Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

5 lucruri pe care nu le stiai din istoria sistemelor de incalzire

 istoria sistemelor de incalzire

Istoria sistemelor de incalzire incepe cu descoperirea focului de catre omul preistoric. Daca la inceput focul a fost utilizat pentru prepararea hranei, nu mult timp dupa aceea el a capatat rolul de incalzire centrala.

Descoperirile arheologice au aratat ca vetrele primitive in jurul carora se adunau primii oameni au fost mutate in pesteri, iar acoperisurile primelor locuinte au fost prevazute cu deschizaturi pentru a permite fumului sa iasa afara. Asa au luat nastere primele sisteme ieftine de incalzire – focuri deschise ce incalzeau diverse incaperi. Insa istoria sistemelor de incalzire este mult mai interesanta de atat.

Hai sa vedem astazi cinci lucruri pe care nu le stiai despre istoria lor.

1. Primele forme de incalzire centrala au fost excavate in Grecia

Incalzirea centrala primitiva includea vetre si seminee, cuptoare si chiar incalzire prin pardoseala. Vetre fixe folosite in locuinte ca si incalzire centrala au fost excavate in Grecia Antica in jurul anului 2500 inainte de Hristos.

Semne ca oamenii foloseau o forma de incalzire centrala sub forma de vetre si seminee au fost descoperite si in Orientul Mijlociu si Asia.

2. Romanii au devenit maestrii incalzirii prin pardoseala

Chiar daca incalzirea centrala pare a fi fost punctul forte al grecilor antici, romanii au fost cei care au perfectionat sistemele de incalzire prin pardoseala. Supremii ingineri ai antichitatii au dezvoltat ceea ce azi numim sistemul hypocaust.

Nenumarate constructii romane se bazau pe urmatoarea arhitectura: camerele cu podele din mozaic sau gresie erau sustinute de niste piloni si coloane, dedesubtul lor aflandu-se alte spatii goale ce erau incalzite cu foc de lemne sau carbune. Aerul fierbinte din aceste spatii incalzeau podelele camerelor de deasupra, fumul fiind eliminat prin deschizaturi gandite cu grija.

Sistemele hypocaust erau dedicate claselor superioare, dar cel mai mult au fost utilizate pentru incalzirea celebrelor bai romane. Sistemele hypocaust au inceput sa dispara odata cu declinul Imperiului Roman si le-a luat multi ani sa revina la moda. Romanii preferau aceste sisteme ieftine de incalzire si le dezvoltasera intr-atat incat ele puteau incalzi si peretii printr-un sistem de conducte.

3. Incalzirea prin pardoseala era la mare moda si in Asia antica

Unele dintre primele sisteme de incalzire prin pardoseala in Asia au fost descoperite in Coreea. In jurul anului 5000 I. Chr., coreenii foloseau in locuintele lor o forma primitiva de incalzire prin pardoseala – denumite „ondol” sau „piatra calda”.

In jurul anului 3000 I. Chr. coreenii trecusera la o forma si mai avansata de incalzire centrala care servea unui dublu scop: incalzirea locuintei si cuptor pentru gatit.

4. In Evul Mediu se foloseau seminee

La inceputul Evului Mediu oamenii foloseau seminee – care aratau mai mult ca niste vetre – pentru a se incalzi. Cu timpul, constructorii vremii au realizat ca se pierdea foarte multa caldura din felul in care erau construite aceste vetre (cu deschizaturi mari in acoperis) si au inceput sa le modifice structura.

Astfel, semineele au devenit mai mici si au fost prevazute cu placi metalice in partea de sus pentru a reduce pierderile de caldura si a impiedica patrunderea aerului rece.

5. James Watt revolutioneaza incalzirea centrala

Inventatorului motorului cu aburi pare a fi si unul din parintii incalzirii centrale moderne. Pana la el, casele locuitorilor erau incalzite printr-un sistem de conducte ce distribuiau aerul cald dintr-un cuptor central. Aceasta metoda ducea la pierderi mari de caldura si foarte mult praf.

Odata cu conceptul de motor pe aburi, apar si primele radiatoare – sisteme ce primeau caldura dintr-o sursa si o redistribuiau mai departe. Abia in 1930 tehnologia devine suficient de importanta pentru a se putea vorbi de un sistem de incalzire centrala pe baza de apa calda.

