Suntem siguri că ai auzit despre legea plafonării prețurilor la energie și gaze naturale, precum și schema de compensare care se aplică de la 1 noiembrie a acestui an.
Motiv de bucurie pentru consumatorii români, această lege impune și câteva întrebări:
- Ce înseamnă plafonarea prețurilor?
- Cine poate beneficia de compensare?
- Cum pot să știu la ce să mă aștept, mai ales în următoarele luni ale sezonului rece?
Ei bine, astăzi vom răspunde la câteva astfel de întrebări pentru a îți oferi o imagine mai detaliată asupra subiectului.
Care este obiectul acestei legi?
Legea 259/2021 se adresează în special consumatorilor casnici, dar și unor unități medicale, unități de învățământ, furnizori de servicii sociale, etc.
În esență, prin plafonarea prețurilor la energie și gaze, compensarea consumului de energie și acordarea de alte facilități se dorește protejarea consumatorilor de efectele creșterii globale ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
Toate aceste reduceri și facilități vor fi vizibile consumatorilor pe facturile respective, ajutându-se astfel un număr de aproximativ șase milioane de familii din țară.
Cum se vor calcula noile prețuri?
Ca să beneficiezi de compensarea și plafonarea prețurilor prevăzute de lege, trebuie să îndeplinești două condiţii majore:
- Plafonarea se aplică numai dacă în contractul tău de furnizare a energiei și gazelor există un preţ mai mare decât preţul plafonat;
- Compensarea ți se aplică doar dacă îndeplinești criteriile necesare pe perioada sezonului rece (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022).
Criterii pentru compensarea facturii de gaze naturale
Vei primi o compensație de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, doar dacă îndeplinești simultan următoarele criterii:
- Ai un preţ mai mare sau egal cu 0,125 lei/kWh în contractul tău de furnizare;
- Consumul din perioada rece se încadrează în 10,6 MWh, în tranșe lunare, cu o abatere de maxim 10%;
- Limita minimă a consumului tău zilnic este 7 kWh/zi.
Criterii pentru compensarea facturii la energie electrică
Poți primi o compensație de cel mult 0,291 lei/kWh la consumul de energie electrică dacă îndeplinești simultan următoarele condiții.
- Ai un preţ mai mare sau egal cu 0,68 lei/kWh în contractul tău de furnizare a energiei electrice;
- Consumul din perioada sezonului rece se încadrează în 1.500 kWh, în tranșe lunare, cu o abatere de maxim 10%;
- Limita minimă a consumului tău zilnic este de 1 kWh/zi.
Cum se aplică aceste compensări și plafonări în practică?
Pentru a face un calcul simplu, haide să pornim de la următoarele date:
- Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include și alte tarife reglementate, accize și TVA aplicabile de la 1 noiembrie;
- Vei avea prețul final la energie electrică plafonat la 1 leu/kWh – cu componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
- Preţul de referință al gazelor naturale este de 125 lei/MWh, acesta neincluzând alte tarife reglementate, accize sau taxe aplicabile de la 1 noiembrie;
- Vei avea preţul final la gaze naturale plafonat la 0,37 lei/kWh – cu componenta de preț a gazelor naturale în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.
Acum să vedem ce înseamnă asta pentru consumator:
Energie electrică
O familie cu un consum lunar de energie electrică de maxim 100 de kWh pe lună care plătește o factură de 79 de lei (cu toate taxele incluse) va beneficia de prevederile acestei legi plătind doar 0,68 lei/kWh, față de costul actual de 0,79 lei/kWh.
Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că putem beneficia de compensarea și plafonarea prețurilor la energie electrică plătind mai puţin decât preţul actual, dar nu mai puţin de 0,68 de bani pe kWh. Sub acest preţ minim, nu se mai compensează nimic.
Extrem de important în această perioadă este comunicarea indexului. Dacă nu verifici indexul lunar, facturile tale pot fi estimate la mai mult de 330 de kWh (cu tot cu abaterea de 10%). În acest caz, riști să nu mai primești vreo compensare.
Gaze naturale
Dacă te încălzești cu ajutorul unei centrale de apartament, preţul maxim de plătit în sezonul rece este de 0,37 lei pe kWh. Nu uita însă că perioada de valabilitate a plafonărilor și compensărilor se termină la 31 martie. De aceea, în cele cinci luni, va trebui să consumi maximum 1.100 metri cubi. Conform anexelor legii, cele mai mari tranșe de consum pentru care primești compensație sunt ianuarie şi februarie – 264 de metri cubi. Decembrie și martie au alocate 134 de metri cubi.
Ai grijă! Dacă depășești aceste praguri de consum, riști să nu mai primești compensarea.
Consumatorii vor trebui să aibă grijă la consumul lunar și, în măsura în care se poate, să transmită furnizorilor contractuali indexul contoarelor. În schimb, facturile care vor veni în această perioadă vor avea detalii clare privind preţul contractului, preţul suportat de stat (cu minus) și diferențele pe care va trebui să le plătești.
Cum pot economisi bani cu încălzirea în această iarnă?
Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale la nivel global reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mulți dintre noi. Din fericire, ai la îndemână câteva soluții pentru ca în perioada iernii să îți faci mai puţine griji cu încălzirea și preţul facturilor. Suntem siguri că le cunoști deja, dar hai să facem un mic rezumat:
- Izolarea casei pe interior. Sigur că o astfel de acţiune necesită unele costuri, dar îți vei recupera investiția foarte repede. Aici vorbim despre minimizarea pierderilor de căldură, lucru uşor de realizat cu ajutorul geamurilor termopan cu tâmplărie PVC, rulourilor exterioare pentru ferestre, izolația țevilor, repararea aerisirilor pentru a fi funcționale dar a nu genera pierderi de căldură, etc;
- Verificarea și repararea tuturor instalațiilor. O instalație (electrică, de apă, de gaz) cu toate unitățile ei centrale și periferice va funcţiona la un nivel optim atâta timp cât o menţii în perfectă stare de funcționare. În caz contrar, pierderile de căldură și folosirea unor soluții alternative vor duce la un consum mediu mai ridicat;
- Instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală. Poate părea neintuitiv, dar încălzirea prin pardoseală te poate ajuta să economisești bani dacă o folosești la maximum-ul ei de eficiență;
- Utilizarea termostatelor inteligente și a celor care vin cu aplicații de smartphone pentru a regla în cel mai mic detaliu temperatura din casă atunci când familia ta nu este acasă sau când ai nevoie de o temperatură diferită în fiecare cameră;
- Accesorizarea casei cu covoare, draperii groase, izolante, pături groase pentru un somn liniștit, etc.
Sperăm că aceste informaţii ți-au fost de ajutor. Tu ai beneficiat deja de compensarea și plafonarea prețurilor la electricitate și gaz?