Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Încălzirea în pardoseală: Cu sau fără covoare în casă? Avantaje și dezavantaje

Pentru mulți dintre noi, covorul este un obiect indispensabil în casă. Dacă te-ai obișnuit să ai covoare, casa pare goală fără ele.

Însă, atunci când îți montezi un sistem de încălzire prin pardoseală, te gândești că cel mai bine ar fi să renunți la covor pentru că s-ar putea să blocheze căldura, împiedicându-te să beneficiezi din plin de acest sistem de încălzire minimalist și eficient.

Adevărul este că nu trebuie neapărat să renunți la covor dacă folosești încălzirea prin pardoseală. Află mai multe despre acest lucru mai jos.

Este eficientă încălzirea prin pardoseală dacă folosești covoare?

Încălzirea prin pardoseală pare incompatibilă cu folosirea covoarelor din cauză că prin acest sistem, căldura radiază de sub podea.

Fie că optezi pentru un sistem de încălzire prin pardoseală electric sau unul care funcționează cu ajutorul apei încălzite care circulă prin țevi, principiul e similar.

Căldura se propagă de jos în sus, prin pardoseală, încălzind astfel uniform întreaga încăpere. Din acest motiv, acoperind pardoseala cu un covor, creezi practic o barieră în calea căldurii. Dezavantajul major al folosirii covorului este faptul că reduci din eficiența sistemului de încălzire, blocând căldura între covor și pardoseală.

Cu toate acestea, e normal să nu îți dorești și să nu poți să renunți complet la covoare și nici nu trebuie să faci acest lucru.

Trebuie doar să știi cum să alegi covoarele potrivite care sunt compatibile cu încălzirea prin pardoseală și permit cât mai mult căldurii să treacă prin suprafața lor.

Ce covoare se potrivesc cel mai bine cu încălzirea prin pardoseală?

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare la alegerea covoarelor atunci când folosești încălzirea prin pardoseală este grosimea. Un covor mai dens reprezintă o barieră mai puternică în calea căldurii.

Prin urmare, modelele mai subțiri sunt o alegere mai bună. Pentru a alege covorul potrivit, ar trebui să verifici indicele de izolare termică ale acestuia. Un indice cu o valoare de cel mult 1.5 îți va aduce eficiența de care ai nevoie.

Materialul covorului joacă și el un rol important în capacitatea acestuia de a bloca sau nu căldura emanată prin pardoseală.

Materialele naturale precum lâna reprezintă o barieră în calea căldurii.

În schimb, covoarele realizate din fibre sintetice permit căldurii să treacă prin suprafața lor cu mai multă ușurință. La alegerea acestor covoare sintetice, caută modele din fibre PA sau PP.

Cum să amplasezi covoare atunci când folosești încălzirea prin pardoseală?

Covoarele prezintă numeroase avantaje, iar faptul că ai un sistem de încălzire prin pardoseală nu ar trebui să te împiedice să le folosești.

Pe deoparte, covoarele au un rol estetic foarte important. Acestea fac încăperea să pară mai primitoare și mai atrăgătoare.

Mai mult de atât, diversitatea de modele de covoare pe care o găsești la ora actuală îți permite să-ți amenajezi încăperea într-un mod cât mai plăcut și confortabil.

Un lucru de care poți ține cont pentru a spori eficientă încălzirii prin pardoseală este amplasarea covoarelor. Astfel, mai multe covorașe mai mici poziționate strategic în acele zone din camera unde petreci mai mult timp este alegerea cea mai bună.

Optând pentru mai multe covoare mici în locul unui covor mare, care acoperă aproape toată pardoseală, vei permite căldurii să se propage mai ușor.

Totodată, atunci când vei instala sistemul de încălzire prin pardoseală, ar fi ideal să știi dinainte în ce camere vrei să ai covoare. În funcție de această decizie, se va calcula și determina modul optim de instalare al sistemului de încălzire prin pardoseală.

Sperăm că aceste sfaturi te-au inspirat și te-au ajutat să fii și mai încrezător în sistemul electric de încălzire prin pardoseală. Pentru mai multe informații despre acest tip de încălzire, te invităm să parcurgi și alte articole de pe blogul nostru.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.