Un covor electric încălzitor reprezintă o soluție optimă pentru a-ți încălzi locuința practic și eficient. În general, covorașele electrice se montează ca sistem principal sau secundar de încălzire a unei locuințe care se află în plin proces de renovare și modernizare.
Dacă pardoseala ta este subțire sau nu se pretează la montarea unui sistem de încălzire cu cabluri, atunci covorașul încălzitor (100 și 150 W/m2) te ajută să beneficiezi de tot confortul oferit de un sistem de încălzire prin pardoseală, cu avantajul că instalarea se va face mai rapid decât cea a unui sistem de încălzire cu cabluri.
Un covor electric este confecționat gata pentru utilizare. Odată montate, covorașele încălzitoare îți vor transforma casa într-o oază de sănătate și confort, fără ca tu să investești foarte mult buget, timp sau efort în instalarea lor.
Astăzi vom vedea împreună cum se montează un covor electric în locuință pentru a te bucura de căldură eficientă pe tot parcursul anului!
Cum să instalezi un covor electric încălzitor
Înainte de a instala covorașul încălzitor, trebuie să ai în vedere câteva aspecte, pentru ca lucrurile să meargă fără nici un fel de problemă:
- Covorașele încălzitoare se montează direct sub pardoseală, de obicei în stratul adeziv sau de nivelare propriu-zis al podelei. De aceea spuneam că astfel de covorașe se pretează la renovări de mai mică amploare, unde calculul cotelor de înălțime nu este de importanță capitală. Un covoraș electric ocupă până la 4 milimetri înălțime, uneori și mai puțin.
- Covorașele încălzitoare vin în general în două versiuni de putere: 100 W/m2, respectiv 150 W/m2. Ai grijă să montezi modelul de 150 ca sistem principal de încălzire sau ca sistem specific de încălzire a băii. Covorul de 100 se pretează mai bine ca sistem de încălzire secundară sau pentru suprafețe mai mici, în camere unde există mai multă mobilă: camera copiilor, birou, bucătărie, dormitor de oaspeți, etc.
- Covorul electric încălzitor nu are voie să fie instalat pe suprafețe neregulate.
- Suprafețele și structura construcției de sub covorașul încălzitor trebuie să fie solidă și stabilă pentru a evita eventuala deplasare a acestuia.
- Pentru a fixa covorul electric mai bine poți folosi dublu-adeziv sau adeziv pentru gresie și faianță.
- Nu așeza pe suprafața acoperită cu covorașe electrice obiecte de mobilier – orice covor electric trebuie să beneficieze de minim 5 centimetri de aer deasupra lui; de aceea este important să nu montezi covorașe electrice sub obiecte sau structuri fixe.
- Pentru a fi sigur că faci lucrurile cum trebuie, scade din suprafața totală a camerei suprafața ocupată de obiecte fixe (instalații sanitare, corpuri de bucătărie, biblioteci, etc.). Achiziționează covoraș electric numai pentru suprafața utilă. Astfel vei știi și de ce putere ai nevoie pentru a încălzi eficient camera respectivă.
Acum că ești pregătit, hai să trecem la treabă!
Reguli de respectat la preinstalarea covorașului electric încălzitor
Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere, așa cum am spus, este alegerea unui covor electric de o dimensiune și o capacitate optimă, pentru a îți încălzi corespunzător camera sau suprafața aleasa.
Ulterior, nu uita să respecți următoarele reguli:
- Nu interconecta mai multe covorașe încălzitoare între ele.
- Fiecare covor electric trebuie să fie montat într-o suprafață neinflamabilă.
- Orice covor electric trebuie să fie prevăzut cu un termostat.
- Toate covorașele electrice pentru încălzitoare trebuie să emane aceeași densitate a căldurii, în afară de cazul în care fiecare este montat separat la un set de senzori sau un termostat.
- Întrerupe curentul electric în momentul instalării covorașului, termostatului, senzorilor, etc.
Regulile și pașii pentru montarea cu succes a unui covoraș electric încălzitor
În primul rând, trebuie să respecți întocmai ghidul oferit de producător, să îți iei toate măsurile de precauție și să ceri sfatul specialiștilor la cea mai mică problemă. Dar, dacă totul este în regulă, a venit momentul să montezi covorul electric încălzitor pentru a beneficia de toate avantajele încălzirii prin pardoseală:
- Desfășoară covorul electric cu cablurile de încălzire în sus.
- Asigură-te că orice covoraș electric montezi, acesta se află într-o perfectă aderență cu suprafața conductoare. Nu trata superficial această regulă chiar dacă un covoraș încălzitor este prevăzut cu plasă auto-adezivă.
- Asigură-te ca la întindere, cablul electric nu suferă îndoituri, pliuri sau încrețituri.
- Distanța minimă dintre cablurile de încălzire, cablurile de încălzire și componentele conductoare, precum și cablurile de încălzire și alte surse de căldură (țevi, radiatoare, etc.) trebuie să fie de minim 50 de milimetri.
- Cablurile de încălzire nu trebuie sub nici o formă să se intersecteze între ele sau cu alte cabluri de încălzire.
- Diametrul de curbare al cablului de încălzire trebuie să fie de minim 6 ori diametrul cablului de încălzire.
- Atunci când marginile covorului electric ajung în dreptul limitelor suprafeței pe care este montat, taie numai plasa covorului dar nu și cablurile de încălzire.
- Toate cablurile și conexiunile covorului electric trebuie protejate de accidente sau de deteriorare.
- Dacă este absolut necesar să calci pe covorul electric în timpul montajului sau după asta, ai grijă să porți încălțări cu talpă foarte moale.
- Odată covorașul instalat, îl poți acoperi cu șapă auto-nivelantă, peste care poți monta pardoseala superioară (parchet laminat în general). De asemenea, îl mai poți acoperi direct cu adezivul special pentru gresie, granitul, marmură, etc.
Pentru a monta un covor electric încălzitor nu este nevoie de cunoștințe avansate. Tot ce trebuie să ai în vedere este respectarea indicațiilor producătorului, pregătirea corectă a suprafeței și utilizarea corectă a surselor de alimentare cu energie.
Tu ai montat vreodată un covoraș electric încălzitor în locuința ta? Ai și alte sfaturi sau trucuri de împărtășit pentru a realiza un proiect de succes?