Dupa cum iti poti imagina, cel mai mare dezavantaj al degivrarii aleilor este costul unui sistem automatizat. Daca a da cu lopata in curte nu te costa decat mult timp, pretul unui sistem de degivrare, care se calculeaza in functie de suprafata pe care vrei sa o degivrezi, poate ajunge la cateva sute sau chiar mii de euro. Concret, trebuie pe de o parte sa cumperi cablurile si piesele de fixare, pretul acestora fiind de aproximativ 17 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, pentru a face sistemul functional, trebuie sa il automatizezi. Costurile automatizarii pornesc de la 70 de euro pentru sisteme care folosesc doar senzori de temperatura, pana la 500 de euro pentru cele care folosesc si senzori de umiditate. La acest pret se adauga si TVA-ul.
Pe langa aceste cheltuieli, trebuie sa iei in considerare si costul de operare. Cu alte cuvinte, cat vei plati in plus la curent pentru a pune in functiune sistemul. Pretul va varia in functie de suprafata incalzita si cat de des o degivrezi, fapt care depinde la randul sau de conditiile meteorologice din fiecare sezon rece.
Un sistem de degivrare instalat corect nu va necesita cheltuieli suplimentare pentru reparatii sau mentenanta. Totusi, daca instalarea nu a fost bine realizata si sistemul nu mai functioneaza corespunzator, va trebui sa investesti si in verificari si reparatii care pot costa sute de euro. Mai mult de atat, va trebui indepartata portiunea de alee sub care sistemul a fost instalat pentru a face reparatia, ceea ce inseamna deranj si costuri aditionale.
Una peste alta, un sistem automat de degivrare a aleilor prezinta mult mai multe avantaje decat dezavantaje. Acesta este o investitie excelenta pe termen lung si un motiv in minus pentru care sa iti displaca venirea sezonului rece.