau sa iti doresti sa acoperi o parte din podea cu mocheta sau linoleum.

In cazul in care vrei sa asterni mocheta sau carpete peste podea, trebuie sa alegi cu atentie materialul pentru ca acesta va influenta cantitatea de caldura eliberata prin pardoseala. Linoleumul este un material care se preteaza bine incalzirii prin pardoseala. Acesta are o conductivitatea crescuta si incalzirea suprafetei se realizeaza relativ rapid, la fel ca si racirea. Un alt material similar si cu o buna conductivitate este cauciucul.

Materiale mai putin recomandate pentru incalzirea in pardoseala

Covoare

Daca iti doresti un covor atunci cand ai incalzire in pardoseala trebuie sa te gandesti cu exactitate ce tip sa fie, din ce material si ce grosime. Caldura se poate bloca in covor urmand sa nu beneficiati in totalitate de caldura oferita din pardoseala.

In acest caz, recomandarea noastra este sa va informati inainte de cumpararea unui covor in legatura cu izolarea termica a acestuia sau sa evitati folosirea covorului pentru a nu pierde din randamentul termic al incalzirii in pardoseala.

Lemn Natural

Suprafetele din lemn natural, in functie de tip, se comporta diferit si unele dintre ele pot izola sau retine caldura. Recomandarea noastra pentru o podea din lemn din material natural este bambusul care are o buna conductivitate termica.

In cele din urma, tine minte ca orice tip de suprafata ai alege, este cel mai bine sa discuti cu un specialist pentru a te asigura ca vei profita la maxim de sistemul de incalzire prin pardoseala. Daca deja ai montat sistemul de incalzire si urmeaza amenajarea suprafetei, iti stam la dispozitie cu sfaturi si resurse utile.

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›