Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Este încălzirea în pardoseală viitorul pentru încălzirea oricărei case?

În lumina ultimelor date pe care le avem despre schimbările climatice (deloc îmbucurătoare), precum și a angajamentelor luate la nivel global de a reduce emisiile de carbon, încălzirea prin pardoseală pare a deveni soluția optimă care poate înlocui sistemele de încălzire clasice bazate pe agent termic, gaz, ulei, etc.

Sistemele de încălzire prin pardoseală Hobbit Integral din prezent consumă electricitate pentru a oferi căldura de care avem nevoie.

Cu toate acestea, s-au dovedit a fi mai eficiente energetic decât soluțiile clasice, iar avansurile tehnologice nu se opresc aici. Hai să discutăm astăzi despre încălzirea prin pardoseală ca soluție a viitorului atât pentru casele noastre cât și pentru siguranța planetei.

Eficiența sistemelor de încălzire prin pardoseală

Istoric vorbind, fie că purta numele de Ondol fie pe cel de Hypocaust, încălzirea prin pardoseală și-a dovedit eficiența încă din cele mai vechi timpuri.

Astăzi, acele țări care au amprente de carbon reduse sunt și cele în care încălzirea prin pardoseală este un standard și un mod de viață de zi cu zi. Ne referim aici la țările scandinave, Noua Zeelandă, regiuni din Marea Britanie, etc. Evident, nu poate fi o coincidență.

Mai mult, în nenumărate țări europene se poartă discuții la nivel guvernamental și de politici publice ca încălzirea prin pardoseală să devină în următoarele decenii un standard agreat care să înlocuiască parțial sau total celelalte forme de încălzire comercială sau rezidențială.

Dacă te întrebi de ce legislativul mai multor țări, societatea civilă și organizațiile non-guvernamentale de mediu militează pentru acest tip de încălzire, iată câteva motive:

  • Încălzirea prin pardoseală operează eficient la temperaturi mult mai mici decât radiatoarele obișnuite, necesitând astfel un consum mai mic de energie direct de la sursă.
  • Sistemele distribuie căldura uniform pe suprafețe mari și foarte mari, fiind capabile așadar să încălzească o încăpere mult mai repede decât ar face-o un calorifer cu agent termic sau chiar unul electric.
  • Căldura emanată de sistemele de încălzire prin pardoseală durează mai mult timp după ce sistemul este oprit datorită materialelor moderne din care sunt compuse pardoselile în sine, iar acestea radiază căldură în mod eficient fără a fi necesară funcționarea prelungită sau neîntreruptă a sistemului.
  • Sistemele de încălzire prin pardoseală pot fi gestionate eficient cu ajutorul senzorilor și termostatelor pentru a economisi cât mai multă energie dar fără a face rabat de la confort.

Desigur, eficiența acestor sisteme nu este pusă la îndoială de nimeni. Problemele sunt însă altele.

Provocările actuale ale încălzirii prin pardoseală

Chiar dacă guvernele și societatea discută despre reducerea consumului de combustibili fosili, găsirea de soluții alternative și propunerea de noi standarde pentru spațiile rezidențiale, consumatorii sunt încă sceptici și destul de puțin informați referitor la opțiunile pe care le au.

Una din cele mai mari provocări este faptul că pentru mulți, încălzirea prin pardoseală poate părea un lux costisitor. În plus, dacă la construcțiile noi încălzirea prin pardoseală poate fi ușor de implementat, la apartamentele și casele deja existente astfel de inițiative se pot dovedi practice, însă procesul este unul mai complex.

Tehnologic și legislativ vorbind, șansele să ne putem conecta încălzirea prin pardoseală din apartament la un sistem care produce energie solară sunt încă mici chiar și în țările pentru care acest sistem de încălzire nu mai reprezintă demult o noutate.

Ce ne rezervă viitorul?

Așa cum ziceam, în țările care se dorește respectarea strictă a angajamentelor privind reducerea sau eliminarea emisiilor de carbon și a consumului de combustibili fosili se iau în considerare noi soluții.

Trei dintre acestea sunt extrem de atractive din punct de vedere tehnologic:

  • Dezvoltarea unui sistem de încălzire electrică prin pardoseală care nu necesită ”săparea” și modificarea unei podele existente pentru a face loc instalației, ci folosirea unei combinații de fire de cupru și conectori electrici, vopsea conductoare, vopsea magnetică și o pardoseală cu conductivitate termică ridicată.
  • Aplicarea principiilor încălzirii electrice prin pardoseală la pereți – folosind noile tehnologii cu vopseluri conductoare, am putea trăi într-o lume în care pereții unei camere să servească și rol de suprafețe radiante. Astfel, s-ar elimina problemele privind demolarea și reconstrucția podelelor.
  • Montarea panourilor fotovoltaice pe case și blocuri de locuințe pentru a alimenta și sistemele de încălzire prin pardoseală.

Desigur, aceste aplicații se referă în mod special la construcțiile noi, care ar putea include ”de-a gata” încălzire prin pardoseală, energie solară și chiar încălzire prin pereți. Este adevărat că mai avem de parcurs un drum destul de lung până când vom ajunge să consumăm energie curată la prețuri mici fără a ne mai pune problema încălzirii casei sau poluării planetei.

Cu toate acestea, se fac destule demersuri și presiuni din partea societății ca încălzirea prin pardoseală să devină parte a vieților noastre așa cum au devenit de-a lungul deceniilor radiatoarele tradiționale.

Tu ai un sistem de încălzire prin pardoseală? Este o soluție alternativă eficientă la încălzirea clasică?

Leave a Reply

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.