Asa cum am mai spus si in alte randuri, sistemele de degivrare sunt cele mai elegante, confortabile, utile si sigure metode de a va asigura ca suprafetele de sol dar si cele la inaltime (trepte, acoperisuri, burlane) sunt ferite de inghet, umiditate si precipitatii pe tot parcursul sezonului rece. Costurile pentru instalarea sistemelor de degivrare ale aleilor, rampelor si treptelor variaza de la proiect la proiect, dar se pot realiza estimari generale in functie de o serie de date disponibile.
Pentru a calcula costurile instalarii unui sistem de degivrare pe alei, rampe sau terase, este important sa cunoastem surafata destinata degivrarii. De exemplu, pentru un metru patrat de degivrare la sol costul este de cca 16-18 EUR/mp. In acest pret intra numai materialele care sunt incluse, si anume cablurile incalzitoare si elementele de fixare.
Un alt cost pe care trebuie sa il luati in calcul atunci cand va ganditi sa instalati un sistem de degivrare al aleilor, teraselor sau treptelor este cel al automatizarii. Automatizarea este de doua tipuri, una care tine cont doar de senzorii de temperatura, alta care tine cont atat de temperatura cat si de umiditate. In functie de aplicatie, se alege automatizarea potrivita.
Ca si principii generale, cu cat suprafata este mai mare, cu atat este mai necesara si indicata automatizarea cu umiditate si temperatura. Pretul unei automatizari cu senzori de umiditate si temperatura este de circa 500 EUR + TVA, pe cand cea simpla, doar cu senzor de temperatura este de circa 100 EUR+TVA.
In plus, pentru a face un calcul cat mai apropiat de realitate in ce priveste consumul, trebuie sa cunoasteti si o serie de caracteristici meteorologice si climatice ale zonei in care locuiti (precipitatii, temperaturi, puterea vantului, etc).
Ceea ce trebuie retinut insa este faptul ca odata instalat, sistemul de degivrare, indiferent de scopul sau, isi va amortiza cheltuielile initiale foarte repede, deoarece nu implica mentenanta si deci nici costuri suplimentare de intretinere. Automatizarea nu numai ca face ca sistemul sa functioneze in parametri optimi, dar are grija si ca acesta sa consume energie numai atunci cand este necesar. Garantia ridicata a echipamentelor, precum si rezistenta lor la toate conditiile meteorologice, fie ele si extreme, determina ca un sistem de degivrare sa fie practic fara moarte.