Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum să îți amenajezi garajul împotriva frigului și înghețului

Amenajarea garajului pentru iarnă este o activitate extrem de importantă pentru toți cei implicați în proiecte de renovare, deși mulți proprietari de case pun garajul la finalul listei de priorități. Cu toate acestea, dacă ai început să îți renovezi acoperișul, casa, curtea și grădina, aleea de acces auto, etc., ar fi păcat să uiți tocmai de garaj. Hai să vedem azi câteva sfaturi despre cum să pregătești acest spațiu pentru iarnă pentru a-l feri de frig și îngheț.

Curăță și ordonează garajul

Chiar dacă îți folosești garajul numai pentru a-ți adăposti mașina sau a depozita toate lucrurile care nu mai încap în casă, asta nu înseamnă că o curățenie generală în acest spațiu nu este importantă. Din contră, te va ajuta să scapi de toate lucrurile inutile dar și să identifici eventualele probleme care afectează acest spațiu.

Astupă toate crăpăturile și găurile

Toate defectele din garaj, crăpături, găuri, porțiuni neizolate, scurgeri, etc. contribuie nu numai la pierderi importante de căldură, dar și la deteriorarea acestui spațiu precum și a tuturor obiectelor din el, inclusiv mașina. Un proiect de amenajare a garajului trebuie să includă astuparea tuturor crăpăturilor și găurilor din pereți, din podea, de la nivelul ferestrelor și tocurilor ușilor, din acoperiș, etc. Verifică prizele și țevile de apă/căldură dacă există și repară-le sau izolează-le corespunzător. Spuma izolantă, siliconul, tencuiala, etc. sunt tot atâtea soluții pentru a te asigura că interiorul garajului este perfect etanș.

Bazează-te pe izolație pentru mai multă căldură și confort în garaj pe timp de iarnă

Mulți specialiști recomandă izolarea tuturor pereților garajului care sunt comuni cu casa. Dacă garajul are un perete comun cu antreul casei, asigură-te că îl izolezi corespunzător. Dacă doi pereți ai garajului comunică cu una sau două camere ale casei, izolează-i temeinic. Alții recomandă izolarea integrală a pereților și acoperișului garajului. În acest fel poți fi sigur că vei avea o temperatură confortabilă în acest spațiu, chit că îl folosești numai câteva minute pe zi plecând și întorcându-te cu mașina.

Cu toate acestea, izolația integrală a garajului joacă un rol și mai important: el va izola și camerele cu care are pereți comuni, crescând astfel temperatura în toată casa. Mai mult, pe timp de iarnă, ușile deschise ale garajului permit frigului să pătrundă cu ușurință în el. Izolația temeinică va împiedica însă scăderea temperaturii din casă ori de câte ori deschizi ușile garajului.

Acoperișul garajului – dacă este o structură separată a casei și nu ai nimic construit deasupra lui – este un element important pe care nu mulți îl iau în considerare. Acumularea de zăpadă, gheață, țurțuri pe acest acoperiș pune probleme de siguranță, fiind un factor care contribuie atât la scăderea temperaturii din garaj cât și la deteriorarea în timp a acoperișului și elementelor sale componente. Instalarea unui sistem de degivrare dedicat acoperișului garajului – similar cu cel montat pe acoperișul casei – te va scuti de nenumărate probleme pe timp de iarnă.

După ce termini izolația, un strat de var proaspăt va fi binevenit. Pregătirea de iarnă a garajului ar trebui să includă și reordonarea uneltelor și materialelor necesare pentru întreținerea mașinii, montarea de rafturi de stocare noi și chiar amenajarea unui spațiu dedicat proiectelor tale – un mic atelier de lucru, de exemplu.

Pregătește ușa garajului pentru iarnă

Ușile și porțile metalice suferă nenumărate deteriorări în timpul iernii. Dincolo de faptul că ușa de acces poate îngheța foarte uşor la garnitura de etanșare, depunerea gheții pe garnituri, balamale, etc. produce probleme majore de siguranță. Mai mult, dacă închiderea etanșă a garajului este împiedicată, frigul și înghețul pot provoca pagube semnificative.

Înlocuirea unei uși de garaj veche cu una nouă, bine izolată, poate fi un proiect destul de costisitor. Dacă ușa garajului nu este deteriorată, poți curăța, lubrifia, schimba și repara toate componentele ei mobile și metalice. Schimbarea garniturilor este, de asemenea, o idee bună.

O soluție tehnologică modernă, folosită pentru ușile de garaj și de depozite, ușile glisante, ușile spălătoriilor de mașini, etc. este un sistem de protecție la îngheț a ușilor. Funcționând pe principiile încălzirii prin pardoseală, sistemele de încălzire DEVI garantează că ușa garajului nu va mai îngheța pe timpul iernii.

Adaugă un element de încălzire garajului tău

Unii dintre noi nu petrec atât de mult timp în garaj pentru a avea nevoie de încălzire acolo. Cu toate acestea, încălzirea corespunzătoare a garajului înseamnă și încălzirea suplimentară a camerei/camerelor adiacente. Mai mult, dacă folosești garajul ca spațiu de depozitare sau atelier de lucru, probabil că petreci acolo destul timp ca frigul iernii să devină o problemă.

Din acest punct de vedere, soluțiile sunt destul de simple: fie adaugi unul sau două radiatoare electrice care împreună să încălzească spațiul garajului în mod corespunzător (evită parcarea mașinii lângă un astfel de dispozitiv), fie montezi covorașe electrice încălzitoare în zonele pe care le folosești mai mult timp (desigur, nu luăm în discuție porțiunea de podea pe care stă mașina). Covorul încălzitor autoadeziv poate fi o soluție optimă de încălzire suplimentară a garajului, deasupra lui putând fi montată o pardoseală simplă din mortar auto-nivelant, granit sau travertin.

Dacă adaugi o sursă sau două de căldură în garaj, nu uita și de amenajarea unui sistem corespunzător de ventilație care, pe parcursul iernii, să elimine umezeala în exces și să prevină condensul.

Tu cum îți pregătești garajul în sezonul cald pentru a preveni orice neplăceri în sezonul rece? Ai și alte sfaturi de amenajare a garajului pe care le poți împărtăși cu noi?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.