Suntem convinși că ai început deja să îți organizezi curtea și grădina odată cu sosirea primăverii, dar niciodată nu strică să ai un ghid care să te ajute să amenajezi grădina pe timpul verii.
Fie că vrei să adaugi flori și arbuști sau să îți pregătești terasa pentru petrecerile de vară alături de familie și prieteni, ai nevoie de un plan.
Hai să vedem astăzi câteva idei și sfaturi ca tu să te bucuri de o curte și o grădină de invidiat în acest sezon!
1. Stabilește ce funcții vor trebui să îndeplinească grădina și curtea
Pregătirea curții și a grădinii începe cu o curățenie generală, în urmă căreia poți evalua spațiul pe care îl ai la dispoziție. Vrei ca grădina și curtea ta să îndeplinească funcții suplimentare sau ai dori să schimbi complet destinația unor zone? Cei care stau la casă implementează în această perioadă câteva dintre trend-urile actuale din amenajări exterioare:
- Amenajarea unei zone de grătar în aer liber separată de celelalte zone, în care poți prepara diverse mâncăruri și băuturi pentru petrecerile de vară. Bucătăriile în aer liber moderne nu înseamnă construcția unei anexe ci delimitarea unei zone din curte și amenajarea ei corespunzătoare. În general, se folosește o combinație de pavaj (piatră, cărămidă, balast) și gazon, adăugarea unui grătar modern, montarea de mobilier de bar, măsuțe și scaune sub o umbrelă sau într-un mic foișor de luat masa, etc.
- Amenajarea zonelor de relaxare. În funcție de spațiul disponibil, aceste zone cuprind mobilier de grădină de sufragerie, umbrele, structuri de lemn pe care se pot crește plante agățătoare pentru umbră și culoare, șemineu de exterior, fântână, etc. Dacă ai destul spațiu la dispoziție, poți adăuga aici hamace și șezlonguri, măsuțe de cafea, poate chiar un colțișor pentru citit sau pentru lucru de acasă.
- Amenajarea unui loc de joacă pentru copii, de obicei în spatele casei, prevăzut cu leagăne sau tobogan, jocuri și jucării, etc., într-o combinație de gazon rezistent, nisip sau pavele din cauciuc.
Ai multe idei de pus în practică, așa că începe prin a face câteva schițe care să pună în valoare spațiul disponibil fără a te aglomera sau sufoca.
Fie că alegi un stil minimalist, industrial sau rustic, trebuie să te consulți cu un arhitect în amenajări exterioare pentru a vedea ce ar merge cel mai bine. Oricum, ideea este că adăugarea de spații funcționale, chiar dacă ai o curte mică, este benefică pentru toată familia, care își poate petrece cât mai mult timp afară.
2. Instalează un sistem de degivrare
Dacă tot ai demarat un proiect de anvergură pentru a-ți amenaja curtea și grădina, ar fi păcat să ratezi momentul și să nu instalezi și un sistem de degivrare, mai ales când vine vorba despre aleile pietonale de intrare în casă, aleea pentru mașină, locul de parcare din curte, treptele casei sau terasa descoperită din curtea din spate.
Sistemele de degivrare vin cu nenumărate avantaje, dar două sunt extrem de importante. Un sistem de degivrare îți aduce un plus de siguranță – nu va aluneca și cădea nimeni pe suprafețele expuse zăpezii și înghețului din curtea ta.
Mai mult decât atât, un sistem de degivrare în curte îți va ușura viața în timpul iernii, prevenind toate problemele de mobilitate pe care ți le pune în față zăpada și gheața.
Al doilea motiv pentru care ar trebui să instalezi un sistem de degivrare la exterior este confortul.
Odată pus sistemul în funcțiune, nu vei mai fi nevoit să cureți gheața și zăpada cu lopata în fiecare zi, nu vei mai împrăștia sare (care deteriorează calitatea solului și afectează creșterea plantelor primăvara), și nu vei mai pierde timp cu deszăpezirea aleilor, a curții, a terasei, etc.
3. Evaluează și pregătește solul pentru plantat
Dacă nu ai apucat să testezi solul deja, acum este un bun prilej să o faci, înainte de a adăuga o porțiune nouă de gazon sau de a planta flori și arbuști în grădină. În plus, o evaluare a solului te va ajuta să îți dai seama cum să îți uzi, fertilizezi și îngrijești grădina în lunile ce vor urma.
- Fă un test de pH al solului pentru a înțelege nevoile de fertilizare ale plantelor (un pH bun ar trebui să fie în jur de 7).
