Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Unde e cel mai potrivit loc sa iti instalezi termostatul?

Multi dintre noi nu considera termostatul ca avand o importanta uriasa in reglarea si mentinerea caldurii din casele noastre. Chiar ii subestimam rolul pe care il joaca in gestionarea corecta a banilor pe care ii cheltuim cu incalzirea. Cu toate acestea, termostatul este cel care “citeste” temperatura din casa, iar apoi foloseste acea informatie pentru a ii spune sistemului de incalzire (oricare ar fi el) cata caldura sa genereze.

In cazul incalzirii prin pardoseala, termostatul joaca un rol esential in stabilirea acestor parametri. Daca acest aparat nu este amplasat in locul corespunzator, el va citi informatii eronate, iar sistemul de incalzire poate deveni ineficient in baza acestor date gresite.

De aceea, astazi ne vom ocupa de pozitionarea corecta a termostatului. pentru ca intreg sistemul sa fie eficient si sa iti cheltuie cat mai putini bani.

Unde sa instalezi termostatul?

Temperatura pe care trebuie sa o citeasca termostatul, pentru ca apoi sa genereze cantitatea de caldura emisa in casa, trebuie sa reprezinte temperatura medie a intregii case. Din acest motiv, termostatul ar trebui instalat intr-o zona centrala a locuintei, pe un perete interior, la o inaltime de 1.3 – 1.5 metri distanta de podea.

In plus, ca sa pozitionezi termostatul corect, trebuie sa iei in considerare si camerele pe care tu si familia ta le folositi cel mai des, pentru ca acolo aveti nevoie de un confort sporit in ceea ce priveste incalzirea. Termostatul calculeaza necesarul de caldura bazandu-se pe informatiile pe care le ia din camera respectiva.

Din acest punct de vedere, poti pozitiona un termostat pe un perete interior al sufrageriei – ca si camera centrala si cel mai des utilizata – sau al dormitorului – daca este cea mai utilizata incapere din casa.

Unde sa nu instalezi termostatul?

Unele zone ale casei pot determina termostatul sa inregistreze temperaturi si informatii gresite, astfel incat sistemul de incalzire prin pardoseala (sau un alt sistem) sa genereze cantitati insuficiente de caldura.

Iata care sunt principalele zone ale casei pe care ar trebui sa le eviti:

  • In bataia directa a soarelui – termostatul va citi temperaturi mai ridicate decat cele reale, transmitandu-i sistemului de incalzire ca nu ai nevoie de el.
  • Deasupra sau langa guri/canale de ventilatie – similar, termostatul va inregistra temperaturi mai mari decat cele reale, iar sistemul de incalzire va deveni ineficient.
  • Langa sau in bucatarie – aceasta este deja una dintre cele mai calde incaperi din casa, iar un termostat plasat aici va transmite informatia ca nu ai nevoie de caldura suplimentara.
  • Pe hol – cum probabil nici nu nici familia ta nu petreceti foarte mult timp pe hol, nu are rost sa plasezi un termostat aici. In plus, holul de la usa de la intrare este mai rece deoarece aerul circula mai mult. Astfel, termostatul iti poate produce un consum suplimentar, deoarece sistemul de incalzire se va chinui sa incalzeasca o camera cu pierderi de caldura inerente functiei ei.
  • Usi si ferestre – nu pune termostatul in astfel de zone care pot duce fie la citiri de temperatura mai mari (ferestre) sau mai mici (usi) decat realitatea. Vei inregistra costuri ridicate, iar confortul oferit de sistemul de incalzire prin pardoseala (sau de alta natura) va fi nesemnificativ.
  • Langa sau in baie – si aceasta camera poate duce la citiri eronate, fie pentru ca in baie este de obicei foarte cald, fie pentru ca geamul deschis chiar si pe timpul iernii poate cauza erori si consum suplimentar de caldura.

O idee buna ar fi ca in cazul sistemelor de incalzire prin pardoseala sa iti instalezi un termostat in fiecare camera, pentru a avea un control desavarsit al caldurii de care ai nevoie la cele mai mici costuri. Similar, in cazul altor sisteme de incalzire, poti opta pentru termostate individuale in fiecare camera.

Tu unde ai montat termostatul? Esti sigur ca beneficiezi de toata caldura de care ai nevoie la costuri eficiente?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.