Vorbim foarte des despre sistemele de încălzire prin pardoseală ca soluție alternativă la încălzirea cu radiatoare convenționale, spunând despre aceasta că ne ajută să economisim bani și să beneficiem de un grad sporit de confort.
Dar cum poate încălzirea prin pardoseală să reducă costurile facturilor – mai ales pe timp de iarnă?
Astăzi vom discuta despre factorii implicați în reducerea costurilor de încălzire, despre eficiența sistemelor de încălzire prin pardoseală și despre câteva soluții pe care le ai la îndemână pentru a face sistemul să funcționeze la parametri optimi.
Încălzirea prin pardoseală și eficiența energetică
Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt din ce în ce mai populare pentru că pot elimina complet încălzirea clasică, care este scumpă indiferent de zona în care locuim.
Dacă mai punem la socoteală și faptul că rețelele de termoficare sunt învechite și nu oferă căldură suficientă (sau deloc, uneori), realizăm repede că avem nevoie de o alternativă care să nu ne lase să suferim de frig în plină iarnă.
Eficiența încălzirii prin pardoseală rezidă în modul ei de funcționare. Iată cum îți economisește costurile de încălzire:
- Sistemele încălzesc uniform fiecare încăpere. Odată ce au atins temperatura pe care ai stabilit-o, sistemele mențin confortul termic al locuinței fără a consuma energie în continuu.
- Sistemele de încălzire au nevoie de mult mai puțină energie pentru a atinge temperatura dorită de tine (în comparație cu încălzirea centrală), dar conferă un grad de confort mai mare decât aceasta, deoarece căldura emanată durează mai mult timp, încălzind în primul rând ocupanții unei încăperi și abia apoi pereții sau zona superioară a unei camere.
- Sistemele de încălzire prin pardoseală încălzesc o încăpere de jos în sus. În acest fel, tu și familia ta vă veți bucura de confort aproape imediat fără a vă face griji dacă deschideți un geam ca să aerisiți. În comparație cu aerul cald degajat de caloriferele tradiționale, aerul cald emanat de încălzirea prin pardoseală se disipă și se risipește mai puțin în prezența unui curent de aer rece provenit de la o fereastră deschisă.
- Poți economisi cu încălzirea prin pardoseală prin alegerea camerelor sau intervalelor orare în care să folosești sistemul. Poți încălzi numai unele camere, lăsându-le neîncălzite pe cele pe care nu le folosești. De asemenea, poți programa sistemul să încălzească locuința numai atunci când tu și familia ta sunteți acasă. Așa cum știi, cu ajutorul unor aplicații, îi poți „comanda” sistemului să genereze căldură cu o oră înainte ca tu să ajungi acasă de la serviciu.
- Mai mult, poți încălzi fiecare cameră la o altă temperatură cu ajutorul termostatelor smart care de obicei însoțesc aceste sisteme. Friguroșii se vor bucura de confort termic fără a consuma mai multă energie decât e necesar, iar cei care suferă de căldură nu vor mai deschide geamurile, ducând astfel la pierderi de energie și facturi foarte mari.
- Un alt argument în favoarea încălzirii prin pardoseală este acela că, odată cu modernizarea sistemelor, costurile de instalare au scăzut și ele. Mai mult, garanția și durata de viață a sistemelor elimină necesitatea cheltuielilor de reparații, mentenanță sau înnoire a țevilor și caloriferelor.
Cu alte cuvinte, cu un sistem de încălzire prin pardoseală poți fi sigur că fiecare leu cheltuit pe facturile de energie se convertește în căldură eficientă, sănătate și confort pentru tine și pentru cei dragi.
Desigur, pentru a obține aceste niveluri de eficiență, locuința ta trebuie să se bazeze și pe tine să ”ajuți” încălzirea prin pardoseală să își facă treaba cu adevărat bine.
Factori care influențează eficiența încălzirii prin pardoseală
Așa cum știi, pierderile de căldură sunt printre cei mai importanți factori care determină costurile ridicate ale încălzirii. Pentru ca un sistem de încălzire prin pardoseală să fie cu adevărat eficient, ia în considerare următoarele aspecte:
- Izolația corespunzătoare a locuinței. Vorbim despre izolații de exterior și interior, geamuri termopan, acoperișul casei, ușa de la intrare și ușile camerelor, etc. O soluție eficientă este și izolarea surselor de curent și aer rece din casă – spațiile de sub uși, ramele ferestrelor, zidăria expusă, podelele acoperite doar cu linoleum, etc.
- Instalarea unei pardoseli care să facă sistemul de încălzire și mai eficient – podele din microbeton, gresie, marmură, parchet laminat, etc. Nu uita să elimini covoarele, deoarece ar putea împiedica atingerea nivelului de confort termic dorit.
- Instalarea de termostate smart (termostat încălzire pardoseală) în fiecare cameră pentru a regla și personaliza temperatura încăpere cu încăpere.
- Închiderea draperiilor noaptea pentru a menține căldura în interior și tragerea lor pe timpul zilei pentru a permite căldurii soarelui să încălzească locuința.
- Folosirea aplicațiilor aferente sistemelor de încălzire prin pardoseală pentru a încălzi casa numai atunci când ai nevoie.
Chiar dacă astfel de reparații și modernizări ți se par costisitoare la început, ele își vor recupera investiția foarte repede. Pe măsură ce facturile scad, tu te vei bucura din ce în ce mai mult de căldură și confort!
Tu ai un sistem de încălzire prin pardoseală? Ai observat faptul că te ajută să faci economii de-a lungul iernii?