Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum să îți întreții acoperișul și sistemul pluvial al casei pe durata verii

Acoperișul casei tale – cu tot cu sistemul de jgheaburi și burlane – suferă în continuu de-a lungul verii. Temperaturile extreme, razele UV, vântul, ploile, poluarea din aer și chiar unii dăunători afectează în permanență integritatea și funcționalitatea acoperișului și a sistemului pluvial. Mentenanța trebuie să devină o regulă și un ritual pentru a te asigura că acoperișul face față tuturor acestor factori agresivi.

Așa cum probabil știi deja, un acoperiș și un sistem pluvial neglijate pot duce la probleme în cascadă cu infiltrațiile de apă în casă, deteriorarea pereților, deteriorarea curții și a aleii de acces auto, stricăciuni ale pivniței și chiar a fundației casei. De aceea, astăzi vom vedea câteva idei de întreținere și amenajare a acoperișului.

Inspectează în detaliu acoperișul

Mentenanța acoperișului și a sistemului pluvial ar trebui realizată de cel puțin două ori pe an. Cu toate acestea, dacă ai avut parte de furtuni, ploi, grindină sau zile întregi de caniculă, este bine să îți inspectezi acoperișul mai des.

  • Întotdeauna folosește o scară solidă și sigură pentru a inspecta țiglele de pe acoperiș, împreună cu șuruburile și garniturile aferente și cu stratul de vopsea al țiglei metalice.
  • Ia aminte la orice problemă observi: țigle sparte sau crăpate, șuruburi ruginite sau desprinse, garnituri lăsate sau distruse, fisuri în stratul de vopsea sau în învelitoarea acoperișului, sau probleme cu ventilația acoperișului.
  • Odată identificate aceste probleme, trebuie să iei măsuri de urgență, pentru a nu permite ca ele să devină și mai grave. Orice fisură, crăpătură sau deteriorare poate însemna apă infiltrată în casă și lucrări ample de reparare sau schimbare a acoperișului.

Chiar dacă nu identifici astfel de probleme, tot este bine să îți cureți acoperișul cum trebuie. Echipat cu mănuși de lucru, o salopetă și o pereche de ochelari de protecție, folosește o mătură sau o greblă pentru a îndepărta toate frunzele și resturile vegetale.

Dacă ai identificat fisuri, crăpături, găuri, scurgeri de apă sau acumulări de umezeală la nivelul acoperișului, nu face reparațiile respective dacă nu ai uneltele, materialele și cunoștințele necesare. Cel mai bine este să chemi o echipă de specialiști care să îți garanteze un acoperiș reparat complet și corect.

Inspectează în detaliu sistemul pluvial

Sistemul de drenare a apei aferent acoperișului tău joacă un rol crucial în timpul sezoanelor ploioase sau reci. Un sistem pluvial care funcționează corect împiedică apa să stagneze și să provoace stricăciuni ale învelitoarei acoperișului. Deși sistemul de jgheaburi și burlane este construit pentru a face față cu succes vântului, grindinei, cantităților mari de ploaie, zăpezii și înghețului, el nu este infailibil. Hai să vedem cum să inspectezi și să îngrijești sistemul pluvial!

  • Inspectează periodic sistemele de prindere și de îmbinare ale sistemului pluvial, mai ales vara după ploi torențiale sau furtuni puternice.
  • Verifică burlanele și jgheaburile ca nu cumva să se fi înfundat sau blocat cu diverse resturi și materiale: frunze, plante, noroi, pietriș, nisip, etc.
  • Inspectează jgheaburile și burlanele pentru a identifica fisuri, găuri, îmbinări ruginite sau slăbite, infiltrații de apă, garnituri slăbite sau deteriorate, etc. Astfel de mici reparații se pot face și de către tine cu kit-uri de îngrijire a jgheaburilor și burlanelor. În schimb, dacă rugina pare să fi preluat controlul acestora, probabil este indicat să chemi o echipă ca să le înlocuiască.
  • Folosește o lopată de plastic pentru a îndepărta și curăța jgheaburile și aruncă resturile de acolo într-o găleată (nu uita să porți mănuși!)
  • Spală jgheaburile cu un furtun de apă cu presiune mare pentru a îndepărta pământul și resturile acumulate.
  • Folosește furtunul pentru a verifica și starea burlanelor. Dacă apa nu curge la randamentul corect prin burlan, este posibil ca acesta să fie înfundat sau blocat. Folosește apă la o presiune mare ca să desfunzi burlanul. Dacă acest truc nu funcționează, este posibil să trebuiască să apelezi la un șarpe de desfundat țevi pentru a disloca dopul creat în burlan. Spală cu apă cu presiune mare burlanul pentru a te asigura că este complet curat și eliberat de resturi.
  • Nu uita să cureți burlanele și pe exterior cu un jet puternic de apă.

Cele mai mici deteriorări, blocaje și daune ale sistemului pluvial se pot dovedi mai periculoase și de mai mare amploare decât stricăciunile provocate de furtună sau grindină. Fă-ți un ritual din a-ți inspecta sistemul pluvial frecvent, de a-l curăța și de a-l repara de câte ori este nevoie pentru a-i păstra integritatea și funcționalitatea.

Îmbunătățiri ale acoperișului și sistemului pluvial care îți vor face viața mai ușoară (și casa mai sigură)

Dacă tot vorbim despre îngrijirea acoperișului și a sistemului pluvial, trebuie să vorbim și despre câteva îmbunătățiri pe care le poți aduce în timpul verii pentru a te bucura de mai mult confort, siguranță, și funcționalitate pe tot parcursul anului.

Sistem de degivrare a acoperișului, jgheaburilor și burlanelor

Sistemele de degivrare pentru acoperiș vin cu nenumărate avantaje. Odată instalate, acestea previn acumularea zăpezii și formarea gheții în dolii sau pe anumite zone de acoperiș, în jgheaburi și burlane. Ele asigură topirea și eliminarea eficientă a gheții și zăpezii, protejându-ți acoperișul și sistemul pluvial.

Dincolo de faptul că te vor scuti să îți mai dai jos singur zăpada de pe casă, aceste sisteme, prin efectele lor, îți vor proteja și casa, curtea, grădina, pivnița și fundația de inevitabilele acumulări de zăpadă și gheață care duc la infiltrații de apă și distrugeri. Mai mult, sistemele de degivrare fac viața mai ușoară și mai sigură, căci elimină riscul ca blocurile de zăpadă și țurțurii de gheață să se desprindă de pe casă și să producă accidente umane sau pagube materiale.

Instalarea unei folii de difuzie

Foliile (membranele) de difuzie reprezintă o soluție suplimentară de protecție a acestuia împotriva ploii și umezelii, a prafului și a razelor UV. Permeabile la difuzia vaporilor din interior dar impermeabilă la apă, aceste folii protejează izolația termică din exterior împotriva fenomenelor meteorologice.

Înlocuirea jgheaburilor și burlanelor cu unele din PVC

Jgheaburile și burlanele din PVC sunt rezistente la rugină și coroziune, rezistând mult mai mult timp. Sunt mult mai ușoare decât sistemele pluviale metalice, mult mai ușor de întreținut, cu accesorii (conectori, mufe, garnituri, etc.) care se înlocuiesc ușor. Mai mult, ele oferă o izolație fonică mai bună decât variantele lor metalice, sunt mult mai ieftine și mult mai rezistente la schimbări semnificative de temperatură și raze UV.

Tu îți inspectezi și îngrijești acoperișul și sistemul pluvial în mod frecvent? Ce alte sfaturi și trucuri de mentenanță ne mai poți împărtăși?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.