Cu toții știm că o locuință bine izolată ne oferă un confort termic mai ridicat, menținând pierderile de căldură (și cheltuielile) la minim.
Același lucru este valabil și atunci când montăm un sistem electric de încălzire prin pardoseală la o construcție nouă sau renovăm o casă/un apartament și ne dorim podele calde.
Hai să aflăm astăzi mai multe lucruri despre izolația sistemelor de încălzire electrică prin pardoseală și rolul pe care îl joacă în confortul termic al casei tale.
Importanța izolației pentru încălzirea prin pardoseală
Știm că un sistem de încălzire prin pardoseală emană căldură de jos în sus, încălzind uniform o încăpere pe un termen îndelungat. Avantajele unei bune izolații sunt următoarele:
- Un strat izolator montat sub sistemul de cabluri de încălzire asigură o bună circulație a căldurii de jos în sus, eliminând astfel pierderile și crescând eficiența sistemului.
- Lipsa izolației între substrat și încălzirea electrică prin pardoseală duce la pierderea de până la 40% din energia consumată, căci mai toată energia va încălzi substratul și nu finisajul podelei (ceramică, parchet, etc.).
- Dacă izolația este corespunzătoare, sistemul de încălzire poate fi dimensionat pentru a funcționa la cea mai joasă temperatură posibilă (în jur de 27 de grade). În acest fel, poți face foarte multă economie la energie și facturile aferente.
- Cu cât folosești plăci izolatoare de mai bună calitate, cu conductivitate termică ridicată, cu atât reduci mai mult perioada latentă de încălzire, obținând astfel o eficiență energetică crescută.
Ce tip de izolație funcționează cel mai bine cu sistemul tău de încălzire electrică prin pardoseală?
Înainte de a discuta despre tipurile de materiale folosite pentru izolația încălzirii prin pardoseală, trebuie să ne referim la tipul de construcție pe care îl avem în vedere.
- Case și apartamente noi. În acest caz, multe proprietăți au deja o bună izolație a podelelor și a pereților. Poți afla de la constructori ce tip de materiale izolante folosesc sau poți consulta specialiștii care îți emit Certificatul Energetic pentru a afla mai multe despre izolația locuinței tale.
- Case și apartamente deja construite. Încălzirea electrică prin pardoseală se pretează la astfel de locuințe, dar trebuie să verifici dacă există o izolație a podelei (mai ales dacă stai la parter/demisol). Dacă izolația podelelor este nesatisfăcătoare, va trebui să faci o serie de calcule privind cotele de nivel ale ușilor, ferestrelor și scărilor interioare (pentru case) împreună cu echipa de constructori și cu specialiștii care vor monta ulterior încălzirea electrică prin pardoseală. Atunci când adaugi un sistem de cabluri electrice pentru încălzire într-un apartament pe care îl renovezi, trebuie să ai în calcul și grosimea materialului folosit la izolație.
Înainte de a iniția un proiect de construcție sau renovare a unei locuințe în care principalul tip de încălzire este cea radiantă, pune-ți următoarele întrebări:
- Este camera/locuința pe care vreau să încălzesc cu un sistem electric prin pardoseală suficient de bine izolată după standardele curente?
- Camera respectivă prezintă un număr ridicat de ferestre sau un tavan înalt? Dacă aici răspunsul este ”da”, atunci va trebui să discuți atât cu constructorii cât și cu echipa care îți va monta sistemul de încălzire prin pardoseală pentru a calcula corect puterea sistemului.
- Din ce este construită podeaua? În general, la noi vei găsi beton sau șapă, dar unele construcții se bazează pe plăci de lemn cu nuturi sau alte materiale.
Încălzirea electrică prin pardoseală și tipurile de izolație
Așa cum probabil știi, de executarea lucrărilor de izolație se ocupă constructorul.
În paralel, constructorii vor trebui să țină legătura cu echipa care vinde și montează încălzirea electrică prin pardoseală, căci aceasta va dimensiona sistemul în funcție de tipul de podea care trebuie încălzită, materialele folosite pentru izolare, precum și finisajele alese.
Polistirenul extrudat
În general, constructorii utilizează ca material izolator polistirenul extrudat. Acesta are în general o grosime de 4-5 centimetri pentru parterul unei case și 2-3 centimetri pentru podelele de la etaj.
Polistirenul extrudat este o soluție populară deoarece este eficient ca preț și instalare.
În plus, merge excelent cu cablurile încălzitoare, permițându-le acestora un maxim de eficiență. Polistirenul este compatibil cu parchetul laminat și se pretează atât la construcții noi cât și la proiecte de renovare.
Plăcile izolatoare speciale
Aceste plăci speciale sunt și ele din polistiren extrudat, dar prezintă pe toate suprafețele o plasă din fibră de sticlă introdusă într-un strat fin de polimer de ciment.
Grosimile acestor plăci variază între 6 și 100 de milimetri, pretându-se la aproape orice proiect de renovare.
Ele sunt o soluție optimă dacă dorești să montezi sistemul de încălzire împreună cu un finisaj ceramic, fiind și foarte rezistente la compresiune. Stratul fin de ciment este compatibil cu adezivii pentru plăci, tencuială și compuși de nivelare.
Izolația flexibilă polistiren-aluminiu
Plăcile de izolație flexibilă sunt folii de polistiren cu înveliș de aluminiu, foarte subțiri, ușor de instalat și cu proprietăți acustice. Se aplică între planșeu și sistemul de încălzire, fiind gândite pentru a funcționa împreună cu sistemul de plăci izolatoare cu înveliș special descrise mai sus.
Aceste materiale sunt foarte subțiri (6 milimetri), mergând foarte bine și la izolația pereților. Izolația este compatibilă cu podelele finisate cu parchet laminat, vinil, sau chiar carpete.
Acestea sunt numai câteva tipuri de izolație întâlnite cel mai des în proiectele de renovare cu încălzire electrică prin pardoseală. Alte izolații includ și EPS (polistirenul expandat), poliuretanul (PUR), polizocianuratul (PIR) sau vata minerală.
Concluzie
Specialiștii recomandă să nu faci rabat la izolația sistemului de încălzire prin pardoseală, chiar dacă astfel ai putea salva câțiva milimetri sau centimetri din cota de nivel a podelei.
Crescând eficiența sistemului și păstrând un confort termic pe termen mai lung, o izolație bună îți face economii semnificative cu încălzirea.
Înainte de a comanda materialele pentru podea, discută atât cu constructorii cât și cu experții în sistemele electrice de încălzire pentru a alege cele mai bune variante privind tipul de izolație, dimensiunea sistemului și finisajele podelei. Cu cât aceste ”straturi” sunt mai compatibile între ele, cu atât te vei bucura de un confort termic crescut la costuri mici.
Tu ai deja montat un sistem electric de încălzire în pardoseală? Ce tip de izolație și de finisaje ai ales?