Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Poți pune încălzirea prin pardoseală în peretele din spatele suportului pentru prosoape?

Știm cu toții că încălzirea prin pardoseală este soluția ideală atunci când vrem să ne bucurăm de căldură, confort și un pic de lux în băile noastre, indiferent dacă locuim într-o casă sau într-un apartament. Dar putem oare vorbi despre astfel de sistem de încălzire instalat în peretele pe care montăm suportul de prosoape?

Putem gândi lateral – sau mai degrabă vertical – atunci când vine vorba despre încălzirea unei băi nu prin podea ci prin pereți cu ajutorul aceluiași tip de sistem de încălzire? Hai să răspundem astăzi la astfel de întrebări!

Cum funcționează încălzirea prin pardoseală montată în spatele port-prosopului?

Principiul din spatele ideii de a monta încălzire prin pardoseală pe peretele cu suportul de prosoape este acela că sistemul va emana suficientă căldură radiantă prin finisajul de faianță pentru a usca sau încălzi prosoapele, precum și alte obiecte textile (halatul de baie, de exemplu).

Lucrurile merg exact așa cum îți imaginezi: un covoraș electric încălzitor montat în perete funcționează la fel ca unul montat în podea. Prosoapele, halatul de baie sau alte piese de vestimentație așezate pe suportul de prosoape se vor usca și încălzi repede, economisindu-ți timp și oferindu-ți un plus de confort. 

Montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală pe peretele care susține port-prosopul are avantajul de a elimina radiatorul de tip scăriță atât de comun băilor din case și apartamente.

Dacă îți dorești asta pentru a câștiga mai mult spațiu sau pentru a elimina complet nevoia de radiatoare clasice din baie, covorașul încălzitor va reprezenta o sursă suplimentară de căldură pe lângă cea pe care o ai instalată în podea. 

Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere câteva aspecte și reguli de montaj dacă vrei să îți transformi baia într-o oază de căldură pe tot parcursul lunilor reci. 

Aspecte ce țin de instalarea sistemului de încălzire

În primul rând, va trebui să lucrezi cu o echipă de specialiști care să îți dimensioneze corect și să îți instaleze un sistem electric de încălzire prin pardoseală pe verticală pe un perete. Alți factori pe care trebuie să îi ai în vedere includ:

  • Izolarea corectă a peretelui respectiv pentru a evita pierderile de căldură.
  • Grosimea finală a peretelui dotat cu covoraș electric încălzitor pentru a evita probleme ulterioare (micșorarea spațiului băii cu câțiva milimetri sau centimetri, posibile probleme cu închiderea ușii, montarea/demontarea mobilierului de pe peretele respectiv, etc.).
  • Folosirea unui adeziv mai puternic pentru a monta plăcile de faianță peste sistemul de încălzire. Din acest punct de vedere, dacă îți dorești o baie modernă cu finisaje inedite, poți discuta cu specialiștii în încălzire prin pardoseală despre folosirea microbetonului ca finisaj final sau a plăcilor de vinil, care fac o concurență serioasă faianței și gresiei de pe podeaua sau pereții unei încăperi.

Funcționarea paralelă a sistemelor de încălzire din podea și respectiv din perete

Specialiștii recomandă separarea sistemului de încălzire din perete de cel de încălzire prin podea. Cu alte cuvinte, ai nevoie de două termostate și de controlul separat al celor două sisteme. Primavara si toamna, dacă ai nevoie să încălzești doar peretele pentru a usca prosoape sau haine, poți folosi doar sistemul montat vertical, fără a da drumul și încălzirii electrice din pardoseală. Economisești astfel energie și timp, ca să nu mai spunem că atunci când e cald, încălzirea prin podea nu este chiar necesară. 

Alte aspecte practice de care să ții cont

În primul rând, echipa care îți montează încălzirea prin pardoseală în peretele din spatele suportului de prosoape trebuie să aibă foarte mare grijă la așezarea în spațiu a cablurilor încălzitoare. Notează cu mare grijă poziția cablurilor astfel încât montarea port-prosopului să nu le afecteze.

Odată ce ai izolat peretele, ai montat covorașul încălzitor și ai aplicat finisajul, este dificil să ții minte unde să dai și să nu dai găuri în perete pentru a nu defecta sistemul de încălzire. Un plan al acestuia te va ajuta să eviți orice probleme. 

Un alt lucru demn de ținut minte este să eviți să plasezi mobilă de baie – mai ales de lemn – pe peretele pe care ai instalat covorașul încălzitor. La fel ca și la podele, mobila reprezintă o barieră între căldura emanată de sistem și tine, putându-se deteriora de asemenea de la temperaturile mari sau variațiile de temperatură. 

În al treilea rând, va trebui să îți reglezi corect așteptările de la un astfel de sistem. Deoarece prosoapele nu vor fi în contact direct cu plăcile de faianță calde, acestea se vor usca în timp. Va trebui, de asemenea, să le întorci din când în când, deoarece partea din față va rămâne probabil umedă mai mult timp decât partea din spate – cea mai aproape de perete.

Cu toate acestea, un sistem de încălzire prin pardoseală montat în peretele respectiv te va ajuta să usuci prosoape sau haine mai bine decât un radiator obișnuit, mai ales dacă baia ta nu este destul de încăpătoare pentru un radiator-scăriță performant sau tu nu îți dorești prezența unuia. 

Tu te-ai gândit să montezi un sistem electric de încălzire prin pardoseală în peretele din spatele suportului de prosoape? Ce părere ai despre încălzirea din podea montată pe verticală în băi sau bucătării? 

Leave a Reply

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.