Panourile solare sunt grupuri de celule solare care functioneaza impreuna si convertesc energia solara in energie termica (in cazul panourilor solare) sau in energie electrica (in cazul panourilor fotovoltaice).
Utilizarea acestora la scara mare inseamna o contributie semnificativa la purificarea mediului inconjurator. Un beneficiu adus de panourile solare este acela ca nu afecteaza in mod negativ mediul inconjurator, mai exact nu emana gaze si nu polueaza aerul.
Panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica, in cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea. Celulele sale fotovoltaice capteaza energia ca un detector de lumina si o transforma in electricitate, printr-o pelicula argintie in doua straturi montata in jurul unui strat semiconductor.
Majoritatea dintre noi suntem constienti de avantajele acestor panouri, precum si de beneficiile lor ecologice. Cu toate acestea, una dintre conceptiile gresite ale proprietarilor de case este ca sistemele de panouri solare sunt prea scumpe. In realitate, datorita progreselor si dezvoltarilor recente, sistemele de panouri solare sunt mai accesibile decat inainte. Aceasta solutie de economisire a energiei poate recupera costul instalarii in cateva luni.
Panourile solare aduc beneficii de care trebuie sa tineti cont daca decideti sa mergeti pe aceasta varianta:
Investitia va fi amortizata rapid, instalatia reducand costurile casnice. Energia solara este gratuita si inepuizabila, iar acesta este marele avantaj al panourilor solare.
Fiabilitatea panourilor solare, acestea avand o durata de viata intre 25 si 30 de ani fiind totodata detasabile. Asadar, pe langa faptul ca pot fi montate atat pe acoperis, cat si pe camp, ele pot fi transportate atunci cand avem nevoie de ele in alta locatie.
Contribuie la protejarea mediului inconjurator. Odata instalate, nu veti mai folosi combustibil convetional, iar in acest mod gradul de poluare va fi inexistent.