Atunci când ne construim o casă, sau începem să o amenajăm, de multe ori trecem cu vederea importanța aleii care duce către casă, garaj sau curte.
Indiferent de dimensiunile acesteia, de multe ori proprietarii de case uită că și aleea face parte din construcția generală, că îi oferă proprietății un plus de valoare și că trebuie construită și menținută cu la fel de multă grijă ca și casa/garajul în sine.
Dacă te pregătești de o construcție nouă, hai să discutăm câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când proiectezi aleea de acces auto!
Dimensiunile aleii auto
Poate că nu ai deplin control asupra lungimii aleii, dar cu siguranță ai asupra lățimii ei. Atunci când proiectezi aleea de acces auto către garaj sau curte, ia în considerare următoarele aspecte:
- Lățimea automobilului la care adaugi și deschiderea portierelor.
- Dimensiunile garajului – este acesta conceput pentru o singură mașină sau pentru două?
- Cum se deschid ușile garajului/curții? Trebuie să ai în vedere ca acestea să nu lovească mașina dacă se deschid către interior.
- Familia ta are două mașini? Atunci trebuie să dublezi lățimea aleii ca acestea să intre una lângă alta, lăsând suficient loc și pentru deschiderea portierelor.
Poziționarea aleii de acces auto relativ la curte/casă
Proprietățile de dimensiuni generoase îți permit construirea și amenajarea unei alei pe mijlocul curții care să ducă înspre garaj. Cu toate acestea, dacă ai o curte relativ mică, poziționarea aleii auto pe centru va face curtea foarte dificil de utilizat și va consuma spațiu pe care îl poți folosi altfel. Dacă tot ai consumat timp, efort și buget pentru a-ți proiecta și amenaja curtea, ar fi păcat să o ocupi aproape integral cu mașina sau aleea auto. Încearcă să găsești soluții creative pentru a salva cât mai mult spațiu din curte bucurându-te în același timp și de o alee auto perfect funcțională.
Aspectul și funcționalitatea aleii auto
Poate că nu dai foarte multă importantă aspectului estetic al aleii auto, ci mai mult bugetului în care trebuie să te încadrezi atunci când o construiești, dar specialiștii în domeniul imobiliar și dezvoltatorii consideră că aleea auto trebuie să fie în deplină concordanță cu caracterul și aspectul casei, precum și cu peisajul din jurul acesteia. Din punctul acestora de vedere, aleea este doar o altă piesă din puzzle care trebuie să se îmbine perfect cu stilul în care este construită casa și cu zona ce o împrejmuiește.
în plus, un alt element important este funcționalitatea acestei alei. În funcție de zona în care locuiești și în funcție de rolul principal al aleii, va trebui să te gândești la următoarele aspecte:
- înclinația terenului
- precipitațiile din zona respectivă
- nivelul de infiltrație al apei în sol
- temperaturile extreme (calde sau reci)
- gradul de uzură datorat circulației cu mașina
- elementele care pot contribui la uzura generală a aleii (pete de ulei din mașină, antigel, produse de curățenie, sarea utilizată pentru dezghețarea aleii etc.).
Din acest motiv, specialiștii recomandă ca atunci când proiectezi aleea auto să iei în considerare și adăugarea unei rigole (șanț de scurgere a apei) ca atunci când plouă apa să se scurgă direcționat în loc să băltească pe alee sau în curte și să afecteze infrastructura. Mai mult, instalarea unor sisteme de degivrare pentru curte și aleea auto nu numai că îți cresc valoarea proprietății, dar te scutesc și de foarte multe probleme în viitor, mai ales pe timpul iernii.
Dacă aleea conduce la garaj, va trebui să te asiguri că materialele utilizate sunt optime pentru trafic și că aleea este construită în așa fel încât să fie utilizabilă indiferent de anotimp sau de alți factori externi.
Materialele de construcție
Luând în considerare cele de mai sus, al doilea punct pe care trebuie să îl ai în vedere sunt materialele utilizate în construcția aleii. Hai să vedem câteva exemple și sfaturi de la specialiști!
- Pavelele sunt estetice dar destul de scumpe, deși durează o viață întreagă.
- Asfaltul este de obicei cea mai economică soluție și cea preferată de mulți. Cu toate acestea, asfaltul necesită o investiție care se va repeta pe termen lung, având în vedere că stratul de asfalt trebuie refăcut odată la câțiva ani (în funcție de gradul de uzura). Pavajul și asfaltul vin și într-o variantă permeabilă, care permit precipitațiilor să se infiltreze în sol fără a distruge aleea.
- Betonul turnat este, ca și asfaltul, o soluție destul de economică și foarte durabilă în timp, dar și betonul se poate crăpa de-a lungul anilor, motiv pentru care este nevoie sa fie returnat.
Există numeroase variante moderne pe care ți le poți permite, precum și o serie de materiale de foarte bună calitate care, în combinație sau separat, pot îndeplini simultan condițiile de estetică, funcționalitate, durabilitate și buget. Betonul amprentat, piatra naturală cubică, pietrișul sau pavelele prefabricate din beton sunt tot atâtea opțiuni viabile ca tu să îți construiești o alee auto perfect estetică, funcțională și integrată în peisajul/tema locuinței tale.
Înainte de a alege orice fel de material, însă, este bine să te consulți cu specialiștii și să iei în calcul toți factorii posibili. Alege în esență materiale antiderapante și care nu favorizează acvaplanarea.
Mentenanța
Așa cum casa are nevoie constantă de mici reparații, îmbunătățiri, reamenajări interioare și lucrări de mentenanță, așa și aleea auto are nevoie de atenția ta.
Având în vedere că aleea de mașini este expusă constant variațiunilor de temperatură, ciclului sezonier, precipitațiilor, uzurii fizice etc., nu trebuie să neglijezi lucrările de mentenanță ale aleii. Indiferent de materialul ales, aleea ta va suferi cel mai mult probabil din cauza ploilor și a zăpezilor, care nu sunt de neglijat în țara noastră. Materialele de deszăpezire, scurgerile accidentale de ulei sau alte substanțe din mașină, înghețul repetat, ca și expunerea la temperaturi foarte ridicate, toate acestea duc la distrugerea în timp a aleii și la slăbirea rezistenței materialelor de construcție.
Un prim pas ce poate fi făcut pentru a evita o parte dintre aceste neplăceri (și cheltuieli inutile) este instalarea unui sistem de degivrare, ce va asigura faptul că aleea nu va îngheța pe timpul iernii. Dotat cu senzorii potriviți și cabluri de degivrare, sistemul de degivrare nu numai că va proteja materialul și fiabilitatea aleii, dar îți va ușura traficul pe timp de iarnă și îi va menține în siguranță pe toți cei care străbat aleea fie cu mașina, fie pe jos.
Alte modalități de mentenanță a aleii sunt curățarea ei de diverse resturi sau lichide, răcirea cu apă în timpul sezonului fierbinte și plantarea la marginea ei de arbuști, flori, iarbă sau alte plante decorative care vor absorbi surplusul de apă pe timpul iernii și îi vor asigura zone de umbră pe timpul verii.
Acestea sunt numai câteva dintre elementele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când proiectezi și construiești aleea auto. Consultă-te întotdeauna cu un specialist și ia în calcul nu numai cheltuielile inițiale de investiție, dar și pe cele care vor veni în timp.
Tu ți-ai construit sau amenajat o alee auto pentru casa ta? Ce alte sfaturi sau trucuri ai putea să împărtășești cu cei aflați la începutul unui astfel de proiect?