Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

Ce reguli de montaj să urmezi pentru un randament ridicat la încălzirea în pardoseală

Atunci când îți dorești să beneficiezi de avantajele unui sistem electric de încălzire prin pardoseală, totul trebuie plănuit cu cea mai mare grijă. De cele mai multe ori, planificarea și instalarea sistemului sunt realizate de o echipă de experți. Aceștia vor crea un plan personalizat în funcție de suprafața camerelor pe care le dorești încălzite, pierderile de căldură, puterea sistemului electric din casa ta, etc.

Cu toate acestea, încălzirea prin pardoseală poate fi montată individual, urmând regulile și pașii de instalare din acest ghid. Chiar dacă ești sigur că ai absolut totul sub control, hai să vedem azi câteva reguli de montaj pentru a asigura un randament ridicat al sistemului.

Bifează cele mai importante aspecte ale instalării pentru a elimina orice eroare

Niciodată nu poți planifica prea mult atunci când începi un proiect de instalație al unui sistem electric de încălzire prin pardoseală. Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că ai bifat aspectele cheie:

  • Calculul cotelor de înălțime pentru podea, uși și ferestre, mai ales dacă folosești încălzirea prin pardoseală la un proiect de renovare al unei case/apartament.
  • Calculul corect al pierderilor de căldură actuale – după ce ai implementat măsurile de reducere a acestora.
  • Capacitatea sistemului electric din casa ta în relație cu puterea electrică/temperatura maximă pe care o dorești (vom reveni la acest aspect în rândurile următoare).
  • Materialul din care este realizat substratul podelei, deoarece influențează foarte mult randamentul sistemului de încălzire.
  • Izolația podelei. Așa cum am mai menționat, o izolație foarte bună poate crește randamentul unui sistem electric de încălzire prin pardoseală cu până la 40%.
  • Amplasarea senzorilor în zone ale podelei neacoperite de mobilier sau alte accesorii.
  • Poziția termostatului în casă sau în camera în care instalezi încălzire prin pardoseală. Ajuns la capitolul termostat, decide dacă îți dorești unul programabil sau unul smart și planifică instalația în funcție de această alegere.
  • Finisajul podelei – care, la rândul său, va influența randamentul instalației și confortul termic de care te vei bucura pe parcursul sezonului rece. Îți reamintim că printre cele mai bune finisaje se numără ceramica, parchetul laminat, microcimentul, etc.

Dacă planul este gata, poți trece la următorul pas.

Verifică dacă sistemul de încălzire este suportat de branșamentul tău electric

Pentru a te asigura că încălzirea ta prin pardoseală va funcționa optim fără consum excesiv de energie electrică și fără a produce scurtcircuite sau pene de curent, trebuie să te asiguri că energia consumată de sistemul de încălzire nu depășește energia asigurată de furnizorul tău de electricitate.

La acest moment, este de preferat să te consulți cu un electrician și/sau cu specialiștii în încălzire electrică prin pardoseală..

Asigură-te că nu există elemente permanente, fără picioare, peste încălzirea prin pardoseală

Una dintre regulile de aur la montarea încălzirii electrice prin pardoseală este aceea că ea nu trebuie instalată sub elemente de mobilier fixe, fără picioare, așezate pe pardoseală (cabina de duș, biblioteca din sufragerie, pat, canapea, etc.). Pentru a asigura randamentul maxim al sistemului de încălzire, trebuie să te asiguri în avans că design-ul interior nu va afecta eficiența instalației.

Cu alte cuvinte, chiar dacă peste câțiva ani vei dori să schimbi biblioteca sau canapeaua sau să înlocuiești cabina de duș cu o cadă, vei înlocui doar obiectele în sine și nu amplasarea lor în spațiu. Dacă în dormitor ai un pat matrimonial amplasat direct pe podea, recomandarea este să planifici și dimensionezi sistemul de încălzire în jurul acestuia și nu sub el, sau să iei în considerare ridicarea acestuia cu picioare de aproximativ 5cm.

Cu toate acestea, este bine să te consulți cu o echipă de experți în cazul în care planifici să schimbi mobila din casă.

Ai grijă să nu tai cablul de încălzire

Mulți se întreabă ce se întâmplă atunci când le rămâne prea mult cablu de încălzire. Răspunsul este nu. Cablurile încălzitoare sunt astfel gândite și dimensionate să genereze căldură pe toată lungimea lor. Dacă le tai sau le crestezi din greșeală, sistemul electric de încălzire nu va mai funcționa.

Mai mult, un cablu tăiat intenționat îți poate anula complet certificatul de garanție. Cea mai bună opțiune este să te consulți cu unul dintre specialiștii care furnizează sistemul de încălzire pentru a găsi soluții optime în ceea ce privește lungimea cablului.

Testează sistemul de încălzire înainte, în timpul și după instalare

Un ohmmetru digital îți va fi un partener de nădejde în timpul instalării sistemului de încălzire. Aparatul, menit să măsoare rezistența electrică, te va ajuta să verifici în permanență că totul funcționează corect și că te încadrezi în parametrii sistemului.

Dacă vrei să duci lucrurile și mai departe, contactează un electrician profesionist sau tehnicienii firmei de la care ai cumpărat sistemul. Acești experți utilizează aparatură specială care te poate avertiza dacă un cablu încălzitor a suferit un accident, dacă a fost îndoit prea tare, sau dacă sistemul în general a întâmpinat vreo problemă de funcționare. Astfel, te poți opri din lucru la timp pentru remedieri.

Tu ai instalat vreodată un sistem de încălzire prin pardoseală în casă? Ce alte reguli de montaj ai urmat pentru a asigura o instalare corectă și un randament maxim?

Leave a Reply

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.