Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Cum faci ca terasa restaurantului tau sa functioneze tot anul?

Proprietarii de restaurante se confrunta in fiecare an cu problema inchiderii teraselor pe tot parcursul sezonului rece, care, de cele mai multe ori, cuprinde si perioada toamnei tarzii si a inceputului de primavara.

Optimized-alsace-5414825_1920

Temperaturile scazute si precipitatiile, inghetul permanent sau ocazional sunt factori care determina renuntarea la terasa care atragea atat de multi clienti in sezonul cald.

Cum ai putea face ca terasa restaurantului tau sa functioneze tot anul, astfel incat sa ai in permanenta clienti multumiti? Hai sa vedem astazi cateva idei de proiecte de reamenajare care v-ar putea aduce beneficii nemasurate tie si clientilor tai.

Incalzire prin pardoseala

Terasa acoperita si imprejmuita cu sticla nu va face fata frigului de afara daca vei alege sa o incalzesti cu radiatoare. In schimb, daca ai deja construita o terasa cu podea, incalzirea in pardoseala va asigura un flux constant si uniform de caldura pe toata suprafata terasei.

Incalzirea prin pardoseala este o modalitate de a incalzi locuinta prin inlocuirea caloriferelor clasice, iar in acest caz inlocuirea radiatoarelor, avantajul acestui sistem de incalzire fiind modul uniform in care este distribuita caldura prin radianta.

Radianta este un proces natural – caldura se distribuie de jos in sus, asigurand astfel o distributie uniforma pe verticala si pe suprafete mari. Pentru a asigura un confort termic pe perimetre largi, se monteaza trasee complexe de conducte (intreg ansamblul fiind conectat la o centrala termica de incalzire) sau cabluri electrice, fiecare fiind conectat la termostate electronice.

Functionalitatea sistemului de incalzire electric prin pardoseala este asigurata de kit-ul de incalzire prin pardoseala (cabluri sau covorase incalzitoare) si termostatele (care asigura gestionarea corecta a temperaturilor fara interventia frecventa a proprietarului).

Sistem cu covorase electrice

In cazul instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala la terase se recomanda varianta cu covorasele electrice.

Un covor electric incalzitor reprezinta o solutie optima pentru a iti incalzi terasa in mod practic si eficient, beneficiind de toate avantajele unui sistem de incalzire prin pardoseala.

Un covor electric are marele avantaj de a fi confectionat gata pentru utilizare. Odata montate, aceste covorase incalzitoare vor transforma terasa intr-o oaza de confort fara ca voi sa depuneti prea mult efort sau sa aveti la dispozitie un buget semnificativ.

Iata ce alte lucruri trebuie sa mai stii despre covorul electric:

  • Un covor electric pentru incalzirea prin pardoseala reprezinta de fapt un cablu subtire de incalzire, montat pe o plasa din material plastic cu latimea de 0,5 metri;
  • Covorasele electrice sunt fabricate in suluri de diverse lungimi;
  • Covorasul electric se monteaza direct sub pardoseala, in stratul de nivelare sau adeziv de sub podeaua propriu-zisa. Covorasul incalzitor se preteaza astfel la renovari de mai mica amploare. Un covor electric ocupa un spatiu de numai 3-4 milimetri;
  • Covoarele electrice, spre deosebire de cablurile electrice, vin in numai doua variante de tip si putere: 100 W/m2, respectiv 150 W/m2.

Procesul montarii

Ce trebuie sa aveti in vedere in primul rand este alegerea unui covor electric de o dimensiune si o capacitate optima pentru a va incalzi corespunzator suprafata aleasa:

  • Intrerupeti curentul electric in momentul instalarii covorului;
  • Nu depasiti densitatea maxima a caldurii specificate de producator (W/m);
  • Nu interconectati mai multe covorase incalzitoare;
  • Fiecare covor electric trebuie sa fie montat intr-o suprafata neinflamabila;
  • Orice covor electric trebuie sa fie prevazut cu un termostat;
  • Toate covorasele electrice pentru incalzire trebuie sa aiba aceeasi densitate a caldurii, in afara de cazul in care fiecare este montat separat la un set de senzori sau un termostat.

Desigur ca trebuie sa va luati toate precautiile si sa respectati intocmai ghidul producatorului. In general, un covor electric se monteaza respectand urmatorii pasi:

  • Desfasurati covorul electric cu cablurile de incalzire in sus;
  • Asigurati-va ca orice covoras electric montati, acesta se afla intr-o perfecta aderenta cu suprafata conductoare;
  • Asigurati-va ca la intindere, covorul electric nu sufera indoituri, pliuri sau incretituri;
  • Asigurati-va ca exista cel putin 5 cm de aer deasupra covorasului electric; cu alte cuvinte, nu montati covorasele sub obiecte sau structuri fixe;
  • Atunci cand marginile covorului electric ajung in dreptul limitelor suprafetei pe care este montat, taiati numai plasa covorului dar nu si cablurile de incalzire.

