Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum funcţionează automatizarea încălzirii în pardoseală?

Mulți dintre noi cunoaștem beneficiile pe care le are încălzirea în pardoseală, atât în locuința proprie, cât și în unitățile cu funcţie de cazare (hoteluri, pensiuni, cabane) sau în săli de gimnastică, studiouri de yoga, saloane, etc.

Dincolo de faptul că este o soluție economică și sustenabilă de a ne încălzi la costuri mici, un sistem de încălzire electric prin pardoseală are și avantajul de a putea fi automatizat.

Am discutat deja în câteva rânduri despre capacitatea sistemelor de încălzire electrică în pardoseală de a funcţiona automatizat, eliminându-se astfel orice efort din partea proprietarului. Cu alte cuvinte, poți uita de orice grijă legată de pornirea, oprirea sau reglarea sistemului.

Astăzi ne vom ocupa în detaliu despre automatizarea sistemelor de încălzire în pardoseală, acordând o atenţie deosebită termostatelor și senzorilor.

Ce rol joacă automatizarea când ai un sistem de încălzire prin pardoseală?

Fie că ne referim la termostate, senzori sau aplicațiile cu care poți controla și regla sistemul electric de încălzire prin pardoseală, aceste soluții joacă împreună câteva roluri foarte importante:

  • Te ajută să controlezi temperatura în fiecare cameră;
  • Reduc pierderile de căldură atunci când aerisești o cameră sau mai multe;
  • Reglează timpii în care sistemul pornește, funcționează și se oprește pentru a economisi energie și bani;
  • Reglează temperatura de intrare și ieșire din pardoseală pentru un confort sporit cu costuri minime;
  • Oferă posibilitatea de a urmări și regla prin internet funcționarea sistemului de încălzire, a temperaturilor din fiecare cameră și a altor parametri de randament și confort. 

Termostate și senzori pentru încălzirea electrică în pardoseală

Termostatele destinate încălzirii la interior sunt dotate cu un senzor de temperatură ce măsoară temperatura din cameră. În funcţie de valoarea temperaturii măsurate, termostatul comandă pornirea cablului încălzitor.

De exemplu, dacă temperatura din cameră este mai mică decât cea dorită, încălzirea în pardoseală va porni automat. În momentul în care temperatura din cameră a ajuns la nivelul dorit, termostatul opreşte încălzirea.

Un astfel de termostat de interior ”smart” are avantajul de a funcţiona ca un regulator, cu 4 perioade reglabile pe zi, timp de 7 zile pe săptămână, afișând pe display temperatura curentă.

De asemenea, termostatele mai sunt prevăzute si cu un senzor de temperatură montat la nivelul pardoselii. Acest senzor are rol de protecţie atunci când termostatul se află în altă cameră sau când pardoseala trebuie să fie limitată la o anumită temperatură maximă optimă (de regulă asta ar trebui să se implementeze în cazul pardoselilor din parchet).

Sistemele electrice prin pardoseală moderne, împreună cu termostatele, senzorii și aplicațiile aferente, îți oferă posibilitatea să reglezi și să controlezi sistemul de încălzire prin pardoseală în funcții de nevoi specifice.

De exemplu, poți seta sistemul pe funcția ”regim de noapte” sau ”vacanță”, la fel cum poți programa instalația să funcționeze într-un anumit fel zilnic sau săptămânal.  

Așa ajungem cu discuția la termostatele electronice programabile inteligente (Danfoss). Acestea „învaţă” anumiţi parametri în primele cicluri de funcționare, ulterior pornind instalația de încălzire mai devreme sau mai târziu, astfel încât temperatura solicitată să fie atinsă exact la ora dorită.

De exemplu, să presupunem că pe timpul nopții ai setat o temperatura mai scăzută pentru un somn odihnitor. Cu toate acestea, dimineața când te trezești la o anumita oră, poate că îți este frig și dorești să ai în casă o temperatura mai ridicată.

Cu ajutorul automatizării, la o anumită oră din noapte, termostatul „inteligent” va porni încălzirea astfel încât atunci când te trezești, sistemul va fi atins deja temperatura dorită.

Avantajele automatizării și echipamentele care te ajută cel mai mult să obții confortul dorit

Evident, există și termostate electronice care nu posedă astfel de abilități de a învăța. Acestea vor porni încălzirea la ora setată, cu diferența că temperatura dorită de tine se va atinge mai târziu, după ce sistemul de încălzire în pardoseală își va începe ciclul de funcționare.

Pentru cei care își doresc o casă ”smart” însă și control deplin asupra sistemului de încălzire în pardoseală, termostatul Devireg Smart este un vârf de lance al automatizării. Printre cele mai inteligente și fiabile termostate de pe piață, acesta îți oferă o mare flexibilitate de utilizare și un confort sporit.

Termostatul funcționează ca o telecomandă, permițându-ți să monitorizezi, controlezi și reglezi încălzirea electrică în pardoseală prin intermediul smartphone-ului și a aplicației aferente. 

De asemenea, are și una dintre cele mai mari perioade de garanție de pe piață (5 ani), iar în cazul oricărei probleme de funcționare, termostatul este înlocuit cu unul nou in 48 de ore.

Mai mult, odată instalat întreg sistemul cu termostate și senzori, costurile de întreţinere ale acestuia sunt zero.

Automatizarea are însă și alte avantaje, dincolo de echipamentele hi-tech versatile și fiabile cu care vine. Pe scurt, odată ce ai automatizat, programat și reglat sistemul de încălzire prin pardoseală, te poți bucura de:

  • O reducere considerabilă a consumului de energie, sistemele de automatizare fiind capabile de a economisi cu până la 50% energia folosită;
  • Raportul calitate – preț al sistemelor de automatizare a încălzirii electrice în pardoseală este foarte avantajos, pentru că mentenanța automatizării este minima, în timp ce confortul termic creat prin automatizare este maxim;
  • Automatizarea în sine costă relative puţin, utilizatorii recuperându-și investiția foarte repede. 

Concluzie

Automatizarea sistemului de încălzire prin pardoseală este o soluție de viitor ca tu să scapi de orice grijă.

Dar acum este rândul tău să ne spui câteva lucruri: tu ai un sistem de încălzire electrică prin pardoseală prevăzut cu senzori, termostate și aplicațiile aferente? Cum funcționează această automatizare pentru tine? 

Leave a Reply

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.