Cei care abia așteaptă să își construiască o casă anul acesta – sau să o renoveze pe cea precedentă – se vor bucura să audă că designerii de interior au stabilit deja cele mai interesante trenduri în materie de pardoseli și accesorii.
Așadar, azi îți vom prezenta câteva dintre tendințele de succes în ceea ce privește podelele unei case sau al unui apartament.
Desigur, parchetul laminat rămâne una dintre cele mai populare soluții pentru toate locuințele mari și mici, dar și parchetul vine cu surprizele sale anul acesta.
Hai să descoperim azi împreună ce idei au designerii de interior!
Parchetul de bambus densificat
Acest tip de parchet rămâne un etalon al durabilității, calității și eleganței.
Dacă până în prezent nuanța dominantă era cea naturală, acum se preferă tonurile de gri pentru un finisaj minimalist, care pune în evidență celelalte obiecte și accesorii din cameră.
În ceea ce privește nuanțele parchetului, anul acesta vine cu câteva propuneri interesante:
- Gri și cenușiu;
- Nuanțe foarte închise (negru sau maro-cafea);
- Alb (mai ales pentru că dă senzația de cameră foarte spațioasă, luminoasă și curată);
- Stilul Japandi – care nu este o nuanță ci mai degrabă un design, o îmbinare a stilului scandinav cu cel japonez. Aici, se pun în valoare nuanțele de gri și argintiu ale parchetului minimalist în perfectă armonie cu modelele, culorile și texturile lemnului contemporan. Cu alte cuvinte, dacă găsești în magazine parchet în nuanțe naturale de maro cu inserții cenușii sau chiar argintii, să știi că tocmai ce ai dat de stilul Japandi.
Parchetul – mai ales cel rezistent, cu finisaj modern – este întotdeauna o alegere bună indiferent de tipul de locuință pe care vrei să o renovezi.
Plăcile de vinil
Așa cum spuneam și cu o altă ocazie, pardoselile de vinil devin atât de populare, încât le fac o concurență serioasă plăcilor de gresie sau marmură.
Din moment ce producătorii pot face aceste plăci să semene fie cu parchetul laminat fie cu podelele de ceramică, în orice nuanțe, texturi sau finisaje îți imaginezi, plaja ta de opțiuni devine infinită.
Dacă te întrebai, podelele de vinil fac un cuplu perfect cu încălzirea prin pardoseală și permit combinarea mai multor stiluri de design interior, de la urban-industrial la vintage-șic sau lux.
Linoleumul natural
Știm, nimănui nu îi place linoleum prezent încă pe piață, sintetic și neatrăgător vizual. Dar înainte de linoleumul ”din cauciuc”, a existat cel natural – care acum se întoarce și acaparează spectaculos imaginația designerilor.
Dar ce proprietăți are linoleumul natural de a devenit atât de popular (cu precădere în Marea Britanie)? Hai să vedem!
- Are în compoziție numai materiale naturale: făină de lemn, rășină de pin, uleiuri de în, calcar, coloranți naturali, pudră de plută, iută, etc.
- În comparație cu orice pardoseală de lemn, linoleum natural are proprietatea intrinsecă de a fi rezistent la apă.
- Produsul finit este extrem de rezistent la trafic, zgârieturi, pete, lovituri, ciobituri și alte forme de ”abuz” prin care trec de obicei podelele caselor noastre.
- Evident că Marea Britanie a testat îndelung funcționarea încălzirii prin pardoseală cu linoleum natural și s-a declarat mulțumită: merg de minune împreună, pentru că elementele naturale din această pardoseală sunt rezistente la căldură, difuzând-o uniform.
Plăcile ceramice de dimensiuni foarte mari
Dacă în trecut se preferau plăcile de gresie (sau faianță) minuscule pentru crearea de adevărate mozaicuri interioare, acum plăcile de ceramică devin din ce în ce mai mari. Și când spunem ”mari” chiar vorbim despre supradimensionare.
Ideea din spatele acestei tendințe este ca la casele nou construite, mediul exterior să se continue cumva natural și în interiorul casei. Proprietarii devin din ce în ce mai îndrăzneți, preferând formele dreptunghiulare și plăcile de marmură sau gresie din ce în ce mai mari.
Microcimentul
Probabil cel mai la modă tip de pardoseală pentru construcțiile noi, microcimentul are șansa să devină ”noul parchet” foarte curând.
Microbetonul nu este o pardoseală propriu-zisă, ci un finisaj care aderă perfect la aproape orice tip de suprafaţă, de la mortar la sticlă. Materialul este o excelentă soluţie și dacă vrei să renovezi integral o podea, un perete, scări interioare, o baie, etc.
Fiind un finisaj extraordinar de versatil, microcimentul/microbetonul este și foarte cost-eficient din moment ce poate fi aplicat practic oriunde cu rezultate spectaculoase. Ca soluţie de renovare sau amenajare, microcimentul permite instalarea încălzirii prin pardoseală, așa că nu ai de ce să îți faci griji legate de confortul termic al noii (nou-renovatei) tale locuințe.
Pe tine care dintre aceste tendințe te interesează cel mai mult? Ce tip de pardoseală, încălzire în pardoseală sau finisaj ai încerca în noul tău proiect de construcție/renovare?