- Încorporează câțiva saci de pământ de gazon sau de flori în zonele în care solul tău se dovedește a fi mai degrabă nisipos sau calcaros.
- În cazul în care grădina ta acumulează apă în exces, sapă câteva șanțuri de drenaj și aerează pământul pentru un drenaj mai bun al apei și pentru ca soarele și oxigenul să pătrundă până la rădăcina ierbii sau a florilor.
- Nivelează zona de plantare pentru a evita acumularea de apă în bălți sau pârâiașe.
- Nu uita să fertilizezi solul înainte de a planta flori, arbuști sau alte plante decorative.
- Înainte de a planta semințe, butași, etc., îndepărtează toate buruienile vizibile și erbicidează zona respectivă pentru ca noile plante să crească într-un mediu ferit de dăunători.
Odată ce ai pregătit solul, poți începe să adaugi plante decorative și flori care să ofere un plus de culoare, textură, parfum, adâncime și viață curții și grădinii tale.
4. Decorul și amenajarea spațiului cu plante, structuri și mobilier
Iată câteva sfaturi practice atunci când amenajezi o grădină sau curtea din față cu flori, arbuști, gazon și alte plante decorative, precum și elemente de structură sau mobilier:
- Segmentează suprafața disponibilă pe funcții și respectă granițele: zona de relaxare, zona cu flori, bucătăria în aer liber, zona de lucru, etc. Odată ce ai realizat această segmentare, menține aceste zone bine delimitate dar cu acces complet din toate părțile. Asta înseamnă adăugarea de alei (pietriș, pavaj, piatră de râu, pavele de cauciuc, etc.) care să conecteze toate aceste zone și care să îți dea acces la cele vegetale fără să te murdărești.
- Bolovanii, ghivecele de flori, piatra, lemnul sau lămpile solare sunt materiale de care te poți folosi ca să creezi granițe vizuale și fizice între zonele menționate mai sus.
- Nu uita să creezi un punct central al curții sau grădinii, ceva care atrage atenția și ”leagă” toate elementele peisajului într-un tot unitar. Poate fi un pâlc de plante ornamentale spectaculoase, o mică fântână, terasa din fața casei sau foișorul din spate.
- Nu uita de iluminat. Oaspeții de seară vor fi încântați să ia masa cu tine într-o atmosferă primitoare și de siguranță. Fie că folosești lămpi solare sau sisteme de iluminat cu LED, ai grijă să ai proprietatea luminată corespunzător, în ce stil îți dorești.
5. Folosește isteț spațiul disponibil
Unele proprietăți nu permit crearea unei sufragerii în aer liber alături de o grădină de flori, un foișor, un loc de odihnă și un spațiu pentru copii. În acest caz, ai două opțiuni pentru a te descurca cu toate:
- Amenajează o grădină verticală (ghivece cu flori așezate pe un zid interior, pe un perete, într-un unghi de ziduri, etc.) care să folosească drept fundal unui mic spațiu amenajat cu mobilier de curte. Un ”perete” cu flori, plante curgătoare și plante perene adaugă un plus de farmec unei terase (chiar și unui balcon de la bloc), unei curți mai mici sau unei zone pe care vrei să o amenajezi pentru relaxare.
- Folosește terasarea pentru a construi o grădină pe înălțime și a utiliza spațiul rămas pentru alte funcții. Grădina terasată, un ghiveci de flori etajat și supradimensionat, poate fi acel punct focal din curtea ta care oferă culoare, contrast și adâncime, în timp ce îți oferă suficient spațiu liber pentru a-l utiliza în alte scopuri.
6. Un sistem de irigații te va scuti de foarte multe griji
Poate că este mai simplu să uzi o grădină mică de flori cu furtunul, dar un sistem de irigații modern, cu senzori, robinete, stropitoare și aplicație web este o investiție excelentă. În primul rând, va iriga solul exact atunci când trebuie și în cantitatea care trebuie. Astfel, nu vei mai consuma apă în exces, lucru care se va simți semnificativ în buzunarul tău.
Desigur, un sistem de irigație se montează înainte de a adăuga plante și pavaj în curte. Chiar dacă investiția și efortul par mari la început, aceste sisteme te vor ajuta să economisești pe tot parcursul anului.
Tu cum ți-ai amenajat grădina anul acesta? Ai pus accentul mai mult pe plante decorative sau ai organizat și câteva spații exterioare funcționale pentru munca de acasă, relaxare, luarea mesei, etc.?