In cazul in care ai un sistem de aer conditionat, e usor sa setezi temperatura din intreaga casa dupa bunul plac, asigurandu-i astfel micutului tau confortul necesar. Cu toate acestea, incearca sa-l feresti din calea directa a aerului conditionat.
Pozitioneaza-i patutul astfel incat sa nu fie in raza aparatului de aer conditionat. Daca ai pornit aerul conditionat, il poti lasa sa mearga 15-20 de minute pentru a racori incaperea, timp in care tu si copilul stati in alta camera. Cand ai ajustat temperatura, poti duce copilul inapoi in camera sa.
Atentie insa la diferentele prea mari de temperaturi care nu sunt bune nici in cazul adultilor. Daca ai racit camera pana la 22 de grade, dar ai stat cu bebelusul afara unde sunt peste 30 de grade, nu e indicat sa il muti direct intr-o incapare asa de racoroasa. Solutia este sa ramai cu el in casa, dar intr-o alta camera cu diferenta nu prea mare de temperatura.
Ventilatorul este si el o solutie buna pentru a racori camera in care se afla copilul. Ca si in cazul aerului conditionat, ai grija ca acesta sa nu bata direct pe copil. Folosind ventilatorul, vei inlocui mai usor aerul din incapere cu aer proaspat de afara, lucru esential pentru sanatatea bebelusilor.
Pe parcursul verii, putem tine ferestrele deschise cate o ora sau mai mult seara pentru a racori incaperea si intre-deschise in timp ce copilul doarme.
Ca sa monitorizezi constant temperatura din incaperea bebelusului, poti folosi un termometru de camera, in cazul in care nu ai aer conditionat care sa iti afiseze automat valorile sau termostatul centralei.
Pe timpul iernii, una dintre cele mai mari frici ale parintilor este ca bebelusul sa nu se raceasca. E normal sa vrei sa il tii la distanta de boli, insa trebuie sa stii care e limita intre precautie si exces. Daca il infofolesti prea tare sau ridici prea mult temperaura din casa, nu il vei feri de virusii care cauzeaza boli.
Mai mult, temperaturile prea ridicate si prea multe haine sau paturite pe parcursul noptii nu il vor ajuta pe copil sa se odihneasca mai bine, ci ii vor crea o stare de disconfort. Un ultim lucru de care sa tii minte iarna este ca bebelusii nu ar trebui pusi la somn cu capul acoperit pentru ca ei elimina excesul de caldura in special prin cap, deci lasa caciulita in dulap.
Ca sa stii daca bebelusului ii este prea cald sau prea frig pentru a ajusta temperatura din camera, nu te baza pe cat de reci sau calde ii sunt manutele sau picioarele (acestea sunt de regula mai reci decat restul corpului). Temperatura bebelusilor se determina atingandu-le burta, daca e rece, trebuie sa cresti temperatura, daca e calda, sa o lasi mai jos.
Daca ai un bebelus sau te pregatesti pentru intampinarea unuia, e important sa ii asiguri o camera ventilata si o temperatura constanta intre 16 si 22 de grade in camera. Astfel, micutul se va odihni bine si va creste sanator. Esti gata sa iti ajustezi locuinta pentru a indeplini aceste cerinte?