Acest tip de parchet a pierdut destul de mult teren in fata pardoselilor laminate, dublu sau triplu stratificate, desi este in continuare considerat cel mai nobil, durabil si elegant mod de a realiza o podea.
El este preferat in designul clasic al locuintelor, ofera caldura naturala si izolatie termica ridicata. Per ansamblu, acest tip de parchet nu este recomandat pentru a functiona impreuna cu un sistem de incalzire prin pardoseala, deoarece transferul de caldura se face greu si instalatia de incalzire prin pardoseala va fi mai putin eficienta.
Acesta este realizat integral din lemn natural, nu are o stabilitate dimensionala la fel de buna ca alte tipuri de parchet, insa, daca iti doresti varianta aceasta pentru incalzirea in pardoseala, opteaza pentru un lemn din esente cu densitate medie si mare, asa cum sunt cele exotice (Wenge, Afrormosia sau Merbau – denumit si lemnul de fier). Paltinul, fagul sau mesteacanul au o stabilitate dimensionala redusa, asa ca e preferabil sa le eviti.
Ce trebuie sa retii:
- Parchetul de lemn masiv lucreaza in timp, aspectul acestuia fiind dependent de coeficientul de dilatare: daca in casa umiditatea este mare, lemnul absoarbe vaporii de apa si isi mareste volumul. Daca aerul este uscat iarna cand camerele sunt incalzite, el va pierde din volum, eliminand vaporii de apa. Acest proces continuu duce la deteriorari si la aparitia distantelor inestetice intre lamele.
Iti recomandam sa discuti cu producatorii si comerciantii de parchet pentru a te asigura ca acesta se preteaza cu incalzirea in pardoseala si pentru a stabili concret ce iti doresti in casa / apartamentul tau. Sistemele de incalzire in pardoseala reprezinta o sursa suplimentara excelenta de caldura dar si o modalitate prin care puteti sa economisiti bani. Daca doresti sa afli mai multe avantaje al incalzirii in pardoseala, citeste acest articol.
Tu ce tip de parchet ai acasa si ce masuri vei lua pentru ca el sa functioneze perfect impreuna cu noua ta instalatie de incalzire prin pardoseala?