Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

5 lucruri pe care nu le stiai din istoria sistemelor de incalzire

 istoria sistemelor de incalzire

Istoria sistemelor de incalzire incepe cu descoperirea focului de catre omul preistoric. Daca la inceput focul a fost utilizat pentru prepararea hranei, nu mult timp dupa aceea el a capatat rolul de incalzire centrala.

Descoperirile arheologice au aratat ca vetrele primitive in jurul carora se adunau primii oameni au fost mutate in pesteri, iar acoperisurile primelor locuinte au fost prevazute cu deschizaturi pentru a permite fumului sa iasa afara. Asa au luat nastere primele sisteme ieftine de incalzire – focuri deschise ce incalzeau diverse incaperi. Insa istoria sistemelor de incalzire este mult mai interesanta de atat.

Hai sa vedem astazi cinci lucruri pe care nu le stiai despre istoria lor.

1. Primele forme de incalzire centrala au fost excavate in Grecia

Incalzirea centrala primitiva includea vetre si seminee, cuptoare si chiar incalzire prin pardoseala. Vetre fixe folosite in locuinte ca si incalzire centrala au fost excavate in Grecia Antica in jurul anului 2500 inainte de Hristos.

Semne ca oamenii foloseau o forma de incalzire centrala sub forma de vetre si seminee au fost descoperite si in Orientul Mijlociu si Asia.

2. Romanii au devenit maestrii incalzirii prin pardoseala

Chiar daca incalzirea centrala pare a fi fost punctul forte al grecilor antici, romanii au fost cei care au perfectionat sistemele de incalzire prin pardoseala. Supremii ingineri ai antichitatii au dezvoltat ceea ce azi numim sistemul hypocaust.

Nenumarate constructii romane se bazau pe urmatoarea arhitectura: camerele cu podele din mozaic sau gresie erau sustinute de niste piloni si coloane, dedesubtul lor aflandu-se alte spatii goale ce erau incalzite cu foc de lemne sau carbune. Aerul fierbinte din aceste spatii incalzeau podelele camerelor de deasupra, fumul fiind eliminat prin deschizaturi gandite cu grija.

Sistemele hypocaust erau dedicate claselor superioare, dar cel mai mult au fost utilizate pentru incalzirea celebrelor bai romane. Sistemele hypocaust au inceput sa dispara odata cu declinul Imperiului Roman si le-a luat multi ani sa revina la moda. Romanii preferau aceste sisteme ieftine de incalzire si le dezvoltasera intr-atat incat ele puteau incalzi si peretii printr-un sistem de conducte.

3. Incalzirea prin pardoseala era la mare moda si in Asia antica

Unele dintre primele sisteme de incalzire prin pardoseala in Asia au fost descoperite in Coreea. In jurul anului 5000 I. Chr., coreenii foloseau in locuintele lor o forma primitiva de incalzire prin pardoseala – denumite „ondol” sau „piatra calda”.

In jurul anului 3000 I. Chr. coreenii trecusera la o forma si mai avansata de incalzire centrala care servea unui dublu scop: incalzirea locuintei si cuptor pentru gatit.

4. In Evul Mediu se foloseau seminee

La inceputul Evului Mediu oamenii foloseau seminee – care aratau mai mult ca niste vetre – pentru a se incalzi. Cu timpul, constructorii vremii au realizat ca se pierdea foarte multa caldura din felul in care erau construite aceste vetre (cu deschizaturi mari in acoperis) si au inceput sa le modifice structura.

Astfel, semineele au devenit mai mici si au fost prevazute cu placi metalice in partea de sus pentru a reduce pierderile de caldura si a impiedica patrunderea aerului rece.

5. James Watt revolutioneaza incalzirea centrala

Inventatorului motorului cu aburi pare a fi si unul din parintii incalzirii centrale moderne. Pana la el, casele locuitorilor erau incalzite printr-un sistem de conducte ce distribuiau aerul cald dintr-un cuptor central. Aceasta metoda ducea la pierderi mari de caldura si foarte mult praf.

Odata cu conceptul de motor pe aburi, apar si primele radiatoare – sisteme ce primeau caldura dintr-o sursa si o redistribuiau mai departe. Abia in 1930 tehnologia devine suficient de importanta pentru a se putea vorbi de un sistem de incalzire centrala pe baza de apa calda.

Tu ce alte date mai stii despre alte sisteme ieftine de incalzire din preistorie sau antichitate?

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›