Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

7 trucuri simple de reducere a temperaturii casei pe timpul verii

Mulți dintre noi abia aşteptăm vara ca să ne bucuram de soare, căldura, vacanță și zile lungi, pline de bucurii și distracţii. Cu toate acestea, căldura copleșitoare din casele noastre este în permanență o încercare căreia trebuie să îi facem față. Desigur, aerul condiționat este prima idee care ne vine în minte, deşi ştim cu toţii cât este de costisitor.

Chiar dacă unii dintre noi beneficiem de prețuri plafonate la energie electrică, utilizarea zilnică a aparatului de aer condiționat se poate dovedi o cheltuială mai mult decât semnificativă.

În plus, unii nu suportă să petreacă prea mult timp în aer condiționat, în timp ce pentru copii, acesta pune probleme de sănătate ce nu pot fi trecute uşor cu vederea. Există, însă, și alte metode de a ne răcorii casele fără să ne gândim în permanență la facturi sau la potențialele riscuri pentru sănătate.

Izolează ferestrele

Ştim că este cald deja în interiorul casei, dar putem să facem un efort pentru a ține canicula departe de locuința noastră. Una dintre cele mai bune metode este izolarea corespunzătoare a ferestrelor.

Poti folosi una dintre solutiile de mai jos:

  • Draperii care împiedică soarele să bată în casă – poţi folosi draperii blackout care împiedică pătrunderea luminii și care pot ajuta să scazi temperatura din casa;
  • Obloanele, jaluzelele sau rulourile exterioare sunt tot atâtea metode prin care poţi împiedica încălzirea excesivă a locuinței pe timpul zilei;
  • Un prosop sau un cearceaf ud (așa-numita perdea udă) care acoperă o fereastră va fi o soluţie bună de a răcori o cameră. Trebuie să fii totuși atent la nivelul de umiditate din locuință, dar despre asta vom discuta imediat.
  • Instalarea de folii UV pe geamurile termopan ale casei tale. Gândește-te la aceste folii ca la o investiție pe termen lung. O folie cu protecție solară autocolantă lasă să treacă lumina de afară în proporție de 70%, dar împiedică razele ultraviolete să pătrundă în casă cu o eficiență de 99%. Cu astfel de folii obții mai multă răcoare, te ferești de razele UV foarte dăunătoare și obții și mai multă intimitate în casă dacă le alegi pe cele cu efect de oglindă.

Ajuta ventilatorul sa functioneze mai eficient

Ventilatoarele sunt o metodă mai economică și mai puţin riscantă de a răcori o încăpere decât aerul condiționat, dar nu pot funcţiona cu aceeaşi eficiență. Desigur, pentru unele camere mai mici, un ventilator performant se poate dovedi o idee bună, dar dacă vrei să răcorești și mai mult încăperea, plasează un bol cu gheață în fața acestuia pentru a te bucura de un confort termic suplimentar.

Evita umiditatea excesiva

Vara suferim din cauza căldurii, dar mai ales din pricina umidității, care face căldura să se simtă și mai neplăcut și apăsător. În primul rând, încearcă să instalezi un de-umidificator în casă, dacă ai probleme cu umezeala în general.

Ideal ar fi ca nivelul de umezeală din casa ta să nu depășească 60%. Un aparat performant va elimina umezeala și aburul din casă, transformând căldura umedă într-una uscată, mult mai ușor de tolerat de familia și animalele tale de companie. Pentru a face economie la facturile de energie electrică, ia-ți un aparat cu senzor care se oprește automat când umezeala din casă ajunge sub nivelul setat de tine.

Dacă trebuie să colectezi apa din aparat în interiorul apartamentului, o poți refolosi pentru udatul plantelor sau igiena toaletei.

Schimbă-ți unele obiceiuri casnice

Știm că este dificil, poate chiar imposibil, dar o idee bună este de a face unele activități seara, când e mai răcoare, și nu în timpul zilei: gătitul la aragaz și cuptor, folosirea mașinii de spălat rufe sau vase, folosirea unor electrocasnice mari care generează și ele căldură. Dacă locuiești la casă și tocmai ce ți-ai reamenajat curtea și grădina, atunci gătitul în bucătăria de vară, la umbră sau seara pe răcoare va fi o experiență mult mai plăcută și te va ajuta să menții o temperatură optimă în casă.

Apoi, încearcă să faci cât mai puţin abur și umezeală la interior – foloseşte cât mai puţin aragazul pentru a fierbe apă, cafea, ceai, mâncăruri, fă dușuri cu apă mai rece în loc de apă fierbinte, nu usca haine în casa ci afară în curte sau pe balcon, foloseşte hota și ventilatoarele din baie pentru a elimina aburul, fumul și mirosurile neplăcute și pentru a recircula aerul etc.

Mentine controlul asupra consumatorilor de electricitate

Poate că nu ți se pare semnificativ, dar căldura generată de aparatele electrocasnice, becuri, aparate electronice etc. contribuie cu câteva grade la temperatura din casă.

O idee bună ar fi să îți schimbi becurile cu lămpi cu LED (faci astfel și economie la factura de energie) sau cu becurile care nu încălzesc. Sunt ceva mai scumpe, dar sunt rezistente, nu cresc temperatura camerei și își recuperează investiția destul de repede prin micșorarea facturii de energie.

O altă metodă ar fi să scoți din priză toate aparatele atunci când nu le folosești sau ești plecat de acasă. Chiar dacă nu produc o cantitate însemnată de căldură luate separat, împreună pot genera suficienta căldură cât să te facă să te simți inconfortabil. În plus, scoțându-le din priză, mai economisești și energie.

Adoptă niște obiceiuri sănătoase pentru noapte

Dormitul vara se poate transforma uneori într-un chin. Ne încingem, ne trezim mereu, ne foim, iar a doua zi dimineață ne simţim epuizați. Pentru a contracara căldura în timpul somnului, folosește lenjerie de pat de bumbac, deoarece materialul absoarbe umezeala și nu se încinge precum fibrele sintetice.

Dacă ai pielea sensibilă iar căldura și transpirația îți cauzează și mai mult disconfort, poartă haine de casă lejere, din bumbac sau chiar bumbac organic, hipo-alergen.

Pentru un plus de răcoare în timpul nopții, pe lângă lenjeria de bumbac, pune la picioare și o sticlă de plastic umplută cu apă și ţinută la rece (sau congelator), asta dacă nu ai o pernă cu gel rece-cald. Un obiect rece la picioare funcționează întocmai ca un sistem de încălzire prin pardoseală dar în sens invers: dacă ți-e mai rece la picioare, temperatura corpului tău se va auto-regla în timpul somnului și astfel vei avea parte de o noapte mai odihnitoare.

Izolează-ți casa

Știm, un proiect de izolare a locuinței este departe de a fi un simplu truc de vară, dar poate deveni cel mai important proiect al tău. Cum un sfat bun este să nu lăsăm pe iarnă ce putem face vara, izolația casei va juca un dublu rol: îți va menține locuința răcoroasă pe parcursul verii și caldă (și ferită de pierderi de căldură) pe parcursul sezonului rece. Izolația termică a unui apartament sau case vine cu beneficii pe termen foarte lung. Dacă ai în plan o renovare masivă anul acesta, izolația este probabil printre primele tale priorități.

Ce alte trucuri mai știi pentru a combate căldura și a te simți mai bine în casă pe timpul verii?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.