Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum sa iti faci casa eficienta din punct de vedere energetic si ecologic

Daca sunteti proprietarul unei cladiri sau proprietarul unei case, stiti foarte bine cat de scumpe pot fi intretinerea si repararea unei proprietati. De asemenea, una dintre cele mai mari cheltuieli lunare pe care o au majoritatea oamenilor este factura de energie.

Din fericire, exista diverse optiuni si solutii de economisire a energiei disponibile pentru casa ta. Acum, este firesc sa optezi pentru cele mai accesibile planuri de energie electrica. Cu toate acestea, exista modalitati mai bune de a reduce efectiv facturile lunare de energie. Deci, in loc sa va urmariti facturile de energie crescand luna de luna, de ce sa nu luati masuri eficiente?

Pentru a raspunde la aceasta, urmatoarele sunt printre cele mai bune solutii de economisire a energiei pe care ar trebui sa le luati in considerare.

solar-panel-5542443_1920
  • De ce incalzirea in pardoseala este eficienta din punct de vedere energetic si ecologic
  • Alte metode pentru a va eficientiza casa ecologic si energetic

De ce incalzirea in pardoseala este eficienta din punct de vedere energetic si ecologic

Functioneaza la o temperatura mai scazuta

In general, incalzirea prin pardoseala functioneaza la o temperatura mai scazuta in comparatie cu radiatoarele standard. Temperatura pe care o va atinge incalzirea prin pardoseala depinde in primul rand de tipul de pardoseala pe care il aveti.

Placile ceramice permit podelei sa ajunga la temperatura dorita mai repede, in timp ce pardoselile din vinil, lemn se incalzesc mai greu.

Insa, chiar daca unele pardoseli se incalzesc mai greu, acestea mentin caldura mult mai mult decat metodele traditionale de incalzire. Din aceste motive, incalzirea prin pardoseala este mai eficienta din punct de vedere energetic, deoarece se consuma mai putina energie.

Regleaza caldura intr-un spatiu mai mare

diatoarele amplasate pe partile laterale ale camerelor nu sunt cunoscute ca fiind eficiente la incalzirea spatiilor mari. Majoritatea caldurii ramane in jurul radiatorului si nu se extinde in toate zonele in care doriti. Din aceasta cauza, incalzirea prin pardoseala este mult mai potrivita pentru spatiile mai mari, deoarece incalzeste intreaga camera, nu exista spatii reci in casa si caldura este radiata uniform.

Este foarte probabil atunci cand opriti caldura peste noapte, sa fie greu sa mentineti nivelul de caldura ridicat in casa. Incalzirea prin pardoseala poate retine caldura o perioada buna de timp dupa oprire. In functie de pardoseala pe care o aveti, retinerea va fi usor diferita. Aceasta inseamna ca va puteti opri incalzirea mai devreme si puteti utiliza mai putina energie fara a afecta caldura casei.

Aer mai curat si mai putin poluat

Datorita sistemului de incalzire in pardoseala, aerul are o circulatie mult mai uniforma, incalzind intreaga incapere in mod constant si egal. Aceasta se poate resimti in special in spatiile mici, unde circulatia minora a aerului ofera o capacitate mai buna de incalzire.

Sistemele de incalzire in pardoseala vin si cu un alt avantaj pe termen lung. Datorita sistemului prin care acestea functioneaza, umiditatea aerului va fi mult mai redusa in interior. Acesta vine ca un beneficiu atat pentru sanatatea dumneavoastra, pastrand aerul curat si placut, cat si pentru bunastarea casei. In acest fel, riscul de mucegai sau de umflare a parchetului este redus considerabil si casa va rezista mai mult.

Alte metode pentru a va eficientiza casa ecologic si energetic

Panouri solare / fotovoltaice

Panourile solare sunt grupuri de celule solare care functioneaza impreuna si convertesc energia solara in energie termica (in cazul panourilor solare) sau in energie electrica (in cazul panourilor fotovoltaice).

Utilizarea acestora la scara mare inseamna o contributie semnificativa la purificarea mediului inconjurator. Un beneficiu adus de panourile solare este acela ca nu afecteaza in mod negativ mediul inconjurator, mai exact nu emana gaze si nu polueaza aerul.

Panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica, in cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea. Celulele sale fotovoltaice capteaza energia ca un detector de lumina si o transforma in electricitate, printr-o pelicula argintie in doua straturi montata in jurul unui strat semiconductor.

