Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum poti sa iti racoresti casa in zilele caniculare fara aer conditionat?

Ne apropiem de finalul verii, dar asta nu inseamna ca nu mai avem parte de zile calduroase. Daca ne gandim bine la vremea din ultimii ani, ne putem astepta la canicula chiar si in luna septembrie. Sa ne imaginam ca nu vom mai avea nevoie de aer conditionat ar fi prematur.

Webp.net-resizeimage-25

Haide sa punem insa problema altfel. Ce facem daca nu avem aer conditionat acasa sau daca vrem sa mai economisim energie, acum la finalul verii, si sa nu il mai pornim.

Afla cateva sfaturi practice pe care le poti aplica usor ca sa iti racoresti casa in zilele caniculare fara aer conditionat.

Tine caldura afara tragand jaluzelele

Primul sfat esential este: nu lasa aerul cald de afara sa intre in casa. Cu cat te „baricadezi” mai bine inauntru in zilele caniculare, cu atat vei suporta mai bine caldura, in absenta aerului conditionat. Prin ferestre intra cea mai mare cantitate de caldura in casa, iar daca le lasi neacoperite, vei simti din plin arsita de afara. Tine jaluzelele/rulourile sau obloanele inchise pe parcursul zilei, mai ales atunci cand soarele bate direct spre ferestre.

Nu te teme de curent, lasa usile deschise

Usile si ferestrele deschise, la momentul potrivit, adica atunci cand temperatura de afara scade, permit aerului sa circule prin casa. Astfel, temperaturile vor scadea si confortul tau va crese. Daca ai o casa cu mai multe camere si nu obisnuiesti sa le folosesti pe toate, deschide si usile acestor camere. Aerul trebuie sa circule peste tot ca sa se „faca curent” si sa simti cu adevarat ca temperatura scade.

Foloseste eficient ventilatoarele

Daca nu ai un sistem de aer conditionat, pe parcursul zilelor caniculare, ventilatorul devine aproape indispensabil. Cu acesta faci si economie la factura de curent, in comparatie cu aerul conditionat. Ventilatorul mai are un avantaj: poate fi mutat cu usurinta acolo unde ai nevoie. Ca sa te folosesti din plin de capacitatea sa de a manevra curentii de aer, pozitioneaza-l langa o fereastra deschisa, cu spatele la camera. S-ar putea sa ti se para ciudat, insa, din aceasta pozitie, ventilatorul va scoate aerul cald afara din incapere. Aer proaspat va intra inauntru, iar camera ta se va racori.

Profita de noapte

De regula, temperaturile scad cu cateva grade bune pe parcursul noptii. Acum e momentul sa faci o plimbare afara ca sa te mai racoresti un pic. Totodata, iti poti racori si casa lasand geamurile larg deschise pentru ca aerul cald sa iasa afara si sa patrunda inauntru are mai rece. Poti lasa geamurile deschise sau intre-deschise pe parcursul intregii nopti. Pentru a canaliza aerul racoros, poti folosi doua vantilatoare: unul langa o fereastra, cu fata inspre camera ca sa impinga aerul de afara in casa, iar celalalt in capatul opus al casei sau incaperii, orientat cu spatele. In acest fel, aerul va circula mult mai usor si casa se va racori mai repede.

Alege asternuturile potrivite

Mai ales vara, cand temperaturile depasesc frecvent 30 de grade, asternuturile trebuie schimbate cat mai des. Materialul din care acestea sunt fabricate va influenta felul in care ne simtim atunci cand stam in pat. Cel mai putin indicate sunt asternuturile din material sintetic care te vor face sa transpiri si mai mult, ingreunandu-ti somnul. Bumbacul este o alegere buna deoarece ajuta pielea sa respire. Alte optiuni racoroases sunt asternuturile din fibre naturale de matase sau satin.

De asemenea, e util sa incerci sa dormi la o distanta cat mai mica de podea in zilele caniculare. Caldura se simte mai mult cu cat te pozitionezi mai sus. Ca sa eviti o noapte de nesomn, poti sa pui salteaua pe jos in loc de a dormi in pat sau, in cazul in care ai casa cu etaj, sa dormi la parter.

Planteaza pomi in fata ferestrelor

Acest lucru presupune munca in plus, insa efectele pe termen lung fac ca efortul sa se merite. Daca locuiesti la casa si ai o gradina sau o curte, incearca sa plantezi copaci in fata feresterlor orientate spre soare, umbra pe care ti-o vor oferi atunci cand cresc va scadea in mod simtitor temperatura din casa in zilele caniculare.

Speram ca finalul verii sa iti aduca zile insorite, dar temperaturi suportabile. Daca nu va fi asa, deja stii ce ai de facut pentru a-ti mentine casa racoroasa chiar fara a folosi un sistem de aer conditionat. Daca ai alte sugestii sau idei pe care ai vrea sa le impartasesti, te invitam sa ne scrii in comentarii.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.