Tu ce alte date mai stii despre alte sisteme ieftine de incalzire din preistorie sau antichitate?

Cat de util ti s-a parut acest articol?

5 lucruri pe care nu le stiai din istoria sistemelor de incalzire
4.8 (95%) numar voturi: 4

Articole si noutati

 • 31 May. 2019 Cat de sigura este incalzirea prin pardoseala?

  Desi incalzirea prin pardoseala are o vechime considerabila – in jur de 60 de ani – multi inca au indoieli in ceea ce priveste siguranta ei. Sistemele de incalzire prin pardoseala devin din ce in ce mai populare la noi in tara si putini isi fac probleme in legatura cu ele. Totusi, astazi vom discuta Citeste mai mult »

 • 27 May. 2019 Plăci porțelanate versus ceramică: alegerea potrivită pentru încălzirea prin pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală funcţionează extraordinar de bine împreună cu pardoselile ceramice sau porțelanate. Dar care dintre cele două variante este cea mai bună pentru nevoile tale? Plăcile ceramice sunt în general la îndemâna oricui, în timp ce plăcile porțelanate, mai scumpe, vin cu o serie de calități greu de ignorat atunci când ne amenajăm/construim locuința. Citeste mai mult »

 • 09 May. 2019 4 mituri despre incalzirea prin pardoseala

  Nu cu mult timp in urma, am discutat despre patru mituri despre incalzirea prin pardoseala destul de frecvente printre consumatori. Astazi continuam discutia despre sistemele de incalzire prin pardoseala prezentandu-ti alte patru mituri pe care probabil le-ai mai auzit. Ca sa faci o alegere educata, hai sa vedem astazi niste mituri si adevaruri despre incalzirea Citeste mai mult »

 • 25 Apr. 2019 Design interior: ce este la moda in 2019

  Ca de obicei in fiecare primavara, designerii de interior ne prezinta tendintele pe intreg anul, ca noi sa putem afla din timp ce mai este (sau nu) la moda si cum putem sa ne reamenajam locuintele in funcţie de aceste trenduri. Daca tocmai ce aveai de gand sa pui la punct un plan de redecorare Citeste mai mult »

 • 01 Apr. 2019 Reguli de montaj pentru un randament ridicat

  Atunci cand doreşti sa instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie sa respecti unele reguli de montaj pentru a obtine un randament ridicat si confortul dorit. Trebuie sa stii ca si daca montezi sistemul de unul singur, conexiunile electrice trebuie facute de un specialist. Dincolo de asta insa, multi doresc sa stie ce trebuie Citeste mai mult »

 • 22 Mar. 2019 Idei ingenioase de amenajare a unei garsoniere

  Locuintele mici sunt dificil de amenajat, chiar daca nevoile noastre sunt aceleasi, indiferent de spatiul disponibil. O garsoniera trebuie sa ne ofere tot confortul si spatiul de care avem nevoie. Atunci cand incercam sa combinam utilul cu placutul intr-o garsoniera, ne gandim la tot felul de solutii pentru a crea spatii de stocare, facand compromisuri Citeste mai mult »

 • 28 Feb. 2019 Cum sa reduci pierderile de caldura din casa ta

  Pierderile de caldura reprezinta o problema importanta pe care trebuie sa o luam in seama, mai ales pe timpul iernii. De obicei, acestea au loc deoarece caldura din locuinta se risipeste in exterior prin acoperis, ferestre, podea sau pereti. Calcularea pierderilor de caldura este esentiala in proiectarea unui sistem de incalzire pentru casa dar mai Citeste mai mult »

 • 20 Feb. 2019 Avantajele incalzirii electrice pentru sere

  Incalzirea electrica prin pardoseala are nenumarate aplicatii rezidentiale si comerciale, asa cum am vazut de-a lungul timpului. Dincolo insa de montarea acestor sisteme in casele noastre sau in cladirile de birouri, acest tip de incalzire dovedeste a avea o serie de avantaje extrem de atractive pentru cei care construiesc sau modernizeaza sere. Hai sa vedem Citeste mai mult »

Vezi toate ›