Încălzirea prin pardoseală cu agent termic (țevi de apă) se folosește în principal la construcțiile noi (blocuri sau case).
Atunci când proiectul include un astfel de sistem, calculele cotelor de înălțime au întotdeauna în vedere grosimea următoarelor elemente: folie anti-condens, polistiren extrudat, șapă, plăcile cu nuturi pentru pardoseală, finisajele podelei și, mai ales, dimensiunea propriu-zisă a țevilor de apă.
Din aceste considerente, orice proiect de casă nouă sau bloc de locuințe începe cu măsurarea cotelor de înălțime ale podelei pentru ca, ulterior, să se calculeze corect cotele ușilor, geamurilor, etajelor, etc.
Pe scurt, experții sunt de acord cu faptul că o instalație de încălzire prin pardoseală cu agent termic determină o cotă de 13-15 centimetri înălțime – pornind de la cota plăcii de beton.
Acum, întrebarea se pune în felul următor: dacă aș dori să îmi instalez un sistem de încălzire prin pardoseală pe bază de apă într-o casă/un apartament existent, ar trebui să îmi fac griji în legătură cu nivelul podelei?
Răspunsul este da. Având în vedere că un astfel de sistem înalță podeaua destul de mult – chiar dacă la instalare mai ”razi” câțiva centimetri din podea pentru a face loc țevilor și izolației, proiectul se complică, deoarece va trebui să ai în vedere, pe lângă nivelul podelei, și cotele de înălțime ale ușilor.