Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Încălzire în pardoseală cu agent termic versus încălzire în pardoseală electrică

Așa cum știm, sistemele de încălzire prin pardoseală sunt, în principal, de două tipuri: cu agent termic (apă) și electrice (curent electric).

Având în vedere că încălzirea prin pardoseală devine o metodă din ce în ce mai populară de a încălzi diverse spații, de la cele mai mari (hale, clădiri de birouri, săli de sport, etc.), până la cele mai mici (apartamente sau camere specifice dintr-un apartament), este natural să ne întrebăm care din cele două tipuri este mai eficient

Mai mult, înainte de a lua o decizie, trebuie să știm și diferențele dintre ele, precum și avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Hai să discutăm astăzi despre încălzirea prin pardoseală cu agent termic versus încălzirea prin pardoseală electrică în funcție de câteva criterii!

Spațiul care va beneficia de încălzire prin pardoseală

Deși ambele sisteme de încălzire prin pardoseală își vor dovedi eficiența în spații foarte mari – hale de producție, depozite, săli polivalente, hoteluri, spitale, clădiri de birouri, etc., încălzirea prin pardoseală de tip electric este mult mai adaptabilă, mai ușor de montat și mai cost-eficientă în spațiile medii sau mici.

Dacă vrei să montezi încălzire prin pardoseală într-un apartament de bloc – sau numai în baie, de exemplu –, cel mai probabil vei alege un sistem electric. Montarea cablurilor încălzitoare se face foarte ușor, foarte rapid și cu costuri semnificativ mai mici, decât în cazul încălzirii cu țevi prin care circulă agent termic. 

Arhitectura spațiului

Bucătăria sau baia unui apartament pune destul de multe probleme din punct de vedere al suprafeței care trebuie încălzită. Avem nenumărate obiecte și instalații sub care nu este nici indicat, nici eficient să montăm încălzire sub pardoseală: cada și toaleta, mobila în care ai incorporate aragazul și chiuveta de bucătărie, etc.

Din punct de vedere al versatilității, încălzirea prin pardoseală cu agent electric este o investiție mult mai eficientă. Specialiștii vor tăia, decupa și monta covorașele electrice pentru ca ele să genereze căldură numai în zonele în care este nevoie de aceasta. Poți instala un sistem electric numai în acea porțiune din sufragerie dintre canapea și bibliotecă, dacă dorești. 

Încălzirea prin pardoseală cu agent termic nu permite astfel de decupaje și adaptări. Cel mai probabil, trebuie să instalezi sistemul de țevi pe toată suprafața unei camere, chit că porțiuni din aceasta sunt acoperite de instalații sanitare, obiecte electrocasnice sau mobilier. 

Tipul de construcție care va fi prevăzut cu încălzire prin pardoseală

Așa cum bănuiești deja, la acest capitol, lucrurile stau mai simplu: încălzirea prin pardoseală electrică se pretează atât la construcții noi, dar mai ales la proiectele de renovare ale caselor, apartamentelor, restaurantelor, studiourilor de yoga, sălilor de conferințe, etc. 

Totul se învârte în jurul cotelor de înălțime. Încălzirea electrică în pardoseală este cea mai potrivită pentru renovare, deoarece nu necesită spargerea – chiar distrugerea – podelei existente pentru instalația conductelor de apă la adâncimi ce pot măsura și 12 centimetri. Un sistem de încălzire prin pardoseală electric ocupă în adâncime un spațiu de 10-12 milimetri, motiv pentru care este de preferat atunci când aducem îmbunătățiri unui spațiu deja existent. 

Inerția termică a încălzirii prin pardoseală în funcție de timpii de funcționare ai sistemului

Randamentul și costurile unui sistem de încălzire prin pardoseală de orice tip depind în mare măsură de felul în care îl folosim. Dacă știi să utilizezi eficient încălzirea electrică prin pardoseală, costurile asociate acesteia nu îți vor face probleme. Spunem asta deoarece nu este nevoie să utilizezi încălzirea electrică prin pardoseală mai mult decât este necesar și nu e nevoie să o folosești pe tot parcursul zilei.

Cablurile încălzitoare sunt amplasate chiar sub finisajul pardoselii, reacționând rapid și fără întârziere. Poți atinge temperatura dorită foarte rapid și o poți păstra de-a lungul zilei și dacă programezi sistemul să funcționeze doar câteva ore dimineața și câteva ore seara, când se înregistrează temperaturile cele mai scăzute. Cu ajutorul termostatelor inteligente, a senzorilor și a aplicațiilor pe telefonul mobil, poți încălzi camera doar atunci când ești, de fapt, acasă.

Mai mult de atât, cu ajutorul termostatelor conectate la internet, ai deplin control asupra sistemului de încălzire electrică, putându-l  porni sau opri de la distanță de pe telefon. Dacă îl pornești cât încă ești la birou, atunci când ajungi acasă, ai deja o temperatură optimă. Această versatilitate este extrem de avantajoasă pentru bugetul tău și mediul înconjurător.

În comparație, încălzirea cu agent termic poate avea nevoie de ore în șir de funcționare pentru ca temperatura din casă să atingă nivelul dorit de tine. Fiind îngropate la mare adâncime, țevile de apă au nevoie de timp și consum mare de agent termic pentru a genera confortul dorit. Cu alte cuvinte, chiar dacă agentul termic este mai ieftin decât cel electric, pe termen lung, încălzirea electrică se poate dovedi mai eficientă financiar dacă o folosești corect.

Întreținerea și reparațiile sistemului de încălzire prin pardoseală

Vei auzi de multe ori că țevile de încălzire sunt garantate că nu se strică și nu cauzează probleme, în timp ce orice instalație electrică de orice fel este supusă riscurilor de a se defecta. Este adevărat întrucâtva, cu câteva mențiuni.

În primul rând, defecțiunile cablurilor încălzitoare sunt extrem de rare. Dacă totuși un sistem electric se defectează, cel mai probabil nu vei mai avea căldură deloc sau temperatura înregistrată în anumite porțiuni ale casei nu se va încadra în parametri. În mod cert, vei ști foarte repede că ceva nu este în regulă.

Atunci când un sistem de încălzire electrică se defectează din vreun motiv, problema este ușor de localizat și de reparat. Ca să remediezi situația nu este nevoie să îndepărtezi toată podeaua, căci un electrician sau un specialist de la firma care a montat sistemul te poate ajuta fără bătăi de cap. 

Pe de altă parte, dacă una dintre țevile de sub podea se sparge sau începe să curgă, pagubele pe care le va produce nu se vor limita numai la locuința ta. O scurgere de apă în pardoseală poate fi identificată după zile întregi sau săptămâni, căci sistemul probabil că va continua să funcționeze, chiar dacă la un randament mai scăzut.

Apa infiltrată în fundația casei, prin tavanul etajelor inferioare sau în subsolul unei clădiri produce pagube materiale însemnate și, implicit, interminabile probleme cu companiile de asigurări, proprietarii clădirilor, băncile, etc. 

Din punct de vedere al întreținerii, mentenanței și reparațiilor, încălzirea electrică prin pardoseală este pur și simplu soluția cea mai simplă și mai ușor de gestionat. 

Tu ce tip de încălzire prin pardoseală folosești? Ce alte avantaje și dezavantaje ale acestor două sisteme ne mai poți menționa? 

Leave a Reply

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.