Constructia in sine a cladirii nu difera prea mult de constructia uneia cu scop rezidential, de exemplu. Insa, cand vine vorba despre instalatii, proiectul devine mult mai complex. Un hotel de mari dimensiuni va trebui probabil sa prevada instalatii tehnologice de mare anvergura pentru bucatarii si spalatorii, dar si multe altele, incluzand:
- aparatura consumatoare de apa, gaze si curent electric de nivel industrial
- instalatii sanitare complexe
- instalatii de conditionare a aerului
- mai multe centrale termice si instalatii electrice mai complexe si performante
- sistemele integrate de comunicatii si de securitate
- sisteme de incalzire performante
- sisteme de degivrare
- chiar si o statie proprie de epurare daca este cazul
Hotelurile de dimensiuni mici si pensiunile incep tot mai mult sa adopte incalzirea prin pardoseala. In general, cei care doresc sa le asigure clientilor un confort mult sporit si sa isi reduca pe termen lung cheltuielile cu incalzirea camerelor folosesc incalzire in pardoseala sub gresie in baile camerelor. Acest tip de incalzire se realizeaza cu ajutorul unor covorase incalzitoare inglobate in adezivul gresiei din baie.
Construirea unui hotel sau pensiuni trebuie sa ia in calcul toate anotimpurile, indiferent daca sezonul turistic este in toi vara sau iarna. De exemplu, multe pensiuni si hoteluri adopta inca din faza de constructie sisteme de degivrare pentru rampe, parcari si zonele de acces pietonal in hotel – pentru a le oferi un plus de confort si siguranta clientilor indiferent de anotimp.
Mai mult, ca si in cazul complexelor rezidentiale, sistemele de degivrare a jgheaburilor si burlanelor reprezinta investitii pe termen lung in siguranta – amortizandu-si cheltuiala intr-un timp foarte scurt. Protejarea cladirii, dar si a personalului si a clientilor pe timp de iarna cresc valoarea comerciala si reputatia unei unitati de cazare.
Unele pensiuni de mici dimensiuni se pot bucura de incalzire prin pardoseala in toate camerele, nu numai in bai, dar pentru aceasta va fi nevoie sa discutati cu expertii in astfel de sisteme, deoarece va trebui sa va adaptati limitarilor retelelor electrice din zona in care construiti hotelul.
In ceea ce priveste instalatiile si marii consumatori, acestea au fost numai cateva din lucrurile care va vor preocupa in faza de proiect. In plus, investitiile in aparatura, sisteme informatice, termostate si senzori pentru sistemele de incalzire, eventualele solutii de a obtine energie alternativa si costul tuturor materialelor sunt lucruri care se vor regasi pe devizele si in proiectul final caruia ii veti da viata.
Nu trebuie sa uitati ca veti avea nevoie de diverse aprobari si veti face obiectul a numeroase verificari pe tot parcursul investitiei.