Majoritatea dintre noi suntem constienti de avantajele acestor panouri, precum si de beneficiile lor ecologice. Cu toate acestea, una dintre conceptiile gresite ale proprietarilor de case este ca sistemele de panouri solare sunt prea scumpe. In realitate, datorita progreselor si dezvoltarilor recente, sistemele de panouri solare sunt mai accesibile decat inainte. Aceasta solutie de economisire a energiei poate recupera costul instalarii in cateva luni.

Panourile solare aduc beneficii de care trebuie sa tineti cont daca decideti sa mergeti pe aceasta varianta:

Investitia va fi amortizata rapid, instalatia reducand costurile casnice. Energia solara este gratuita si inepuizabila, iar acesta este marele avantaj al panourilor solare.

Fiabilitatea panourilor solare, acestea avand o durata de viata intre 25 si 30 de ani fiind totodata detasabile. Asadar, pe langa faptul ca pot fi montate atat pe acoperis, cat si pe camp, ele pot fi transportate atunci cand avem nevoie de ele in alta locatie.

Contribuie la protejarea mediului inconjurator. Odata instalate, nu veti mai folosi combustibil convetional, iar in acest mod gradul de poluare va fi inexistent.

Ferestre eficiente din punct de vedere energetic

Unii s-ar putea intreba cum ajuta ferestrele sa economiseasca energie? In casele in care ferestrele nu sunt ingrijite des, sigiliul din jurul lor incepe sa se deterioreze. Acest lucru permite evacuarea aerului cald, ceea ce duce la o factura de energie mai mare decat cea normala.

Remedierea acestei probleme este foarte usoara, deoarece tot ce trebuie sa faceti este sa investiti in ferestre duble de inalta calitate. Aceste ferestre sunt proiectate pentru a face casele mai eficiente din punct de vedere energetic. Se recomanda consultarea unui profesionist, deoarece amplasarea acestor ferestre este la fel de importanta ca si instalarea.

Utilizati un termostat programabil

Instaland un termostat programabil va puteti monitoriza sistemul de incalzire oricand si cum doriti. Un astfel de termostat va poate reduce costul facturii de utilitati si va poate face casa mai ecologica in acelasi timp.

Acesta este un termostat de ambianta care poate modifica automat temperatura din camera in functie de programul stabilit. Termostatele programabile iti permit sa faci un program pentru a incalzi doar cand ai nevoie, economisind astfel sume de bani.

Instalati o usa pasiva si eficienta energetic

Adaugarea unei astfel de usi va ofera un strat suplimentar de protectie impotriva intemperiilor pe tot parcursul anului. Acestea au, de obicei, sticla cu emisivitate redusa sau un strat protector care poate ajuta la reducerea pierderilor de energie cu pana la 50%.

Inlocuiti computerul cu un laptop

Majoritatea expertilor in tehnologie estimeaza ca ar trebui sa inlocuiti computerul la fiecare patru ani. Cand va doriti sa faceti aceasta schimbare, luati in considerare inlocuirea acestuia cu un laptop. In general, laptopurile consuma cu pana la 80% mai putina energie electrica si functioneaza cu mai putina energie. De obicei, computerele portabile ating varful maxim de energie de doar 60 w, in timp ce majoritatea calculatoarelor ating aproximativ 175 w.

Colectarea apelor pluviale

Toate casele au nevoie de apa pentru a indeplini sarcini in viata lor de zi cu zi. Cel mai bun mod de a stoca suficienta apa este investind intr-un sistem de recoltare a apei de ploaie. Apa de ploaie poate fi utilizata in diverse scopuri, cum ar fi gradinaritul, amenajarea teritoriului, spalarea toaletei, etc. Acest lucru va poate ajuta sa obtineti multa apa intr-un timp relativ scurt.

Recoltarea apei de ploaie reduce, de asemenea, scurgerile, contribuind in acelasi timp la prevenirea revarsarii in sistemele de canalizare. Multi arhitecti includ recoltarea apei de ploaie ca una dintre caracteristicile casei in sistemul eco-friendly.

Plantele de apartament

Este incontestabil faptul ca prezenta florilor in casele noastre aduce multiple beneficii. Studiile arata ca daca le asezam dupa anumite reguli, si nu haotic, efectul benefic al florilor va fi resimtit mult mai puternic.

Este recomandat sa avem plante in casa, pentru ca in prezenta luminii plantele desfasoare procesul de fotosinteza. Avantajul pentru noi este ca in fotosinteza plantele consuma dioxidul de carbon si produc oxigen.

Speram ca ti-a placut articolul nostru despre cum sa iti faci casa eficienta din punct de vedere energetic si ecologic si ca ti-a fost practic si de folos.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.