Atunci cand te hotarasti sa iti instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, cel mai important lucru la care te gandesti este caldura pe care o vei obtine.
Incalzirea prin pardoseala este foarte eficienta deoarece asigura o temperatura uniforma in casa, iar directia de incalzire este de jos in sus, fiind astfel mult mai usor ca noi sa ii simtim efectul.
Temperatura pe care o vei obtine cu ajutorul incalzirii prin pardoseala va varia in functie de tipul suprafetei aflate deasupra.
Citeste mai departe si afla ce temperaturi exista la nivelul suprafetei in functie de materialul acesteia.
Cei mai multi dintre noi vor ca suprafata casei sa fie acoperita cu parchet, cel putin in living. Optand pentru parchet laminat, mergi la sigur pentru ca nu exista contraindicatii in combinatia sa cu un sistem de incalzire prin pardoseala. Mai mult, afla ca cea mai buna alegere este parchetul dublu sa triplu stratificat care are o mare rezistenta termica si un coeficient de dilatare mic.
Pentru un bun nivel de confort, temperatura la nivelul parchetului ar trebui mentinuta in intervalul 25-28°C. Totodata, nu sunt recomandate schimbari bruste de temperatura pentru ca astfel poti pune in pericol calitatea lemnului.
Pentru a evita fluctuatiile mari de temperatura, nu modifica baremul setat de termostat inchizandu-l pe parcursul noptii. Lasa termostatul pornit, cel putin pe perioada de iarna cand folosesti permanent incalzirea. In medie, temperatura de 20°C – 22°C este considerata cea mai potrivita pentru interiorul casei. O umiditate de circa 55% in aer este de asemenea un bun criteriu de urmat.
Materialele dense si solide precum gresia sau piatra au o conductivitate buna, ceea ce inseamna ca pot transmite usor caldura. O suprafata acoperita cu piatra sau gresie poate fi incalzita fara probleme pana la temperatura de 29+°C.
In cazul in care podeaua este acoperita cu vinilin sau carpeta, temperatura maxima pe care suprafata nu ar trebui sa o depaseasca este de 27°C. Materialele cele mai indicate pentru carpete/mochete sunt cele sintetice de tip PP sau PA. Nu sunt insa recomandate fibrele naturale precum lana.
Pentru a maximiza temperatura din camera, se poate izola suprafata de sub sistemul de incalzire prin pardoseala.
Daca nu exista niciun tip de izolatie, caldura emisa de sistemul de incalzire se va degaja si in sus si in jos. Prin urmare, o parte din aceasta va fi risipita. Totodata, izolarea peretilor casei este importanta pentru a beneficia la maxim de caldura pentru care platesti, fara a o lasa sa se piarda in exterior.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont pentru a nu risca sa iti autoboicotezi sistemul de incalzire prin pardoseala este mobila pe care o folosesti in amenajarea camerei. Cu cat acoperi o portiune mai mare din aceasta, cu atat mai mult blochezi caldura, fiind nevoit sa setezi sistemul la temperaturi cat mai mari pentru a te simti confortabil.
In special fotoliile de tip bean-bag contribuie la acest efect. Avand cat mai putine obiecte de mobilier si covoare, vei permite in schimb caldurii sa se degaje. Totodata, tine minte ca in cazul obiectelor de mobilier cu picioare, inaltimea acestora ar trebui sa fie de minim 5 cm pentru a permite ventilatia aerului. In caz contrar se poate deteriora sistemul de incalzire.
Pentru fiecare tip de suprafata, exista un protocol de incalzire care trebuie respectat. Indiferent de materialul care acopera podeaua casei tale, asigura-te ca respecti cerintele specifice.
Daca mai ai nevoie de sfaturi legate de incalzirea prin pardoseala, te invitam sa parcurgi si celelalte articole pe care le-am pregatit pentru tine.