Încălzirea prin pardoseală este un sistem economic și eficient de a încălzi uniform o locuință și de a menține o stare de confort termic prelungit în timpul sezonului de iarnă. Dar utilizatorii acestor sisteme știu cum să le facă și mai eficiente și economice, utilizând o serie de metode recomandate de specialiști.
Dacă vrei și tu să te bucuri de o căldură plăcută în casă fără să îți faci prea multe griji despre costuri, citește acest ghid. Experții noștri răspund la cele mai frecvente întrebări și oferă câteva soluții ușor de pus în practică!
Pot ține sistemul de încălzire prin pardoseală în funcție toată ziua?
Pe scurt, da. Un sistem de încălzire prin pardoseală nu va întâmpina nici o problemă tehnică dacă este menținut în funcție pe tot parcursul zilei.
Cu toate acestea, într-o casă bine izolată, care nu înregistrează pierderi de căldură semnificative, acest lucru nu este necesar.
Chiar dacă sistemului îi va lua timp ca să atingă temperatura ambientală pe care ți-o dorești, odată atins confortul termic vizat, căldura va radia uniform în camera respectivă pentru un timp semnificativ mai lung în comparație cu căldura produsă de radiatoarele clasice.
Din acest motiv, specialiștii recomandă următoarele metode de a eficientiza sistemul și de a menține costuri reduse cu încălzirea pe tot parcursul iernii:
- Dacă vrei să te bucuri de o temperatură ambientală mai ridicată în zilele friguroase, setează sistemul la o temperatură de 25 de grade. Astfel, tu și familia ta vă veți bucura de confort termic pe termen îndelungat.
- În zilele de iarnă obișnuite în care frigul nu este chinuitor, setează sistemul la o temperatură de 21-22 de grade. Căldura uniformă și îndelungată generată astfel va fi mai mult decât satisfăcătoare.
- Specialiștii recomandă să pui în funcțiune sistemul la primele ore ale dimineții – poți face asta cu ajutorul termostatelor inteligente. Având în vedere că dimineața și seara este cel mai frig, pornirea instalației pentru câteva ore dimineața va asigura o căldură plăcută pe tot parcursul zilei fără să consumi energie sau bani în exces. Similar, câteva ore de funcționare seara vă asigură tuturor un somn plăcut.
- Experții recomandă și setarea temperaturii în mod diferit în fiecare cameră. De exemplu, temperatura în dormitor ar trebui să fie undeva în jur de 18-20 de grade la nivelul sistemului pentru ca somnul să nu îți fie tulburat de aerul cald și închis pe care îl respiri de-a lungul nopții. În bucătărie, poți alege o temperatură și mai mică deoarece bucătăriile sunt în general cele mai calde camere din casă.
- Menține o temperatură confortabilă mai redusă în camerele pe care nu le folosești pentru a face economie și crește temperatura în încăperile în care petreceți timp împreună.
Sistemele de încălzire prin pardoseală funcționează cel mai bine împreună cu termostatele inteligente, acest lucru este deja incontestabil. De exemplu, o casă bine izolată în care încălzirea prin pardoseală este reglată cu ajutorul termostatelor poate economisi energie cu până la patruzeci la sută.
Hai să vedem acum câteva sugestii și recomandări legate de acestea!
Folosirea termostatelor la potențialul lor maxim
Primul lucru pe care trebui să îl știi este că fiecare cameră ar trebui să aibă un panou de control/termostat încălzire pardoseală pentru a regla și echilibra temperatura în mod eficient și personalizat.
De exemplu, în camera copiilor poți programa încălzirea să pornească la cele mai mici ore ale dimineții pentru ca atunci când cei mici se trezesc să aibă deja o cameră în care temperatura este plăcută și sănătoasă. Nimănui nu îi place să renunțe la confortul călduros al patului pentru o atmosferă rece și neprietenoasă.
Poziționarea corectă a termostatelor este iarăși un aspect crucial pe care l-am mai discutat și cu alte ocazii. Ține minte ca termostatul trebuie să se afle într-un loc în care poate măsura constant aerul de la jumătatea încăperii.
Testează sistemul de încălzire prin pardoseală până îi „prinzi” toate secretele
Cel mai rapid mod de eficientiza un sistem de încălzire prin pardoseală nou instalat este să îl testezi:
- Când îți programezi sistemul, alege o seară friguroasă de iarnă și măsoară timpul în care sistemul de încălzire generează temperatura pe care ți-o dorești.
- Oprește sistemul și măsoară cât timp îi ia până ajunge înapoi la o temperatură rece.
- Cu acești doi parametri poți calcula cum să programezi încălzirea prin pardoseală ca să funcționeze optim atunci când tu nu ești acasă.
De exemplu, dacă știi că sistemul tău atinge o temperatură de 22 de grade în jumătate de oră, poți folosi aplicațiile de mobil aferente termostatului pentru porni încălzirea cu treizeci de minute înainte de a ajunge acasă. Mai mult, termostatele inteligente îți permit să optimizezi temperatura în casă în etape.
Mai cald dimineața când se trezește toată familia, mai rece la prânz în anumite camere dar mai cald în altele (unde se lucrează sau se fac teme), mai rece iarăși în dormitorul copiilor dacă aceștia dorm după-amiază după ore și iarăși mai cald seara când familia își petrece timpul împreună în sufragerie.
În funcție de calculele făcute, poți optimiza sistemul în cele mai mici detalii pentru ca acesta să încălzească ce camere dorești, când dorești și la ce temperatură ai nevoie, în prezența sau în absența ta din locuință.
Tu ai un sistem de încălzire prin pardoseală? Ce alte metode folosești pentru a-i crește eficiența?