Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Degivrarea zonelor exterioare – rampe auto, trepte, alei

Sistemele DEVI pentru topirea ghetii si a zapezii pe zone exterioare au fost proiectate si concepute pentru siguranta oamenilor si a vehiculelor, siguranta mersului pe jos si a condusului pe timp de iarna.

Generalitati

IMAG1307-1

Sistemele de degivrare pe care vi le propunem previn formarea ghetii si evita depunerea zapezii pe zonele exterioare pe care le dorim in permanenta curate si sigure. Se pot instala sisteme de degivrare pe zone de circulatie auto cum ar fi rampe de garaj, parcari sau poduri, cat si pe zonele de acces pietonal cum ar fi trepte, alei, balcoane si terase.

Sistemul de degivrare DEVI consta din cabluri electrice incalzitoare care se dispun pe suprafetele care se doresc a fi incalzite, cuplate la un termostat care va controla functionarea automata a sistemului in functie de conditiile climatice: temperatura si umiditate pentru sistemele cu o automatizare inteligenta, sau doar temperatura pentru sistemele cu o automatizare minimala.

Avantaje ale sistemului de degivrare

  • Asigura zone sigure de acces pietonal si trafic auto;
  • Functioneaza complet automat: sistemul porneste doar cand incepe sa ninga si se opreste automat atunci cand zapada a fost topita;
  • Protejeaza mediul inconjurator; 
  • Protejeaza si prelungeste durata de viata a pardoselilor sub care este instalat;
  • Este flexibil, se preteaza la aproape orice tip de suprafata precum: beton, asfalt, pavele, gresie;
  • Economiseste timp si energie alocate pentru curatarea zapezii si ghetii pe zonele de circulatie frecventa;
  • Nu necesita revizii anuale deci nu exista cheltuieli de intretinere; 
  • Are durata de viata foarte mare: 80-100 ani.
Strawberry_greenhouse-1

Dimensionarea sistemului de degivrare

P1040621-1

Pentru ca sistemele de degivrare sa functioneze corect si eficient, principalul factor in dimensionarea acestuia il reprezinta puterea instalata. La determinarea puterii necesare (W/mp) a unui sistem pentru topirea ghetii si zapezii este necesar a se lua in considerare o serie de factori cum ar fi:

  • Locatia unde se instaleaza sistemul: specificul aplicatiei si factorii geografici.
  • Cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca sistemul electric de degivrare, de exemplu timpul in care se doreste topirea ghetii si zapezii.

In general, puterea instalata este de 250W/mp daca aplicatia este una uzuala, fara cerinte speciale. Pentru aplicatiile de platforme suspendate unde actiunea vremii reci si a vantului actioneaza atat asupra partii superioare cat si a celei inferioare a platformei, puterea instalata trebuie marita cu pana la 50%.

Pentru minimizarea pierderii de caldura in jos, recomandam montarea unui strat de polistiren extrudat sub sistemul de incalzire. Pentru situatiile unde acesta nu se poate aplica, puterea instalata va trebui majorata pana la 300 – 350W/mp.

Pregatirea suprafetelor pentru montaj

Sub sistemul de degivrare, trebuie asigurata o izolare termica a pardoselii pentru a impiedica pierderile de caldura in jos. Pentru aceasta, peste suprafata existenta se dispune un strat din polistiren extrudat (de mare densitate) avand o grosime recomandata de 5cm dar nu mai putin de 2cm.

Peste stratul izolator din polistiren se aseaza o plasa metalica de grosime 4-6mm si cu ochiuri de 10x10cm. Aceasta pe de o parte va arma sapa ce urmeaza a fi turnata iar pe de alta parte va folosi drept suport de prindere pentru sistemul de degivrare.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont este alimentarea cu energie electrica a cablurilor de degivrare. Fiecare cablu incalzitor si senzor vor trebui alimentate printr-un circuit electric propriu adus de la tabloul electric.

IMAG0510-1

Alegerea echipamentelor si instalarea

DEVIbasic 56m
DEVIbasic 56m 140F0229 2
DEVIfast 5m+25m-1
DEVIfast 5m+25m 19808234 19808236
DEVIreg 850 + SENSORS-1
DEVIreg 850 + SENSORS 140F1085 R
DEVIreg 330 -2
DEVIreg 330 (-10 +10) 140F1070 R
DEVIreg 610 140F1080 L-2
DEVIreg 610 140F1080 L

Sistemul de degivrare DEVI este compus din banda de fixare DEVIfastcablurile electrice incalzitoare DEVIflex si termostatele pentru controlul temperaturii DEVIreg.

Banda metalica de fixare DEVIfast are gauri pe margine pentru fixarea pe suprafata/plasa metalica si cleme echidistante (2,5cm intre doua cleme alaturate) decupate de-a lungul ei pentru fixarea cablului incalzitor. Banda de fixare se prinde de plasa metalica in fasii paralele la o distanta de aproximativ 50cm intre fasii. Rolul benzii este de a fixa cablul incalzitor in spire paralele, la o distanta intre spire pe care o putem respecta conform calculelor, cu ajutorul clemelor de fixare.

Atunci cand sistemul DEVI este instalat in beton sau nisip, cablul electric incalzitor DEVIflex folosit este DEVIbasic 20S – cablu monofilar cu o putere de 20W/ml. Cablul incalzitor se monteaza uniform pe suprafata dorita, respectand distanta C-C dintre spire conform calculelor efectuate anterior. Fiind un cablu monofilar, trebuie ca la finalul montajului ambele capete sa fie in acelas punct pentru a putea fi conectat ulterior la un termostat.

Pentru aplicatii speciale, ca de exemplu atunci cand peste cabluri se toarna asfalt fierbinte, exista gama de cabluri DEVIasphalt de constructie diferita sau de putere electrica diferita.

Inainte de turnarea sapei vor trebui dispusi si senzorii de sol ai termostatului (in mod uzual in numar de doi: fiecare sesizand atat temperatura cat si umiditatea) intr-o pozitie care sa fie cea mai favorabila pentru ceea ce urmareste fiecare: zona cu cea mai scazuta temperatura respectiv zona unde persista cel mai mult umiditatea.

Cablurile incalzitoare se vor cupla la un termostat DEVIreg, care primind semnale de la senzorii de temperatura si umiditate va porni si opri sistemul de degivrare, in functie de parametrii setati. Termostatul folosit este DEVIreg 850 cu senzori de sol.

Pentru situatiile in care nu se justifica utilizarea termostatului DEVIreg 850 care asigura functionarea automata a degivrarii, se poate utiliza unul dintre termostatele DEVIreg 330, DEVIreg 610 sau DEVIreg 316, care vor porni/opri functionarea tinand cont doar de valoarea temperaturii exterioare, sau vor juca rolul de intrerupator pentru pornire/oprire manuala.

Tipuri de aplicatii

Sistemele de degivrare se pot monta pentru orice fel de aplicatie, indiferent de materialul in care urmeaza a fi inglobate:

  • beton pentru suprafetele care sunt finisate cu materiale ceramice sau raman din beton;
  • nisip pentru zonele care urmeaza sa fie placate cu dale care presupun montajul pe strat de nisip;
  • asfalt, pentru caile de acces auto unde asfaltul reprezinta unica optiune.
finisaj

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.