Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Condensul si incalzirea prin pardoseala

Poate nu ne gandim prea des la acest lucru, insa calitatea aerului din casa este foarte importanta pentru sanatatea noastra. Condensul este unul dintre factorii principali care afecteaza calitatea aerului deoarece duce la formarea mucegaiului care, la randul sau, poate cauza afectiuni respiratorii.

Metoda pe care o folosim pentru a ne incalzi casa poate influenta calitatea aerului, producand sau nu condens. Haide sa vedem ce impact are incalzirea prin pardoseala in aceasta privinta.

Cum functioneaza incalzirea prin pardoseala?

Inainte sa vorbim despre efectele incalzirii prin pardoseala, este util sa intelegi cum functioneaza efectiv acest sistem de incalzire. Pe scurt, prin aceasta metoda, caldura vine din podea prin radiatie. Aerul cald este transmis prin pardoseala de unde urca in mod natural, cu usurinta, incalzind intreaga incapere. Astfel, se asigura o incalzire uniforma in intreaga casa deoarece pardoseala emana o cantitate egala de caldura pe toata suprafata ei.

Totodata, incalzirea prin pardoseala ofera mai mult confort deoarece simtim temperatura mai ridicata la nivelul picioarelor, si nu de la circa un metru inaltime in sus, asa cum se intampla in cazul caloriferului sau al radiatorului. Incalzirea prin pardoseala se poate face prin conducte sau prin cabluri electrice.

Cum afecteaza incalzirea prin pardoseala aerul din incapere?

In primul rand, trebuie sa mentionam ca, spre deosebire de alte sisteme de incalzire, cel prin pardoseala nu creeaza curenti de aer si nici umezeala. Care sunt avantajele?

  1. Nu vei mai avea de-a face cu atat de mult praf in casa pentru ca nu exista curenti care sa il poarte dintr-o parte in alta. Astfel, mai ales pentru persoanele alergice la praf, acest sistem de incalzire nu e doar benefic, ci chiar necesar.
  2. Incalzirea prin pardoseala este alegerea potrivita pentru a elimina problemele si grijile asociate condensului. Cu acest sistem, caldura porneste de jos si urca fara a permite aerului rece sa patrunda in incapere, lucru care previne aparitia condensului. Iar daca nu ai condens in casa, nu te vei confrunta cu mucegaiul, sau igrasia.

Intr-adevar, mucegaiul in casa nu e tocmai placut nici ca aspect, nici ca miros, dar cel mai grav lucru este ca poate cauza boli. Bacteriile care constituie mucegaiul sunt periculoase pentru sistemul nostru respirator. Ele pot cauza diverse reactii alergice care se manifesta prin stranut, dermatite, iritatii la nivelul ochilor, secretii nazale.

Persoanele care sufera deja de o boala respiratorie sunt cele mai afectate de prezenta mucegaiului. Astfel, nu trebuie sa prevenim si sa ne luptam cu mucegaiul doar pentru ca este inestetic, ci si pentru a nu ne pune in pericol sanatatea, iar incalzire prin pardoseala ne poate ajuta sa il tinem la distanta.

Cu toate acestea, umiditatea din casa nu poate fi complet combatuta decat daca nu am mai folosi surse de apa. Prin activitatile noastre zilnice precum a gati sau a face dus, producem automat si inevitabil vapori de apa care cresc nivelul de umiditate.

Cu sistemul de incalzire prin pardoseala, cand umiditatea din casa creste, podeaua, dar si peretii se vor incalzi mai usor si, prin urmare, se vor usca mai repede. Astfel, reducem umezeala. Incalzirea prin pardoseala poate sa asigure acest efect datorita procesului de eliminare uniforma a caldurii. Cu sistemele traditionale de incalzire, este mai greu sa contracaram umiditatea.

Poate incalzirea prin pardoseala sa dea gres si sa cauzeze condens?

Teoretic, acest mecanism de incalzire este conceput astfel incat sa nu duca la formarea condensului. Exista totusi cazuri in care condensul poate aparea chiar daca avem incalzire prin pardoseala. Asta se intampla atunci cand sistemul nu a fost instalat in mod corespunzator. Ca sa fim siguri ca nu va aparea problema condensului, la instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala, trebuie facuta o izolare termica. Se separa practic sapa in care se afla sistemul de incalzire, de pereti printr-un strat de material izolant precum polistirenul. Daca nu se face corect izolatia, condensul poate aparea intre sapa si pereti, fiind dificil de rezolvat aceasta problema ulterior.

Speram ca ti-au fost utile toate aceste informatii si ca acum te simti mai increzator in privinta instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala. Iar daca ai deja un sistem de incalzire prin pardoseala, te asteptam cu comentarii sau sugestii.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.