Atunci cand vine vorba despre instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, inainte de a te apuca de un astfel de proiect, fie la apartament, fie la casa, trebuie sa iei in considerare o serie de dimensiuni si sa faci o serie de calcule.
Atunci cand vine vorba despre instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, inainte de a te apuca de un astfel de proiect, fie la apartament, fie la casa, trebuie sa iei in considerare o serie de dimensiuni si sa faci o serie de calcule.
Partea buna este ca echipa de specialisti cu care vei lucra pentru instalarea acestui sistem va face toate aceste calcule corect pentru tine, fara a te deruta cu detalii matematice si geometrice inutile.
Cu toate acestea, daca ai in vedere un astfel de proiect si esti abia la inceput, hai sa vedem astazi impreuna acele calcule de care trebuie sa tii cont.
Fiecare camera are propriul ei necesar de caldura (Q). Orice calcul de proiectare al unui sistem de incalzire prin pardoseala este reglementat de normele europene in vigoare si reprezinta un proces lung si laborios, trebuind calculat pentru fiecare camera in parte.
Poti calcula si tu foarte simplu acest flux utilizand urmatoarea formula: q = Q/S(W/mp), in care Q este necesarul de caldura al camerei, iar S este suprafata pardoselii incalzitoare. Puterea medie necesara a unui sistem de incalzire electric in pardoseala este de aproximativ 100 – 120 W/m2.
In general, atunci cand se proiecteaza un astfel de sistem, suprafata incalzitoare coincide in cea mai mare parte cu suprafata totala a camerei.
In camere de locuit, apartamente, case si birouri sau in alte spatii, cum ar fi cele de trecere sau zonele marginale, temperatura normala este de 20 – 25 de grade.
De retinut este si faptul ca, in calculul suprafetii dintr-o anumita incapere trebuie sa scazi si suprafata unor elemente fixe de mobilier sau de utilitati. Astfel, din suprafata totala a unei camere vei scadea suprafata ocupabila a obiectelor fixe, deoarece nu este recomandata o instalare a sistemului de incalzire sub acestea. Spre exemplu, intr-o baie incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub cada, iar in dormitoare incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub dulap.
In plus, este recomandata si o distantare intre perete / obiecte de mobilier si marginea sistemului de incalzire. Aceasta vine ca o masura pentru eficientizarea consumului de energie si o capacitate calorica prolifica. “Bordura” trebuie sa aiba o latime de 100-150 mm. Astfel se va ajunge la o acoperire de aproximativ 85-90% din suprafata anterior calculata.
Pentru un calcul mai simplu poti sa inmultesti suprafata precedenta cu 0.9. Exemplu, pentru o camera de 30 m2 unde avem doua obiecte de mobilier care ocupa 10 m2 vom avea urmatoarele calcule: 30 m2 – 10 m2 = 20 m2(suprafata totala de incalzit). Urmeaza sa inmultim aceasta suprafata cu 0.9 pentru a integra si distantarea dintre marginea sistemului de incalzire si pereti / obiecte de mobilier: 20 m2 x 0.9 (90%) = 18 m2. Ajungem la un rezultat de 18 m2 care reprezinta suprafata efectiva in care va fi instalat sistemul de incalzire in pardoseala.
Aceste calcule sunt foarte importante, mai ales cand vine vorba despre o constructie noua a unei case, pentru ca inca din planul arhitectural trebuie sa stim ce inaltimi trebuie sa respectam pentru a instala sistemul de incalzire prin pardoseala, fara ca acesta sa ne afecteze calculele ulterioare referitoare la cotele usilor, geamurilor si scarilor interioare.
Cotele de inaltime se calculeaza insumand grosimea / inaltimea urmatoarelor elemente (calculate de la cota placii de beton):
In general, inaltarea de la cota placii de beton se calculeaza ca avand 5-15 cm.
Alt calcul pe care trebuie sa il ai in vedere este lungimea pasului (lp), unitate de masura ce exprima distanta dintre spirele cablului de incalzire prin pardoseala. Aceasta distanta se calculeaza in felul urmator: d = S x 100 / lungime cablu incalzitor.
Daca vrei sa afli detalii concrete despre aceste calcule, fie ca este vorba despre constructia unei case noi sau reamenajarea unui apartament, o echipa de arhitecti si consultati iti vor clarifica toate nelamuririle.
Speram ca acest articol te-a ajutat, iar daca ai alte intrebari nu evita sa ne contactezi.