Reguli de montaj

  • Distanta minima dintre cablurile de incalzire, cablurile de incalzire si componentele conductoare, cablurile de incalzire si alte surse de caldura (tevi etc.) trebuie sa fie de minim 50 mm;
  • Cablurile de incalzire nu au voie sa se intersecteze intre ele sau cu alte cabluri de incalzire;
  • Diametrul de curbare al cablului de incalzire trebuie sa fie de minim 6 ori diametrul cablului de incalzire;
  • Podeaua pe care se monteaza covorul electric nu trebuie sa aiba o valoare a izolatiei termice mai mare de R < 0.18 m2K/W;
  • Suprafata si structura constructiei de sub acestea trebuie sa fie solide si stabile pentru a evita eventuala deplasare a covorului electric;
  • Toate cablurile si conexiunile covorului electric trebuie protejate de accidente sau de deteriorare;
  • Daca este absolut necesar sa calci pe covorul electric in timpul montajului sau dupa asta, aveti grija sa purtati incaltari cu talpa foarte moale.

Dupa instalarea unui astfel de sistem, clientii tai vor beneficia de temperaturi placute (ce se pot regla cu ajutorul termostatelor) si sanatoase. Eviti astfel condensul, ridicarea prafului si senzatia neplacuta de sufocare pe care multi o traiesc in spatii inchise. Evident, va trebui sa instalezi si sisteme de ventilare a aerului si de eliminare a mirosurilor si impuritatilor, mai ales daca alegi ca terasa sa fie disponibila si fumatorilor.

Sisteme de degivrare

Degivrarea se refera la multitudinea de tehnici care duc la topirea zapezii si ghetii, cat si la prevenirea inghetului fluidelor.

In general, sistemele de degivrare pentru exterior constau in retele de cabluri electrice incalzitoare, asezate sub suprafetele care se doresc dezghetate si protejate de straturile de zapada, de la trepte, rampe auto si alei, pana la jgheaburi de apa si acoperisuri. Retelele respective pot fi instalate in ciment, nisip, sapa si pot fi acoperite cu ciment, pavaj, gresie – practic cu orice material folosit pentru suprafete exterioare.

In ceea ce priveste instalarea unui sistem de degivrare, aceasta vine ca metoda suplimentara de a mentine in siguranta terasa pe care ai construit-o si de a suplimenta starea de confort a clientilor si personalului.

Daca la intrarea pe terasa acoperita ai trepte, atunci un sistem de degivrare iti va fi mai mult decat necesar in lunile cu inghet si precipitatii. De asemenea, vei avea nevoie de sisteme de scurgere pentru acoperisul retractabil, pentru a nu lasa zapada si gheata sa afecteze intreaga structura.

Degivrarea jgheaburilor si burlanelor este o conditie obligatorie pentru a mentine intreaga structura a terasei acoperite in perfecta siguranta in lunile grele de iarna.

Efortul necesar indepartarii manuale a zapezii si ghetusului este asadar complet eliminat de instalarea unor astfel de sisteme, dotate cu senzori si termostate capabile sa le activeze imediat ce temperatura si umiditatea ajung la nivele care indica riscul depunerii de zapada si formarii de gheata.

Tamplarie PVC cu geam termopan si acoperis retractabil

Multe restaurante aleg ca pe timpul iernii sa imprejmuiasca terasele cu folie de plastic si sa adauge un radiator. Cu toate acestea plasticul nu face fata temperaturilor scazute din zona noastra, iar radiatorul reuseste sa pastreze un climat placut numai in jurul celor mai apropiate mese.

Daca ai posibilitatea, alege sa imprejmuiesti terasa cu un schelet de tamplarie PVC pe care sa montezi placi de geam termopan detasabile. Pe timpul verii, scheletul ii va da terasei un aspect rustic si ordonat, delimitand spatiul, iar geamurile pot fi depozitate cu succes in deplina siguranta.

Pe timpul iernii insa, un acoperis retractabil din materiale usoare si rezistente la frig merge de minune cu tamplaria PVC cu geam termopan. Pentru un efect senzational, poti alege ca acoperisul sa fie si el din sticla, astfel ca lumea sa fie impresionata de spectacolul iernii in timp ce sta inauntru la caldura

Concluzie

Tu te-ai gandit vreodata sa transformi terasa de vara intr-una de iarna? Ar putea functiona terasa restaurantului tau tot anul daca ai aplica aceste strategii de modernizare si reamenajare? Ce parere ai despre incalzirea prin pardoseala si degivrare ca solutii complete pentru a depasi obstacolele pe care ni le impune sezonul rece?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.