Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum să faci economii la factura de curent pe timpul verii

Ne place vara pentru că e cald și frumos afară și un mare avantaj este că nu mai trebuie să ne încălzim locuințele pe parcursul ei. Acum este momentul potrivit pentru a pune de-o parte banii pe care vom fi nevoiți să îi cheltuim în lunile reci pentru plata utilităților. Există diverse mijloace prin care poți economisi bani vara.

În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva sfaturi utile despre cum poți să faci economii la factura de curent pe timpul verii.

Reglează termostatul sau închide de tot sistemul de încălzire

Dacă pe timp de iarnă menții în casă o temperatură constantă de 22 °C, pe timpul verii nu ai evident nevoie de mai multă căldură decât primești automat de afară. Cu toate acestea, se poate ca în seri sau dimineți mai răcoroase temperatura să scadă sub pragul pe care l-ai setat acum câteva luni.

Prin urmare, centrala va porni și factura de curent va crește. Pentru a evita acest lucru, poți să setezi din nou termostatul la o temperatură mai redusă sau, și mai sigur, să închizi sistemul de încălzire pe perioada verii. Până la urmă, un pic de răcoare e bine-venită după și între zile de caniculă.

Închide aerul condiționat când nu ești acasă și nu îl seta la o temperatură prea joasă

Când afară sunt 35°C și te întorci acasă de la lucru, nu visezi decât la răcoarea și confortul locuinței tale. Însă acest confort are un preț ridicat, la propriu. Cu cât temperatura oferită de sistemul de aer condiționat este mai scăzută, cu atât mai mult plătim la factura de energie electrică. Un sfat util atât pentru sănătatea ta (trecerile bruște de la cald la rece nu sunt recomandate), cât și pentru factura ta de curent este să încerci să nu îți răcești prea mult casa. Cu fiecare grad pe care îl setezi peste temperatura de 22°C, economisești 3% din energia utilizată, făcând astfel economii.

Știm că e tentantă ideea de a intra într-o încăpere răcoroasă după ce ai trecut prin arșița de afară, însă a ține aerul condiționat chiar și când nu ești acasă e o cheltuială în plus. Cel mai bine ar fi să îl pornești doar când ești înăuntru.

Gătește afară cât mai des

Bucătăriile sunt pline de dispozitive care consumă curent, iar dacă te apuci să gătești, nu poți să stai de-o parte de ele. Amintește-ți însă că una dintre pasiunile de care ne putem bucura în timpul verii este grătarul. Dacă ai acest hobby și posibilitatea de a găti afară la grătar, pe lângă o mâncare sățioasă, vei beneficia și de o factură de curent mai redusă.

Revino la metode mai tradiționale de răcire a aerului

Ne-am obișnuit ca mai peste tot să simțim răcoarea datorată sistemelor de aer condiționat. Dar cum era acum douăzeci de ani când nu aveai așa ceva la lucru și cu atât mai puțin acasă? Răspunsul este suportam sau ne luam un ventilator.

Acest dispozitiv mai demodat nu e la fel de eficient ca și aerul condiționat. Însă, dacă stai în raza lui de acțiune îți conferă un nivel de confort care chiar face diferența. Dat fiind că ceea ce ne interesează în această postare sunt sumele pe care le putem economi, află că ventilatorul îți permite să investești de 10 ori mai puțin în factura de curent în comparație cu aerul condiționat.

Încearcă să lași cât mai puțin soare să pătrundă în casă

Lumina soarelui este extrem e plăcută, mai ales pe timp de vară, însă nu uita că deși te bucuri de priveliștea de după fereastră, soarele crește temperatura din interiorul casei și factura la curent în cazul în care ai aer condiționat. Ca să minimizezi efectul soarelui, ar trebui să ții ferestrele și jaluzelele/rulourile trase, mai ales între 12 și 17 când soarele este puternic. Astfel, vei menține o temperatură mai scăzută în casă.

Fii atent la alegerea becurilor

Nu doar electrocasnicele și aerul condiționat sunt responsabile pentru factura de curent. Fiecare lucru mic contează, iar becurile ne sunt indispensabile, chiar și vara când ziua e mai lungă. Pe lângă faptul că adaugă cifre pe factură, becurile tradiționale, incandescente, produc la rândul lor căldură. Ca să împuști doi iepuri dintr-o lovitură, poți folosi led-uri care consumă mai puțină energie și nu se încălzesc.

Sperăm că ți-au fost de folos sfaturile de mai sus și că vei putea aplica cel puțin o parte din ele pentru a face economi la factura de curent în vara aceasta.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.