Probabil cea mai mica problema, fara insa a fi mai putin neplacuta, este pericolul alunecarii zapezii depuse de pe acoperis. De cele mai multe ori, acest fenomen constituie doar o neplacere temporara – necesitatea curatarii mai dese a trotuarului sau a verandei.
Insa, in anumite situatii, astfel de alunecari pot constitui un real pericol pentru sanatate, in special in urma unor variatii de temperatura care incurajeaza formarea de gheata si de turturi in straturile de zapada.
De asemenea, adunarea unei greutati mult prea mari de zapada pe acoperis, problema care poate duce la o afectare majora a sistemului de acoperire a casei. Structura functionala a acoperusului poate fi supusa unui stres enorm, care in timp poate duce la un colaps a acestei parti a casei.
In plus, suportarea unei greutati mari pe parcursul unui timp indelungat duce la o agravare a oricarui defect de constructie sau a slabiciunilor materialelor. Se va ajunge astfel la indoirea grinzilor de sustinere, a acoperisului propriu-zis si chiar la formarea unor gauri in acesta.
Chiar daca locuinta dumneavoastra are un acoperis dotat cu tigla rugoasa si cu paveze anti-alunecare, formarea de gheata din timpul iernii poate provoca microfracturi in structurile de protectie ale acoperisului, prin care apa se poate infiltra nestingherita odata cu venirea dezghetului, provocand pagube substantiale.
Aceeasi proprietate uimitoare a apei de a-si mari volumul la inghet poate duce la subrezirea si distrugerea sistemului de colectare a apei pluviale. Incheieturile burlanelor sunt fortate de inghet suficient incat sa cedeze, pana ce dezghetul sau ploaia de primavara dezvaluie infiltratii de apa in tencuiala exterioara sau, mai rau, sub acoperis, in pod, in pereti.